baby met tandjes

De eerste tandjes van je baby komen meestal door als je kleine tussen de 6 en 10 maanden is. Als je baby 3 jaar is, is het melkgebit waarschijnlijk compleet. Doorkomende tanden en kiezen kunnen klachten geven bij je baby. Hoe kan je hiermee omgaan?

Eerste tandjes baby

Al in het begin van je zwangerschap beginnen de eerste tandjes van je baby te groeien. Het melkgebit van je baby wordt namelijk gevormd onder het tandvlees. Toch zullen de eerste tandjes pas maanden na de geboorte echt doorkomen.

De eerste tandjes van je baby die je kan zien, zijn meestal de twee middelste tanden in de onderkaak. Deze komen door als je baby tussen de 6 en 10 maanden oud is. Het kan ook gebeuren dat je kleine het eerste tandje eerder krijgt of pas maanden na de eerste verjaardag.


Handige tips bij een gevoelige huid door doorkomende tandjes

Bij doorkomende tandjes is de kans groot dat je baby rode billetjes en rode wangetjes zal krijgen. Geen zorgen met de parfumvrije Bepanthen Baby Zalf. De zachte samenstelling met natuurlijke ingrediënten verzorgt de billetjes en wangetjes van je baby. Meer tips voor verzorging tijdens doorkomende tandjes?

Bekijk de tips

Wanneer eerste tandjes?

Iedere baby groeit en ontwikkelt zich in een eigen tempo. Dat geldt ook voor het doorkomen van de tanden en de volgorde daarvan. Het is dus normaal als je kindje wat eerder of later is dan in het schema hieronder. Gemiddeld komen de babytanden en -kiezen op de volgende leeftijden door:

Wanneer? Welke tanden?
6 tot 10 maanden De eerste tandjes komen door! Meestal zijn dit de twee middelste snijtanden in de onderkaak. Deze worden de centrale snijtanden genoemd.
8 tot 12 maanden De twee middelste tanden in de bovenkaak komen tevoorschijn. Vaak komen deze babytanden met zijn tweeën tegelijk door.
9 tot 16 maanden De vier tanden links en rechts naast de middelste snijtanden, de laterale snijtanden, komen door. Dit is boven én beneden.
13 tot 19 maanden De voorste kiezen, ook wel eerste kiezen genoemd, verschijnen links en rechts in beide kaken.
16 tot 23 maanden De vier hoektanden, de puntige en wat scherpere tanden, vullen de open plekken tussen de eerste kiezen en de laterale snijtanden.
23 tot 33 maanden De vier kiezen achter de voorste kiezen komen door. Dit zijn de achterste kiezen in het melkgebit.
Rond de 3 jaar Je kindje heeft waarschijnlijk een volgroeid melkgebit met in totaal 20 tanden en kiezen.
Doorkomen van tandjes baby

Welke tandjes krijgt mijn baby?

De afbeelding hieronder laat zien wanneer bij je baby tanden doorkomen en welke dit zijn. Ook dit zijn gemiddelden. Het is dus mogelijk dat jouw kindje eerder of later is met het krijgen van sommige tanden of kiezen.

Schema van wisselende tandjes van het melkgebit
Het melkgebit met per tand en kies de leeftijd waarop deze meestal doorkomen en worden gewisseld.

Poll

Wanneer kreeg jouw baby het eerste tandje?

Symptomen doorkomende tandjes baby

Doorkomende tanden gaan vaak samen met ongemakken. Niet zo gek als je bedenkt dat er een grote druk op het tandvlees komt te staan. Dit kan voor pijn en andere klachten zorgen. De klachten verschillen flink per baby. Ook wisselt het per kind hoe lang de klachten duren en hoe erg ze zijn. Dit zijn de meest voorkomende symptomen van doorkomende tandjes bij je baby:

  • Kwijlen
  • Huilerig en prikkelbaar zijn
  • Gezwollen tandvlees (soms is zelfs al een tandje zichtbaar of een knobbel voelbaar onder het tandvlees)
  • Op alles bijten, kauwen en zuigen
  • Wrijven over wangen en trekken aan oren
  • Onrustig slapen
  • Weigeren te eten

Als een tand eenmaal doorgebroken is, verdwijnen deze klachten vaak weer snel. Bij een volgende doorkomende tand kunnen ze weer terugkeren.

Luieruitslag door tandjes en andere misverstanden

Vaak wordt gedacht koorts, diarree, rode wangetjes en luieruitslag door doorkomende tandjes kunnen komen. Toch is dit nooit wetenschappelijk bewezen.

Begint je baby tandjes te krijgen? Dan is de kans groot dat er dingen in de mond gestopt worden om op te bijten. Door al dit sabbelen en bijten op spullen komt je kind vaker in contact met virussen en andere ziektekiemen. Dit kan een oorzaak zijn van koorts in de periode van doorkomende tanden.

Tandenpoetsen

Zijn de eerste tandjes van je baby doorgekomen? Dan is het slim om te starten met iedere dag tandenpoetsen. Een nieuwe tand is extra kwetsbaar. Het glazuur dat de tand moet beschermen, is dan namelijk nog niet uitgehard. Gebruik een speciale tandpasta die geschikt is voor baby’s en peuters. Daarnaast is het fijn om een zachte tandenborstel te gebruiken, die speciaal voor baby’s is gemaakt.

Het zal best even wennen zijn om bij je baby de tanden te poetsen. Gelukkig hoef je het tot 2 jaar maar één keer per dag te doen. Daarna is twee keer per dag het advies. Heb jij een eigenwijze dreumes en is tandenpoetsen een strijd? Probeer het dagelijkse ritueel dan zo leuk mogelijk te maken met deze tips.

Tips bij doorkomende tanden

Je kan de ongemakken van doorkomende tanden bij je baby niet voorkomen. Wel kan je met de tips hieronder de klachten minder maken:

  • Geef je baby iets om op te bijten. Als je baby ergens op bijt, zorgt dit voor tegendruk. Dit maakt de pijnlijke druk van doorkomende tanden minder. Je kan hier een speciale bijtring voor kopen. Een koelbijtring is extra fijn. Deze bewaar je in de koelkast. De koelte van de ring zorgt ervoor dat je kindje de pijn minder voelt.
  • Masseer het tandvlees van je baby. Wrijf voorzichtig over het tandvlees met je vinger. Was voordat je dit doet goed je handen.
  • Geef je baby wat kouds te eten of drinken. Denk aan een beetje yoghurt of koud water. Dit koelt het tandvlees en verlicht zo de pijn. Geef alleen gekoeld eten en drinken waar je baby oud genoeg voor is.
  • Extra aandacht en liefde. Een wondermiddel dat altijd helpt: liefde! Geef wat extra aandacht, knuffels en kusjes als je merkt dat je baby zich niet prettig voelt.
  • Gebruik een zalf voor klachten bij doorkomende tanden. De drogist en apotheek verkopen middeltjes tegen het ongemak van doorkomende tanden, zoals Chamodent druppels of Dentinox. Lees voor gebruik goed de bijsluiter.
  • Geef je kindje een paracetamol. Als de klachten heel erg zijn, kan je erover nadenken om je baby een paracetamol-zetpil te geven. Probeer hier wel zuinig mee te zijn en lees vooraf goed in de bijsluiter welke dosis je kindje mag krijgen.