Baby 20 weken oud

Flinke groei en voedingsvragen

Moeder op bed met baby van 20 weken oud

Deze week

  • Groeien als kool

    Je baby groeit hard, in de lengte, maar ook in gewicht. Waarschijnlijk heb je de eerste babymaten al verruild voor een grotere maat.

  • Besmettelijke kinderziektes

    Waar kinderen samenkomen, worden ziektes doorgegeven. Sommige kinderziektes zijn erg besmettelijk. Je baby krijgt ze vaak via de opvang.

  • Voedingsvragen

    Na bijna 5 maanden zit het voedingsritme er best goed in. Toch blijven er mogelijk vragen opkomen over voeding. Of je nu borstvoeding geeft of flesvoeding.

Mijlpalen

  • Snapt waar geluid vandaan komt
  • Herkent de eigen naam
  • Heeft de meeste nestharen verloren
  • Is twee keer zo zwaar als het geboortegewicht

Ontwikkeling baby 20 weken

Je baby van 20 weken is al flink gegroeid. Het gewicht is nu ongeveer twee keer zo zwaar als bij de geboorte. Ook in de lengte groeit je kind als kool. Maatje 50/56 hoort nu echt bij het verleden. En grote kans dat maat 62 ook al aardig strak zit om die babyrolletjes. Hoewel jij je baby waarschijnlijk zo lang mogelijk klein wil houden, vind je het vast niet erg om nieuwe babykleding te shoppen. Te weinig tijd om winkels te bezoeken? Geen probleem! Gelukkig leven we in het digitale tijdperk en kan je altijd en overal online de leukste babykleertjes shoppen.

Het kleden van je baby kan soms vragen oproepen. Vooral wanneer het erg warm of erg koud is. Hoeveel laagjes moet je baby aan? Hoe zit dat ’s nachts? En hoe merk je dat je kind het te warm of te koud heeft? Op welke manier je je kind het beste kleedt, hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld van de leeftijd van je kind, maar ook van de temperatuur binnen en buiten. Wij helpen je op weg met handige schema’s over het kleden van je baby. Goed om te weten: je kan in de nek van je kleine voelen of de lichaamstemperatuur goed is. Voelt dit klam, dan is je kindje te warm gekleed.

Over temperaturen gesproken: is het nu hartje zomer? Dan heb je wat minder kans op verkoudheden. Wel kunnen er een aantal kinderziektes op jullie pad komen, zoals de zesde ziekte, de hand-, voet-, en mondziekte en waterpokken. Veel van dit soort ziektes zijn erg besmettelijk. Soms mag je kind daardoor niet naar de opvang. Ieder opvangcentrum heeft hierover eigen afspraken. Controleer daarom bij jouw kinderopvang wat de regels zijn.

Je baby van 20 weken oud

Elke baby is uniek. Baby’s van dezelfde leeftijd kunnen er heel anders uitzien en zich verschillend gedragen. Ben jij benieuwd naar baby’s van dezelfde leeftijd als jouw kindje? Deze drie baby’s van forumleden zijn ook 20 weken oud.

Baby 20 weken oud
Baby 20 weken oud
Baby 20 weken oud

Jouw leven met een baby van 20 weken oud

Als je borstvoeding geeft, kost dat nog steeds best veel tijd. Je baby drinkt ongeveer elke drie uur. Hoewel je een goed ritme gevonden hebt, zijn er ook momenten dat het niet mooi en fijn is. Je kan twijfelen over je melkproductie, last hebben van je tepels of zelfs een borstontsteking krijgen. Borstvoeding geven gaat met ups en downs. Straks komt er vast weer een periode dat alles op rolletjes loopt. Duurt dit te lang? Dan kan je een lactatiekundige om hulp vragen.

Ook flesvoeding geven is niet altijd even makkelijk. Want wanneer kan je een fles afbouwen? En hoeveel flesvoeding moet je baby nu krijgen? Bekijk het voorbeeldmenu in het voedingsschema 5 maanden om hier een idee van te krijgen. En zoals altijd geldt: elke baby is anders. De een heeft meer melk nodig dan de ander. Kijk dus vooral of je baby tevreden is, genoeg volle plasluiers heeft en goed groeit.

Hebben jouw vriendinnen eigenlijk al kinderen? Zo niet, dan kan dat soms lastig zijn. Jullie levens zien er nu totaal verschillend uit en dat kan botsen. Het enige waar jij over wil praten is jouw baby. Je ‘vrije tijd’ bestaat vooral uit hoogte- en dieptepunten met je kind. Je vriendin gaat misschien juist uit, werkt veel en is met hele andere dingen bezig.

Jullie interesses kunnen ineens zo ver uit elkaar liggen dat er soms irritaties ontstaan. En dat doet pijn. Bij jullie allebei. Praat er samen over, probeer je in elkaar te verplaatsen en zeg wat je dwars zit. Bekijk daarnaast welke interesses jullie delen en maak daar tijd voor vrij.

Tip

Leg wat speelgoed op de commode voor vermaak

Een luier verschonen kan een hele uitdaging zijn nu. Stil liggen is er niet meer bij. Zorg dat je wat speelgoed bij de hand hebt voor de nodige afleiding. Dat maakt de klus hopelijk een stuk makkelijker.

Doen met je baby van 20 weken oud

De geurenparade

Je baby heeft een gevoelige neus en kan goed ruiken. Test dat neusje eens met een geurenparade! Neem je kindje op schoot en laat één voor één verschillende ‘geuren’ voorbijkomen. Bijvoorbeeld een banaan, een stukje citroen, een stukje sinaasappel of een stokje vanille. Voor je kleine is dit een geweldige, nieuwe ervaring en ook jij kan meegenieten. Je baby kan een geur namelijk grappig vinden en in de lach schieten of ervan schrikken en je met grote, verbaasde ogen aankijken. Bij een ‘vieze’ geur draait je baby het hoofd weg. Herhaal de geurenparade over een aantal weken nog eens om te kijken of je kindje anders op de geuren reageert.

Quiz

Zolang je borstvoeding geeft, kan niet zwanger worden: waar of niet waar?

Meer over je baby en jou in deze week

Volgende week

21 weken oud

Een babyproof huis en een fitter lijf

Baby 21 weken oud
21