Baby 3 weken oud

Heel veel slapen en tummy time

baby-van-3-weken-oud-slaapt

Je baby slaapt nog steeds zo’n 16 uur per dag als hij 3 weken oud is. Meestal doet hij dit op zijn ruggetje. Toch is het verstandig hem regelmatig op zijn buikje te leggen wanneer hij wakker is. Voor je baby een goede work-out, want zo traint hij veel spieren die hij later nodig heeft. Geef jij borstvoeding? Dan heb je misschien last van pijnlijke tepels. Je baby goed aanleggen kan deze klachten iets verlichten.

Mijlpalen baby

  • Troost zichzelf door op zijn handje te sabbelen
  • Tilt zijn hoofdje een aantal seconden op
  • Heeft zijn tweede regeldag
  • Blijft een uur achter elkaar wakker

Wist je dat...

…je baby geboren wordt met 300 botten, terwijl jij er maar 206 hebt? Een deel van zijn botten moet nog aan elkaar groeien. Dit proces is pas klaar als je “kleine” 25 jaar is.

Ontwikkeling baby 3 weken

baby-van-3-weken-oud-ligt-op-zijn-buik-voor-tummy-time

Slapen is nog steeds de favoriete bezigheid van je baby. Ligt hij met zijn hoofdje vaak in dezelfde positie? Dan heeft hij misschien een voorkeurshouding. Dit is niet gevaarlijk, maar hierdoor kan het hoofdje van je baby aan één kant platter worden en kunnen zijn oortjes zelfs wat verschuiven. Zijn schedel is namelijk nog erg dun en zacht en kan nog gemakkelijk vervormen. Zorg er trouwens ook goed voor dat je baby veilig kan slapen.

Wanneer je baby wakker is, is het verstandig hem af en toe op zijn buikje te leggen. Deze tummy time helpt niet alleen een afgeplat hoofdje voorkomen, maar is ook goed voor de motorische ontwikkeling van je baby. Zo leert hij bijvoorbeeld zijn hoofdje omhoog houden en traint hij zijn arm-, been- en rugspieren. Dat komt later goed van pas bij het tijgeren, kruipen, zitten en lopen!

Vindt jouw kleine het niks om op zijn buikje te liggen? Kruip er dan lekker naast en doe voor hoe het moet. Zodra hij het een beetje onder de knie heeft, vindt hij het steeds leuker!

Jouw leven met een baby van 3 weken oud

baby-van-3-weken-oud-drinkt-uit-een-fles

Borstvoeding geven gaat niet bij alle moeders even gemakkelijk. Heb jij tijdens het voeden last van pijnlijke of kapotte tepels? Misschien is spruw de boosdoener. Je kan ook last hebben van tepelkloven. Door je baby goed aan te leggen kan je dit voorkomen of de pijn verlichten.

Als je baby minder drinkt dan jij produceert, kan je last krijgen van stuwing: harde, gezwollen, pijnlijke borsten. Neem voor het voeden een warme douche, verwijder wat melk uit je borst en leg na de voeding een koel kompres op je borst. Dit kan de pijn verzachten.

Ook als je flesvoeding geeft kan je de nodige strubbelingen tegenkomen. Het komt regelmatig voor dat baby’s niet goed drinken. Dit kan veel verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan het moment van voeden: als je kindje moe is, kost het hem veel moeite om te drinken. Het is ook mogelijk dat de fles en/of speen niet geschikt is voor jouw kindje. Als de melk er te snel of met een te grote hoeveelheid uitstroomt, verslikt hij zich vaak. Een ander flesje of speentje kan het probleem meestal oplossen.

Baby 3 weken oud, sparen

Spaar jij al voor je kindje?

In samenwerking met ABN AMRO

Wist je dat je kindje tot zijn 12e verjaardag zo’n €50.000 kost? Begin alvast met sparen en bouw een mooi spaarpotje op voor je baby.

Zo ga je van start >

Doen met je baby van 3 weken oud

Moeder zingt voor baby van 3 weken oud

Zing voor je baby! Dit stimuleert zijn taal- en spraakontwikkeling en hij leert tegelijkertijd verschillende toonhoogtes en ritmes kennen. Het maakt niet uit wat je zingt, en je hoeft écht geen Whitney Houston te zijn; hij vindt het heerlijk om naar jouw stem te luisteren en geniet van jouw aandacht. Jij bent zijn grote idool! Probeer verschillende stemmen, toonhoogtes en liedjes uit om te kijken wat jouw baby het leukste vindt.

Volgende week

Baby 4 weken oud

De geheime taal van je baby en zwemmen in je zweet

Naar baby 4 weken