Baby bezig met omrollen

Het is een grote mijlpaal in de ontwikkeling van je baby: omrollen! Je baby kan zijn hoofdje optillen en zijn spieren zijn sterker. Vanaf nu zal je baby beginnen met meer bewegen en de eerste stap hierbij is omrollen.

Spierkracht

Het belangrijkste voor het omrollen is de kracht in de spieren. Dit heeft je baby vanaf de geboorte ontwikkeld en zijn spieren worden alleen maar sterker. Wat zullen jij en je baby verrast zijn als hij zich voor het eerst omrolt!

Wanneer begint je baby met omrollen?

Als je baby zijn hoofdje kan optillen, begint hij vrij snel met omrollen. Sommige baby beginnen hiermee rond de vier maanden. Vaak rolt hij eerst van zijn buik naar zijn rug. Het kost je baby namelijk meer kracht om van zijn rug naar zijn buik te rollen. Rolt je baby eerst van zijn rug naar zijn buik in plaats van andersom? Maak je niet druk, iedere baby ontwikkelt op zijn eigen manier. De meeste baby’s beginnen met omrollen rond de 6 maanden.

Als je kindje begint met omrollen, moet je hem goed in de gaten houden. Leg je baby bijvoorbeeld in zijn box of op een (speel)kleed op de vloer, zodat hij nergens vanaf kan rollen. Zo voorkom je vervelende ongelukken.

Tijdens het verschonen van de luier is het verstandig om je baby op een aankleedkussen te leggen. Daar zit namelijk een kuil in, waardoor je kindje er niet gemakkelijk uitvalt. Verlies hem alsnog niet uit het oog. Als hij dan gaat rollen, ben je er op tijd bij en kan je hem tegenhouden.

Je baby leren rollen

De spierkracht van je baby is belangrijk voor het omrollen. Er zijn een aantal manieren waarop jij je baby kan helpen zijn spieren te trainen:

  • Tummy time. Vanaf week 1 dat je baby geboren is, kan je hem trainen door iedere dag tummy time in te lassen. Je legt je baby op zijn buik op een stevige ondergrond. Doe dit als hij wakker en alert is. Hiermee train je zijn nekspieren, zodat je baby zijn hoofdje omhoog leert te houden. Ook traint hij hiermee zijn armpjes en bovenlichaam, omdat hij zich moet opdrukken. Bouw de tummy time op tot een aantal keer per dag een paar minuten. Niet alle kindjes vinden het prettig om op hun buik te liggen. Merk je dat je baby zich verzet of begint hij te huilen? Begin dan met één à vijf minuten en bouw dit langzaam op.
  • Buikligtrainers. Er zijn speciale buikligtrainers. Deze speelmatten activeren het opdrukken van je baby en je baby zal zijn hoofdje omhoog moeten houden. Dit is voor je baby een leuke en veilige manier om de tijd liggend op zijn buik door te brengen.
  • Samen spelen. Als je baby comfortabel op zijn buik ligt, kan je hem stimuleren om te rollen. Beweeg speelgoed naast de baby. Hij wil die kant op en zal zo proberen te rollen. Hiermee bouwt hij ook armspieren op.
  • Voordoen. Je kunt naast je baby liggen en het rollen voordoen. Je baby ziet jou als voorbeeld en zal je volgen.
  • Handje helpen. Als je baby de beweging niet vanzelf maakt, kan je hem ook een handje helpen met omrollen. Dit doe je door je baby op zijn linker zijkant te leggen, met de linkerarm gestrekt. Deze arm ligt nu niet in de weg voor de rol. Trek zachtjes aan de rechterarm zodat je baby omrolt. Wat zal hij verbaasd kijken! Herhaal dit nog een paar keer. Je baby herkent dan de beweging en zal ook zelf proberen om te rollen.

Mijn baby rolt niet om

Niet alle baby’s kunnen zich omrollen als ze vier maanden oud zijn. Het ene kindje begint hier al mee als het 3 maanden oud is, terwijl de andere baby het omrollen pas na 6 maanden onder de knie heeft. Sommige baby’s slaan deze stap zelfs helemaal over en beginnen direct met kruipen of zitten. Het ontwikkelingsproces verschilt namelijk per baby en ieder kindje is uniek. Geniet vooral van de vooruitgang die je baby maakt!