Baby 8 weken oud

Je baby ontdekt zijn handen, jij (her)ontdekt je rust

Baby van 8 weken oud knuffelt met zijn moeder

Vorige week ontdekte je baby zijn eigen stem, deze week krijgt hij zijn handen in het vizier. Die gekke vingertjes zijn best interessant! Wat je baby minder leuk vindt, is de vaccinatie die hij mogelijk krijgt als hij 8 weken oud is. Dat is even flink schrikken en de tranen zullen rijkelijk vloeien. Denk je trouwens ook nog een beetje aan jezelf?

Mijlpalen baby

Wist je dat...

…je baby zijn adem onder water automatisch inhoudt? Hij wordt namelijk geboren met een ‘zwem- en duikreflex’. Wel een waarschuwing: don’t try this at home…!

Ontwikkeling baby 8 weken

baby-van-8-weken-oud-kijkt-naar-eigen-handje

De wereld van je baby wordt steeds groter en hij ontdekt steeds meer. Keek hij eerst nog het liefst naar grote contrasten, sinds een aantal weken merkt je baby dat er nog veel meer te beleven is. De wereld is niet zo zwart-wit als hij dacht, want hij ziet nu de kleuren rood en groen. Ook ontdekt hij binnenkort ineens zijn eigen handen. Wat zijn die gekke, bewegende stokjes toch? Dit moet hij eens nader onderzoeken en daar besteedt hij de nodige uurtjes aan. En daar kan jij op jouw beurt weer uren naar kijken.

Tot nu toe is er door het consultatiebureau voornamelijk gekeken naar zijn ontwikkeling. Nu je baby 8 weken oud is, krijgt hij zijn eerste vaccinaties. Als jij de kinkhoestvaccinatie tijdens je zwangerschap hebt gehad, krijgt hij de eerste inenting pas als hij 3 maanden oud is. Het is een moment waar jij behoorlijk tegenop kan zien. Misschien pink je stiekem wel een traantje weg. Gelukkig weet je waar je het voor doet. Het is niet verplicht om je baby te laten vaccineren.

Jouw leven met een baby van 8 weken oud

Moeder met 8 weken oude baby is vermoeid

Ondanks dat je baby nog veel slaapt als hij 8 weken oud is, zijn jouw slaap en rust misschien nog ver te zoeken. Gebroken nachten, slaaptekort en je nieuwe verantwoordelijkheden kunnen zorgen voor oververmoeidheid. Het voelt soms als een wonder dat je nog leeft!

Toch is het belangrijk dat je voldoende rust neemt. Niemand heeft er iets aan als jij instort. Misschien heb je iets aan deze tips:

  • Stel prioriteiten. Maak onderscheid tussen wat écht moet en wat nog wel even kan wachten. Dat strijken kan morgen ook en die vloer hoeft echt niet elke dag geboend. Dat uurtje slaap daarentegen…
  • Vraag anderen om hulp. Opa en oma zitten de hele dag naast hun telefoon te wachten op een telefoontje van jou om even op de kleine te passen. Ook je zusje, broertje of beste vriend(in) is de beroerdste niet en vindt het vast niet ‘erg’ een uurtje met ‘hun baby’ te knuffelen. Maak hier gebruik van!
  • Thuisbezorgd is het nieuwe shoppen. Maak het jezelf gemakkelijk en laat af en toe eens iets thuisbezorgen. Doe je boodschappen online en bestel babykleding in een webshop. Inspiratie nodig? Wij hebben de leukste en beste webshops voor je op een rij gezet.
  • Slapen als een baby. Letterlijk. Doet jouw baby zijn ogen dicht? Kruip dan zelf ook onder de wol.
  • Professionele hulp. Denk aan een schoonmaakster die huishoudelijke taken uit handen neemt of een oppas zodat jij een paar uur voor jezelf hebt. Als jij je nog erg somber voelt, ga dan even langs de huisarts. Samen kunnen jullie kijken naar een geschikte oplossing en eventueel kan hij je doorverwijzen voor professionele hulp, bijvoorbeeld een psycholoog.
  • Zorg goed voor jezelf. Je hebt jezelf met een baby misschien niet meer op nummer één staan. Toch is het belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Eet goed en gezond, verzorg jezelf met een lekkere dagcrème en beweeg voldoende. Als je lekker in je vel zit, heb je veel meer energie.
baby draagt leuke babykleding

De mooiste babykleding voor je kleintje

Je kindje groeit als kool. Is hij alweer toe aan een nieuwe outfit? Je shopt de mooiste babykleding gewoon vanuit je luie stoel.

Shop hier

Doen met je baby van 8 weken oud

8 weken oude baby is aan het babyzwemmen

Ben jij van onder weer helemaal genezen? Ga dan eens lekker zwemmen met je baby! Dit is voor jullie allebei een ontspannen bezigheid en herinnert je kleine aan de veilige, warme baarmoeder. Daarnaast is babyzwemmen goed voor zijn motorische ontwikkeling én is samen spetteren gewoon gezellig. Je kan het beste wachten met zwemmen tot je baby 2 à 3 maanden oud is. In het zwembad zijn veel prikkels en die kan je heel jonge baby nog moeilijk verwerken. Ook heeft hij misschien nog wat moeite om zichzelf warm te houden als hij jonger is dan 2 maanden.

Volgende week

Baby 9 weken oud

Ik hoor het wel, maar ik zie het niet

Baby 9 weken oud