Baby die paracetamol zetpil heeft gehad

Als je baby ziek is of pijn heeft, wil je het liefst alle ongemakken in één keer wegnemen. Dit gaat helaas niet, maar je kan zijn klachten wel verlichten met paracetamol. Als je je baby paracetamol wilt geven, gaat dit meestal het beste met een zetpil.

24Baby deskundigenteam kind
Dit artikel is geschreven in samenwerking met en goedgekeurd door artsen van het 24Baby deskundigen team Kind.

Wat is paracetamol?

Paracetamol is de meest gebruikte pijnstiller. Het medicijn werkt pijnstillend en koortsverlagend en is in de meeste gevallen een veilige manier om pijn tegen te gaan. Voor je baby kan je paracetamol gebruiken bij koorts, bij klachten na een inenting en als je baby zich oncomfortabel voelt bij ziekte. Bij iets oudere kinderen die pijn beter kunnen aangeven, is het onder andere toe te passen bij hoofdpijn, buikpijn, griep, verkoudheid, oorpijn en keelpijn.

Hoe paracetamol in het lichaam werkt, is niet helemaal duidelijk. Het verlicht in ieder geval de pijn en vermindert de koorts. Bij griep verlicht het de symptomen, zodat je kindje zich wat beter voelt.

Paracetamol is er in veel verschillende toedieningsvormen, zoals tabletten, stroop, kauwtabletten, bruistabletten en zetpillen. Het hangt van je kind en zijn leeftijd af welke vorm het makkelijkst is. In het algemeen is bij jonge kinderen een zetpil het makkelijkst toe te dienen.

Wanneer geef je paracetamol aan je baby?

Als je kindje een flinke griep te pakken heeft en zich duidelijk oncomfortabel voelt, kan je hem paracetamol geven. Vaak knapt hij hier even van op. Weet je niet goed wat de reden van de pijn of het niet lekker voelen is, dan is het beter om langs de huisarts te gaan om eerst te achterhalen wat er aan de hand is. Paracetamol blijft immers een geneesmiddel, wat je, zeker bij jonge kinderen, beter niet kan geven zonder duidelijke reden.

Bij koorts hoef je niet per se paracetamol te geven. Kijk vooral naar je kindje en hoe hij zich voelt. Heeft je baby een temperatuur van 39⁰C, maar is hij nog vrolijk aan het spelen? Dan is het niet nodig om de koorts met medicijnen te lijf te gaan. Aan de andere kant: voelt je kindje met 38.3⁰C zich beroerd en drinkt hij daardoor slecht? Schroom dan niet om paracetamol te geven. Dan voelt hij zich misschien wat beter en drinkt hij vaak ook beter.

Paracetamol en vaccinaties

Wanneer je kindje koorts heeft of zich niet fijn voelt na een vaccinatie kan je paracetamol geven. Geef je baby liever niet vóór de vaccinatie een paracetamol. Er zijn aanwijzingen dat dit de werking van de vaccinatie kan verminderen.

Dosering paracetamol zetpil

Hoeveel paracetamol je baby in een zetpil mag krijgen, hangt af van zijn leeftijd en zijn gewicht. Over het algemeen geldt voor kinderen van 3 maanden tot 18 jaar dat ze 10-15 mg per kilogram lichaamsgewicht mogen krijgen per keer. Tussen twee opeenvolgende doses moet minstens 6 uur zitten.

Bovenstaande komt voor de meeste kinderen overeen met onderstaande doseringen voor zetpillen, zoals weergegeven in de bijsluiter:

Leeftijd Gewicht Dosis (zetpil) Maximaal aantal zetpillen per dag
vanaf 3 maanden 3,0-5,5 kg 60 mg 2-3
3 maanden - 1 jaar 5,5-10 kg 120 mg 2-3
1-2 jaar 10-12,5 kg 240 mg 2-3
2-4 jaar 12,5-17 kg 240 mg 3
Doseringen paracetamol zetpil per leeftijdsfase

Let op! Wanneer je kindje erg klein of juist erg groot is voor zijn leeftijd is het beter om de dosering van de paracetamol aan te passen aan het gewicht, in plaats van dit schema te gebruiken.

Rekenvoorbeeld: stel je kindje is 13 maanden oud en je wilt hem paracetamol geven. Jouw kleine is wat kleiner dan gemiddeld en weegt 9 kg. 9 x 10 tot 15 mg = 90 – 135 mg. Je kunt dan dus beter 120 mg (ligt tussen 90 en 135 mg in) paracetamol geven in plaats van 240 mg.

Twijfel je over de dosering paracetamol voor jouw baby? Dan kan je contact opnemen met de huisarts. Deze berekent dan de optimale dosering paracetamol op basis van het gewicht van je kindje.

Een zetpil werkt ongeveer binnen een uur. Bij pasgeborenen duurt het wat langer, zo’n 1,5 uur en bij te vroeg geboren baby’s kan het zelfs 4 uur duren. Na orale inname werkt paracetamol sneller, na ongeveer 30 minuten. Wil je je baby orale paracetamol geven door een tablet op te lossen in water? Kijk dan goed in de bijsluiter, want hiervoor gelden andere doseringen dan voor de zetpil.

Paracetamol zetpil voor je baby

Het inbrengen van een zetpil

Het inbrengen van een zetpil kunnen jij en je kindje vervelend vinden, maar als je het op de juiste manier doet, is het zo gebeurd. Wij geven je een stappenplan voor het inbrengen van een zetpil:

 1. Was je handen met warm water en zeep en droog ze goed af.
 2. Haal de zetpil uit de verpakking.
 3. Maak de eventuele punt van de zetpil vochtig met wat water of vette crème (zoals vaseline), zodat hij makkelijker naar binnen glijdt.
 4. Houd de beentjes van je baby omhoog en houd ze stevig vast. Vraag eventueel een tweede persoon om hulp, want je baby kan flink tegenstribbelen.
 5. Duw de zetpil rustig met het puntje als eerst de anus in, tot 1 cm diep.
 6. Houd de billetjes van je kindje even bij elkaar.
 7. Was daarna je handen weer en troost je kindje.

Bijwerkingen paracetamol

Zoals elk medicijn, kan ook paracetamol bijwerkingen geven. Gelukkig zijn bijwerkingen van paracetamol zeldzaam, en treden ze met name op bij langdurig gebruik. Voorbeelden van bijwerkingen die bij volwassenen zijn beschreven zijn buikpijn, diarree, misselijkheid en braken, sufheid, hoofdpijn. Deze bijwerkingen komen slechts bij 0,1 tot 1 % van de mensen voor.

Heel soms komt het voor dat een kindje allergisch is voor paracetamol. Dit merk je aan huiduitslag en in zeldzame gevallen benauwdheid.

Als je kindje last heeft van een bijwerking, kan het verstandig zijn om contact op te nemen met je huisarts. Daarnaast kan je de bijwerking melden bij bijwerkingencentrum Lareb. Dit is een organisatie die alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen registreert.

Te veel paracetamol gegeven

Wanneer paracetamol kortdurend in normale doses wordt gebruikt, is het een veilige pijnstiller. Bij langdurig gebruik of als je kindje te veel paracetamol heeft binnengekregen, kan het echter ernstige leverschade veroorzaken. Dit kan erg gevaarlijk zijn! Neem daarom DIRECT contact op met een arts wanneer je je kindje te veel paracetamol hebt gegeven.

Wanneer naar de dokter?

Meestal is het geven van paracetamol maar een paar dagen nodig. Je kan paracetamol gewoon zelf aan je baby geven, zonder overleg met de dokter. In een aantal situaties is het verstandig om wel met de huisarts te overleggen over paracetamolgebruik:

 • Eigen zorgen. Wanneer je je zorgen maakt over de koorts of pijn of als je niet begrijpt waar dit vandaan komt.
 • Aanhoudende pijn (langer dan 5 dagen). Geef je paracetamol, maar houdt de pijn aan, dan is het verstandig om de huisarts mee te laten kijken.
 • Aanhoudende koorts (langer dan 3 dagen). Houdt je baby langer dan 3 dagen koorts, neem dan eventueel contact op met de huisarts. Die kan kijken of er meer aan de hand is dan een onschuldig virus.
 • Zieker worden. Als je kindje alleen maar zieker wordt, kan je hem beter door de huisarts laten onderzoeken.
 • Lever- of nieraandoening. Als je kindje lever-of nierproblemen heeft, is het goed om van tevoren even met de huisarts of kinderarts te overleggen of en in welke hoeveelheid je paracetamol mag geven.
 • Medicijngebruik. Gebruikt je kindje andere medicijnen, overleg dan bij twijfel even met jullie arts. Paracetamol kan met bijna alle medicijnen gecombineerd worden, maar er zijn enkele uitzonderingen.
 • Jonger dan 3 maanden. Heeft je baby pijn of koorts en is hij jonger dan 3 maanden, laat de huisarts hem dan eerst onderzoeken.
 • Overdosis. Heeft je baby per ongeluk te veel paracetamol binnengekregen, neem dan direct contact op met de arts. Ook als je niks aan je kindje merkt, vaak treden symptomen van een overdosis pas later op.

Tips bij het gebruik van zetpillen

Hoewel je baby baat kan hebben bij een zetpil, blijft het inbrengen geen pretje. Je wilt het gebruik van zetpillen daarom zo goed mogelijk doen. Om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben we nog enkele tips voor het gebruik van zetpillen voor je baby.

 • Timing. Vlak voor het slapen gaan is een goed moment voor een zetpil. Zo heeft je kindje (en jullie) een fijne nachtrust, waardoor hij sneller herstelt.
 • Uitpoepen. Poept je baby kort nadat hij de zetpil heeft gehad? Geef dan geen nieuwe, de kans is groot dat een deel van de paracetamol al opgenomen is door zijn lichaam. Bij een tweede pil krijgt je kindje mogelijk een te hoge dosis binnen.
 • Bijsluiter. Lees voor gebruik de bijsluiter, dan ben je helemaal op de hoogte. Je kan hierin ook de toegestane dosis checken.
 • Dosering bijhouden. Houd ergens bij hoe vaak en hoe laat je een zetpil hebt gegeven. Je kan je dan minder makkelijk vergissen bij de volgende dosis en voorkomt dat je baby per ongeluk teveel krijgt. Zeker als je zelf ook moe en uitgeput bent, is dit een echte aanrader!