baby met tandjes

Bij de meeste baby's komen de eerste tandjes door als zij tussen de 4 en 7 maanden oud zijn. Rond de 3 jaar is het melkgebit doorgaans volgroeid. Doorkomende tandjes en kiezen zorgen vaak voor klachten bij je baby..

Eerste tandjes baby

Al in het begin van de zwangerschap wordt het melkgebit gevormd onder het tandvlees. De eerste tandjes zullen echter pas maanden na de geboorte daadwerkelijk doorkomen.

De eerste parelwitte tandjes die zichtbaar worden, zijn meestal de twee middelste tanden in de onderkaak. Deze komen vaak door als je baby tussen de 4 en 7 maanden oud is, maar het kan ook gebeuren dat je kleine zijn eerste tandje eerder krijgt of pas maanden na zijn eerste verjaardag.

#47 Help, diarree!

De 50 tips van Nestlé

Veel kindjes krijgen door hun doorkomende tandjes last van diarree. Ook dat nog! Als je baby diarree heeft, probeer hem dan zoveel mogelijk kleine slokjes te geven. Zo voorkom je dat hij uitdroogt.

Wanneer komen tandjes door

Iedere baby ontwikkelt en groeit in zijn eigen tempo. Dat geldt ook voor het doorkomen van de tandjes en de volgorde daarvan. Voor veel baby’s ziet het schema er grofweg zo uit:

Schema van wisselende tandjes van het melkgebit
Per tand en kies de leeftijd waarop deze doorgaans doorkomen en worden gewisseld.

Symptomen eerste tandjes

Doorkomende tandjes gaan bijna altijd gepaard met ongemakken. De klachten, hoelang deze duren en hoe erg een baby er last van heeft, verschillen flink per baby. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Kwijlen
 • Huilerig en sneller geïrriteerd
 • Gezwollen tandvlees (of er is zelfs al een tandje zichtbaar onder het tandvlees)
 • Op alles bijten, kauwen en zuigen
 • Wrijven over wangen en trekken aan oren
 • Slaapproblemen
 • Weigeren te eten

Koorts door tandjes en andere misverstanden

Kwaaltjes zoals koorts, rode wangetjes, luieruitslag en diarree worden vaak toegeschreven aan het krijgen van tandjes. Dit is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Een mogelijke verklaring waarom veel baby’s koorts hebben rond de tijd dat de eerste tandjes doorkomen, is dat ze juist dan veel dingen in hun mond stoppen om op te bijten. Hierdoor komen ze veelvuldig in contact met virussen en andere ziektekiemen.

Tips verlichten klachten bij doorkomende tandjes

De ongemakken van je baby kan je niet voorkomen, maar je kan wel helpen deze te verminderen. Zes tips voor het verlichten van de pijn:

 1. Geef je baby iets om op te bijten. Als je baby ergens op bijt, zorgt dit voor tegendruk, dit verlicht de pijnlijke druk van doorkomende tandjes. Hier zijn speciale bijtringen voor op de markt.
 2. Je kan je baby’s tandvlees masseren. Wrijf het tandvlees voorzichtig met je vinger. Was hiervoor uiteraard je handen goed!
 3. Geef je baby wat kouds te eten of drinken, zoals yoghurt of koud water. Dit koelt het tandvlees en verlicht zo de pijn. Geef alleen gekoeld eten en drinken waar je baby op basis van zijn leeftijd klaar voor is.
 4. Een wondermiddel dat altijd helpt: Liefde! Geef wat extra aandacht, knuffels en kusjes.
 5. Het geneesmiddel Dentinox heeft een plaatselijke, pijnstillende werking (dankzij de stof lidocaïne). Dentinox moet met een wattenstaafje worden aangebracht op de pijnlijke kaak. Het middel is verkrijgbaar bij je drogist of apotheek. Lees voor gebruik goed de bijsluiter.
 6. Als de klachten heel erg zijn, kan je overwegen je baby een paracetamol-zetpil te geven. Houd er rekening mee dat je baby dan geen hoge koorts mag hebben. Lees voor gebruik de bijsluiter goed.

Tandenpoetsen

Vanaf het moment dat de eerste tandjes zijn doorgebroken, is het verstandig om te starten met het dagelijks poetsen van de tanden. Juist bij de doorbraak van een tandje is deze extra kwetsbaar, het glazuur is dan namelijk nog niet uitgehard. Gebruik een speciale tandpasta die geschikt is voor baby’s en peuters. Lees alles over het poetsen van de tandjes van je baby. Heb jij een eigenwijze dreumes en is tandenpoetsen een strijd? Zo maak je tandenpoetsen weer leuk >