baby en moeder bij het consultatiebureau

Vanaf de geboorte van je baby tot en met 4 jaar brengen jullie regelmatig een bezoek aan het consultatiebureau. Maar wat doet het consultatiebureau precies? Hoe verloopt zo’n bezoek en wat neem je mee?

Wat is een consultatiebureau?

Een consultatiebureau (CB) is een organisatie die de gezondheid, ontwikkeling en groei van je kindje volgt. Je krijgt hier gratis advies en medische zorg voor je kind. Vanaf de geboorte tot je kind 4 jaar is, brengen jullie regelmatig een bezoek aan het consultatiebureau. Hier krijgt hij ook zijn inentingen en kan jij terecht met vragen en twijfels die je hebt.

Je hoeft je baby niet bij het consultatiebureau in te schrijven. Wanneer je je baby na de geboorte aangeeft bij de gemeente, krijgt het consultatiebureau hier automatisch bericht van. Een medewerker neemt dan contact met je op.

Wat doet het consultatiebureau?

Op een consultatiebureau houden jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en assistenten samen de gezondheid en ontwikkeling van je kindje in de gaten. In vrijwel alle regio’s in Nederland ontvang je na de geboorte de GroeiGids 0-4 jaar. Een persoonlijke informatiegids voor je kind, waarin ook de afspraken op het consultatiebureau en groeigegevens van je kind genoteerd worden. Houd je liever alles digitaal bij? Je kunt de groei en ontwikkeling ook zelf bijhouden in de gratis GroeiGids app.

Het consultatiebureau houdt alle gegevens over je kind bij in het digitaal dossier Jeugdgezondheidszorg. Deze persoonlijke informatie kan alleen bekeken worden door medewerkers van het consultatiebureau in jouw regio. Andere zorgverleners mogen deze informatie alleen bekijken als jij hiervoor toestemming geeft.

Wat wordt er besproken en bekeken tijdens de afspraak?

Wanneer het nodig is, geeft de arts of verpleegkundige je kindje een inenting. Verder kijken ze naar de volgende punten en stellen ze hier vragen over:

 • Algemene gezondheid. De assistente weegt en meet je kindje bij iedere afspraak en meet zijn hoofdomtrek. Zo wordt er een persoonlijke groeicurve van je baby bijgehouden. Op deze manier kunnen ze een niet goed lopende groei snel herkennen. De jeugdarts controleert je kind lichamelijk. Ziet hij of zij iets abnormaals? Dan verwijst de jeugdarts je zo nodig door naar een kinderarts.
 • Sociaal-emotionele ontwikkeling. De jeugdarts of -verpleegkundige vraagt hoe het met de sociaal-emotionele ontwikkeling van je kindje gaat. Zoekt je baby contact met je? Hoe gaat je peuter om met leeftijdsgenootjes?
 • Taalontwikkeling. De jeugdarts of -verpleegkundige onderzoekt ook zijn taalontwikkeling. Welke geluiden, woorden of zinnen kan hij al maken?
 • Voeding. De jeugdverpleegkundige vraagt hoe het voeden gaat bij je kindje. Bijvoorbeeld hoe het gaat met de borst– of flesvoeding, of met de vaste voeding.
 • Slaapritme. Ook vraagt hij of zij hoe het slaapritme van je kindje is. Hoelang achter elkaar slaapt je kindje? En zijn er op het gebied van slaap dingen waar je tegenaan loopt?
 • Dagelijkse verzorging. De jeugdarts of –verpleegkundige bespreekt de verzorging van je kindje met je en geeft je tips. Denk aan je baby in bad doen, de tanden poetsen van je dreumes of de veiligheid in huis.
 • Gedrag van je kindje. Daarnaast wordt het gedrag van je kindje besproken. Zijn er dingen waar je tegenaan loopt, zoals veel huilen of driftbuien? Dan kan je dit aangeven.

De arts en jeugdverpleegkundige kijken niet alleen naar je baby. Ze maken ook graag tijd vrij voor jou als ouder. Wanneer je zorgen hebt rondom geld, kinderopvang of wonen kan je dit aangeven. De medewerker van het consultatiebureau kan je helpen bij het vinden van een oplossing. Ook vragen over de ontwikkeling of opvoeding van je kind kan je altijd stellen.

Is het consultatiebureau verplicht?

Het bezoeken van het consultatiebureau is niet verplicht. Je mag zelf kiezen of je naar de afspraken wil gaan of niet. Ook heeft het consultatiebureau een adviserende rol. Dit betekent dat je niet verplicht bent om de adviezen die je krijgt op te volgen.

Wel is het verstandig om gebruik te maken van deze begeleiding. De medewerkers van het bureau zijn ervoor opgeleid om de gezondheid van je kindje goed in de gaten te houden. Zijn er problemen op het gebied van gezondheid, opvoeding of ontwikkeling? Dan kan de jeugdverpleegkundige of jeugdarts deze op tijd zien en je hiermee helpen.

Wat neem je mee naar het consultatiebureau?

Het is handig om de volgende dingen mee te nemen naar het consultatiebureau:

 • Een luier en billendoekjes. Zo kan je gelijk de luier van je kindje verschonen als dit nodig is.
 • Badjas of wikkeldoek. Je kindje heeft tijdens het meten en wegen alleen een luier of ondergoed aan. Met een badjas of wikkeldeken krijgt hij het niet koud.
 • Extra voeding. Wanneer je kindje honger krijgt, is het handig om extra voeding uit je luiertas te kunnen pakken.
 • Soms een ingevulde vragenlijst. Bij sommige bezoeken vraagt het consultatiebureau je om een vragenlijst in te vullen en mee te nemen. Deze krijg je voor het bezoek opgestuurd.
 • Mogelijke vragen die je hebt. Heb je vragen over de gezondheid, ontwikkeling of opvoeding van je kindje? Schrijf ze dan van te voren op zodat je ze niet kan vergeten.

Afspraken op het consultatiebureau

Tot je kindje 4 jaar is, staan er twee huisbezoeken en ongeveer dertien afspraken op het CB op de planning. In onderstaande tabel zie je wanneer en waar ze meestal zijn en wat voor soort afspraak het is.

Leeftijd van je kind Met wie en waar? Soort afspraak
1-2 weken Verloskundige, kraamverzorgende of jeugdverpleegkundige, thuis of op CB Hielprik en gehoortest (als het mogelijk is, worden deze gecombineerd)
2 weken Jeugdverpleegkundige, thuis Huisbezoek
3-4 weken Jeugdarts, op CB Algemeen onderzoek
2 maanden Jeugdarts of -verpleegkundige, op CB Algemeen onderzoek en zo nodig inentingen
3 maanden Jeugdarts of -verpleegkundige, op CB Algemeen onderzoek en inentingen
5 maanden Jeugdarts of -verpleegkundige, op CB Algemeen onderzoek en inentingen
9 maanden Jeugdarts of -verpleegkundige, op CB Algemeen onderzoek
11 maanden Jeugdarts of -verpleegkundige, op CB Algemeen onderzoek en inentingen
14 maanden Jeugdarts of -verpleegkundige, op CB Algemeen onderzoek en inentingen
1,5 jaar Jeugdarts of -verpleegkundige, op CB Algemeen onderzoek
2 jaar Jeugdarts of -verpleegkundige, op CB Algemeen onderzoek
3 jaar Jeugdarts of -verpleegkundige, op CB Algemeen onderzoek
4 jaar Jeugdarts of -verpleegkundige, op CB Algemeen onderzoek en inenting
Contactmomenten bij het CB

Let op: Per regio en organisatie kan het verschillen hoeveel afspraken je precies hebt en op welke momenten deze zijn. Soms heb je bijvoorbeeld één afspraak bij 2,5 jaar in plaats van een afspraak bij 2 en 3 jaar. Vraag zo nodig na welke afspraken bij jouw CB doorgaan.

Lees meer over de verschillende bezoeken:

De verschillende bezoeken aan het consultatiebureau

Tips bij bezoek aan consultatiebureau

De volgende tips kunnen van pas komen bij de bezoeken aan het consultatiebureau:

 • Bereid je voor. Het is slim om van tevoren te weten wat er gaat gebeuren tijdens de afspraak. Het is niet handig als jij schrikt als de dokter binnenkomt met een prik of een ogentest. Je baby kan jouw onzekerheid voelen en hierop angstig reageren.
 • Kijk wat jouw CB te bieden heeft. Veel consultatiebureaus bieden cursussen en trainingen aan. Bijvoorbeeld een cursus babymassage, je peuter meer zelfvertrouwen geven of omgaan met de peuterpuberteit.
 • Ga naar het inloopspreekuur. Naast de gewone afspraken hebben veel consultatiebureaus een inloopspreekuur. Hier kan je terecht om je kindje extra te laten wegen of meten, of om vragen te stellen.
 • Denk van tevoren over vragen na. Een afspraak bij het consultatiebureau is een goed moment om over je twijfels en onzekerheden te praten. Heb je veel te bespreken? Geef dit dan van tevoren aan. Dan kan de medewerker van het CB meer tijd voor je inplannen.
 • Vraag zo nodig om extra hulp. Loop je ergens tegenaan in de opvoeding van je kind? Twijfel dan niet om contact op te nemen. De medewerkers van het consultatiebureau zijn er om met je mee te denken.