baby met tandjes

De eerste tandjes van je baby komen meestal door als hij tussen de 4 en 7 maanden oud is. Als je baby 3 jaar is, is zijn melkgebit waarschijnlijk compleet. Doorkomende tanden en kiezen kunnen klachten bij je baby geven. Hoe kan je hiermee omgaan?

Eerste tandjes baby

Al in het begin van je zwangerschap beginnen de eerste tandjes te groeien. Het melkgebit van je baby wordt namelijk gevormd onder het tandvlees. Toch zullen zijn eerste tandjes pas maanden na de geboorte echt doorkomen.

De eerste tandjes van je baby die zichtbaar worden, zijn meestal de twee middelste tanden in de onderkaak. Deze komen door als je baby tussen de 4 en 7 maanden oud is. Het kan ook gebeuren dat je kleine zijn eerste tandje eerder krijgt, of pas maanden na zijn eerste verjaardag.

Wanneer krijgt een baby tandjes?

Iedere baby groeit en ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Dat geldt ook voor het doorkomen van de tanden en de volgorde daarvan. Het is dus normaal als je kindje wat eerder of later is dan in onderstaand schema staat aangegeven. Gemiddeld komen de babytanden en -kiezen op de volgende leeftijden door:

Wanneer? Welke tanden?
4 tot 7 maanden De eerste tandjes komen door! Meestal zijn dit de twee middelste snijtanden in de onderkaak. Deze worden de centrale snijtanden genoemd.
8 tot 12 maanden De twee middelste tanden in de bovenkaak komen tevoorschijn. Vaak komen deze babytanden met zijn tweeën tegelijk door.
9 tot 16 maanden De vier tanden links en rechts naast de middelste snijtanden, de laterale snijtanden, komen door. Zowel boven als beneden.
13 tot 19 maanden De voorste kiezen, ook wel eerste kiezen genoemd, verschijnen links en rechts in beide kaken.
16 tot 22 maanden De vier hoektanden, de puntige en wat scherpere tanden, vullen de open plekken tussen de eerste kiezen en de laterale snijtanden.
20 tot 33 maanden De vier kiezen achter de voorste kiezen komen door. Dit zijn de achterste kiezen in het melkgebit.
Rond de 3 jaar Je kindje heeft waarschijnlijk een volgroeid melkgebit met in totaal 20 tanden en kiezen.

Welke tandjes krijgt mijn baby?

De onderstaande afbeelding laat zien welke tanden doorkomen bij je baby. Ook dit zijn gemiddelden. Het is dus mogelijk dat jouw kindje eerder of later is met het krijgen van bepaalde tanden of kiezen.

Schema van wisselende tandjes van het melkgebit
Het melkgebit met per tand en kies de leeftijd waarop deze meestal doorkomen en worden gewisseld.

Symptomen tandjes baby

Doorkomende tanden gaan vaak samen met ongemakken. Niet zo gek als je bedenkt dat er een grote druk op het tandvlees komt te staan. Dit kan voor pijn en andere klachten zorgen. De klachten verschillen flink per baby. Ook wisselt het per kind hoe lang de klachten duren en hoe erg ze zijn. Dit zijn de meest voorkomende symptomen van doorkomende tanden:

 • Kwijlen
 • Huilerig en prikkelbaar zijn
 • Gezwollen tandvlees (soms is zelfs al een tandje zichtbaar of een knobbel voelbaar onder het tandvlees)
 • Op alles bijten, kauwen en zuigen
 • Wrijven over wangen en trekken aan oren
 • Onrustig slapen
 • Weigeren te eten

Als een tand eenmaal doorgebroken is, verdwijnen deze klachten vaak weer snel. Bij een volgende doorkomende tand kunnen ze weer terugkeren.

Koorts door tandjes en andere misverstanden

Vaak wordt gedacht dat doorkomende tanden de oorzaak kunnen zijn van koorts, rode wangetjes, luieruitslag en diarree. Toch is dit nooit wetenschappelijk bewezen.

Begint je baby tandjes te krijgen? Dan is de kans groot dat hij dingen in zijn mond stopt om op te bijten. Door al dit sabbelen en bijten op spullen komt hij vaker in contact met virussen en andere ziektekiemen. Dit kan een verklaring zijn voor het ontstaan van koorts in de periode van doorkomende tanden.

Tandenpoetsen

Zijn de eerste tandjes van je baby eenmaal doorgebroken? Dan is het verstandig om vanaf dat moment te starten met dagelijks tandenpoetsen. Een nieuwe tand is extra kwetsbaar. Het glazuur dat de tand moet beschermen, is dan namelijk nog niet uitgehard. Gebruik een speciale tandpasta die geschikt is voor baby’s en peuters. Daarnaast is het fijn om een zachte tandenborstel te gebruiken, die speciaal voor baby’s is.

Het zal voor je baby best even wennen zijn om de tanden te poetsen. Gelukkig hoef je het tot 2 jaar maar één keer per dag te doen. Daarna is twee keer per dag het advies. Heb jij een eigenwijze dreumes en is tandenpoetsen een strijd? Probeer het dagelijkse ritueel dan zo leuk mogelijk te maken met deze tips.

Tips bij doorkomende tanden

Je kan de ongemakken van doorkomende tanden bij je baby niet voorkomen. Wel kan je met behulp van onderstaande tips de klachten verminderen:

 • Geef je baby iets om op te bijten. Als je baby ergens op bijt, zorgt dit voor tegendruk. Dit vermindert de pijnlijke druk van doorkomende tanden. Je kan hier een speciale bijtring voor kopen. Een koelbijtring is extra fijn. Deze bewaar je in de koelkast. De koelte van de ring verzacht de pijn.
 • Masseer het tandvlees van je baby. Wrijf voorzichtig over het tandvlees met je vinger. Was hiervoor uiteraard goed je handen!
 • Geef je baby wat kouds te eten of drinken. Denk aan een beetje yoghurt of koud water. Dit koelt het tandvlees en verlicht zo de pijn. Geef alleen gekoeld eten en drinken waar je baby op basis van zijn leeftijd klaar voor is.
 • Extra aandacht en liefde. Een wondermiddel dat altijd helpt: liefde! Geef wat extra aandacht, knuffels en kusjes als je merkt dat hij zich niet prettig voelt.
 • Gebruik een zalf voor klachten bij doorkomende tanden. De drogist en apotheek verkopen middeltjes tegen het ongemak van doorkomende tanden. Een lidocaïne gel heeft bijvoorbeeld een plaatselijke, pijnstillende werking. Dit breng je met een wattenstaafje aan op de pijnlijke kaak. Lees voor gebruik goed de bijsluiter.
 • Geef je kindje een paracetamol. Als de klachten heel erg zijn, kan je overwegen je baby een paracetamol-zetpil te geven. Lees van tevoren goed in de bijsluiter welke dosis je kindje mag krijgen.