Baby 10 weken oud

Je baby komt in beweging, jij gaat op date

Een baby van 10 weken oud oefent met z'n beentjes

Deze week

  • Onverwachtse bewegingen

    Je baby wordt steeds beweeglijker. Voor je het weet ligt je kleine draaikont ineens op de zij. En vanaf dat moment wordt dit de favoriete oefening.

  • Je baby wordt socialer

    Je baby ontmoet graag nieuwe mensen in deze periode. Maak gebruik van die nieuwsgierigheid. Zo help je de sociale ontwikkeling vooruit.

  • Tijd voor een date!

    Komen jij en je partner nog toe aan tijd voor elkaar? Probeer deze week eens een date te plannen. Even alle aandacht voor elkaar is fijn.

Mijlpalen

  • Wordt steeds socialer
  • Rolt misschien al op de zij
  • Houdt handen langer open
  • Kan hoofd en schouders heffen in buikligging

Ontwikkeling baby 10 weken oud

Je baby van 10 weken oud wordt steeds sterker en beweeglijker. Zo lukt het nu goed om het hoofd een tijdje omhoog te houden. Ook krijgt je kleine krachtpatser meer controle over de armen en benen. De schokkerige gebaren van eerst zijn nu veranderd in vloeiende, soepele bewegingen. De benen beginnen in de tussentijd met een heus trainingskamp: in de lucht gooien, ze afzetten tegen jouw lijf, wild trappelen. Alvast een goede oefening voor het kruipen straks. Geef je kleine hier dus alle ruimte voor.


Welke buggy past bij jou?

Je kindje ligt nu nog heerlijk in de reiswieg, maar over een tijdje kan hij rechtop zitten. Een buggy is dan een fijne manier om op pad te gaan. Ben jij al een beetje aan het rondkijken?

Bekijk de top 10 buggy's

Door die heen en weer zwiepende benen kan het zomaar gebeuren dat je baby ineens op de zij rolt. En weer terug op de rug. Je kleine zal er zelf van op kijken. Hoe deed ik dat nou? Let in deze fase goed op tijdens het verschonen en laat je baby nooit alleen als hij ergens op ligt. Je kleine gaat met sprongen vooruit. Je weet dus nooit wanneer er een onverwachtse draai naar de buik komt.

Waar je baby ook een grote sprong in maakt, is de sociale ontwikkeling. In deze periode is je baby erg nieuwsgierig naar andere mensen. Gebruik deze tijd daarom om je kleine voor te stellen aan belangrijke personen met wie je baby vaker te maken krijgt. Denk aan de oppas, naaste familie en de buurvrouw. Over een paar maanden wordt je kindje eenkennig. Dan worden nieuwe ontmoetingen een stuk lastiger. Waar iedereen nu een grote glimlach krijgt, duikt je baby straks weg bij jou. Jij blijft trouwens ook nu de grote favoriet, samen met je partner. Je kleine geniet het meest van jullie aandacht. Zodra jullie in beeld komen, wordt je baby reuzeblij. En dat zal je merken ook!

Je baby van 10 weken oud

Elke baby is anders. Baby’s van dezelfde leeftijd kunnen er heel anders uitzien en verschillend gedrag laten zien. Ben jij benieuwd naar baby’s die even oud zijn? Deze drie baby’s van forumleden zijn ook 10 weken oud.

Baby van 10 weken oud
Baby van 10 weken oud
Baby van 10 weken oud

Jouw leven met een baby van 10 weken oud

Nu je een kindje hebt, ben je het grootste deel van de dag met je baby bezig. Het ouderschap vraagt veel tijd en energie. Je baby staat nu op nummer één. Duik jij regelmatig vroeg je bed in? Dat is helemaal niet raar. Je zit nu in een nieuwe fase van je leven en daar moet je misschien nog aan wennen.

Toch is het goed om te bedenken dat je naast papa of mama ook nog de geliefde van je partner bent. In deze drukke periode kan je elkaar een beetje uit het oog verliezen. En dat is jammer, want jullie zijn een belangrijk team, ook voor je baby. Zorg daarom goed voor dit team en steek tijd en aandacht in elkaar. Misschien is nu wel het juiste moment om samen een avondje uit te gaan. Opa en oma of een broer of zus willen vast wel een avond oppassen. Zo kunnen jullie samen daten en weer eens alle aandacht voor elkaar hebben. Plan bijvoorbeeld een romantisch etentje, ga naar de bioscoop of verzin een originele activiteit. Jullie komen weer dichter tot elkaar en kunnen weer tegen een stootje.

In de tussentijd gaat jouw herstel van je zwangerschap nog altijd door. Dit kan nog best even duren. Je lijf heeft minstens een jaar nodig om terug in vorm te komen. Zo kan je nog last hebben van vermoeidheid, een slappe buik en spataderen. Gelukkig verdwijnen spataderen meestal rond 3 tot 4 maanden na de bevalling vanzelf. Je buik kan nog wat langer slap blijven. Dat je nog niet van je vermoeidheid af bent, is ook niet vreemd. Gun je lichaam en jezelf tijd om helemaal te herstellen.

Tip

Doe een dutje als je baby slaapt

Is je baby naar dromenland vertrokken? Laat het huishouden even voor wat het is en pak dat extra uurtje slaap. Je kan het goed gebruiken.

Doen met je baby van 10 weken oud

Draaien met die beentjes

Heb jij je baby al eens met de benen laten fietsen in de lucht? Je kleine vindt het heerlijk om fietsbewegingen te maken. Jij kan daarbij helpen. Leg je kleine op de rug, pak de enkels vast en maak langzaam draaiende bewegingen met de benen. Verander de beweging door de knieën dicht naar de borst te brengen en de benen daarna ver uit te strekken. Wissel ook eens van ritme. De fietsbewegingen helpen de buik en benen sterker maken. Dat komt straks goed van pas bij het zittenkruipen en lopen. En je stoomt je baby alvast klaar voor een oer-Hollandse gewoonte: fietsen!

Poll

Heb jij al een date-avond met je partner gehad?

Meer over jou en je baby in deze week

Volgende week

11 weken oud

Een feest van herkenning: hallo papa/mama!

Baby 11 weken oud
11