Baby 22 weken oud

Meer slaap én samen swingen

Moeder en baby van 22 weken oud liggen samen te slapen

Deze week

  • De eerste tandjes

    De eerste tanden kunnen in deze periode doorkomen. Het kan je baby flink wat last geven. Tijd voor extra liefde en aandacht dus!

  • Slaap, kindje slaap

    Geen last van tanden? Dan is de kans op een goede nachtrust wat groter. Op deze leeftijd kan je baby wel 8 uur achter elkaar slapen.

  • Uit logeren

    Je bent het gewend dat je baby ’s nachts altijd bij je in de buurt is. Toch kan een nachtje logeren leuk zijn voor je baby én fijn zijn voor jou.

Mijlpalen

  • Kan afstanden tot voorwerpen inschatten
  • Strekt armen in buikligging
  • Gooit billen in de lucht bij buikligging
  • Stelt zich open voor anderen

Ontwikkeling baby 22 weken

Nu je baby 22 weken oud is, is er waarschijnlijk een aardig dag- en nachtritme ontstaan. Toch slaapt je slaapkop nog steeds het grootste deel van de dag, zo’n 14 tot 15 uur. Het lukt gelukkig steeds beter om ‘s nachts langer door te slapen. Deze nachtrust kunnen jij en je partner goed gebruiken. Overdag doet je kindje nog een paar keer een middagslaapje. Fijn voor je baby én voor jou.


Ken jij Little Steps al?

Je baby is volop aan het groeien en leren. Hiervoor heeft hij de juiste voeding nodig. LITTLE STEPS® opvolgmelk bevat naast goede voedingsstoffen* voor je baby vanaf 6 maanden nu ook L. reuteri.
*LITTLE STEPS® opvolgmelk bevat, zoals alle opvolgmelk, vitamine A, C en D. Deze vitamines ondersteunen het immuunsysteem.

Meer informatie

Je kleine slaapt trouwens niet alleen langer achter elkaar, de slaap wordt ook dieper. Hierdoor schrikt je baby minder snel wakker. Je hoeft dus niet meer op je tenen door het huis te sluipen en bij ieder geluidje bang te zijn dat je baby wakker wordt. Waar je kindje wel wakker van kan worden, zijn de eerste doorkomende tanden. Kijk niet gek op als je binnenkort een wit knobbeltje onder het tandvlees ziet zitten. De eerste tanden komen eraan! De meeste baby’s krijgen hun eerste tand tussen de 4 en 7 maanden. Maar het is ook helemaal normaal als jouw kind ze eerder of later krijgt. Doorkomende tandjes kunnen voor heel wat ongemak zorgen. Ontdek wat je kan doen om je baby te helpen >>

Als je baby wakker is, wordt hij steeds actiever. Je kleine blijft nieuwsgierig en wil alles ontdekken. Dit gebeurt vooral door veel te spelen en te bewegen. Misschien ontdekt je actieveling binnenkort wel de lol van het bouncen? Pak je kleine onder de oksels vast en laat de voeten jouw schoot of de grond raken. Al gauw laat je baby zich door de benen zakken, om zich daarna af te zetten. Heel snel achter elkaar. Wat een pret, het lijkt wel een dans! En het is nog nuttig ook. Hiermee worden de beenspieren klaargestoomd voor het zwaardere werk: kruipen, en uiteindelijk lopen.

Je baby van 22 weken oud

Elke baby is uniek. Baby’s van dezelfde leeftijd kunnen er heel anders uitzien en zich verschillend gedragen. Ben jij benieuwd naar baby’s van dezelfde leeftijd als jouw kindje? Deze drie baby’s van forumleden zijn ook 22 weken oud.

Baby 22 weken oud
Baby 22 weken oud
Baby 22 weken oud

Jouw leven met een baby van 2 weken oud

Nu je baby ’s nachts wat langer achter elkaar doorslaapt, kan jij misschien ook wat slaap inhalen. Toch betekent het niet dat je écht lekker kan uitrusten. Je zorgt nog steeds 24/7 voor je kleine en tijd voor jezelf (en je partner) vrijmaken blijft lastig. Het is misschien helemaal niet zo’n gek idee om je kindje eens bij iemand te laten logeren. Durf jij dit al aan?

Het is heel normaal als je het lastig vindt om je kindje ergens te laten logeren. Niet alleen ben je niet bij je kleine in de buurt, je moet ook de controle over de zorg van je kind uit handen geven. Begin daarom bij iemand die dichtbij woont en die je helemaal vertrouwt met je baby, zoals opa en oma. Bouw het logeren rustig op als je het moeilijk vindt. Blijf bijvoorbeeld de eerste keer ook slapen, maar doe zelf zo min mogelijk. Kan jij een nacht goed slapen en hebben opa en oma een goede ‘oefennacht’.

Nog niet toe aan een nacht zonder je baby, maar wel hard slaap nodig? Misschien kunnen de volgende tips je helpen:

Doe zoveel mogelijk dutjes

Extra uren slaap nodig? Gebruik de dutjes van je baby dan om zelf ook even je ogen dicht te doen. Die was komt morgen wel!

Maak je baby moe

Maak een wandeling, ga babyzwemmen of verzin uitdagende spelletjes. Zo valt je baby sneller en makkelijker in slaap.

Zorg voor goede slaapgewoontes

Dus geen cafeïnehoudende dranken, tablets of smartphones vlak voor het slapen. En houd je aan een vast slaapritme. Dan val je sneller in slaap.

Help je baby beter slapen

Een passend slaapschema kan hierbij helpen. In onze ‘Slaapwijzer baby – Nachtrust door routine’ kan je deze vinden voor elke leeftijd.

Tip

Smeer ook zonnebrandcrème als het bewolkt is

Wolken lijken UV-straling tegen te houden, maar doen dit niet. Is het een warme dag, maar zie je de zon niet duidelijk schijnen? Dan is het goed om je baby toch in te smeren met zonnebrandcrème.

Doen met je baby van 22 weken oud

Samen swingen

Je baby is af en toe al flink aan het bouncen, maar wat is er nu leuker dan sámen lekker swingen? Baby’s zijn gek op muziek en samen bewegen. Leg je kleine in buikligging op je arm en houd je hand op de rug. Of laat je kleine overeind zitten met het gezicht naar voren. Zet een vrolijk muziekje aan en dansen maar!

Poll

Heeft jouw kindje het eerste tandje al?

Meer over je baby en jou in deze week

Volgende week

23 weken oud

Grijpgrage handjes en jij hebt er je handen vol aan

Baby 23 weken oud
23