baby zit op de bank en kijkt tv

Over het algemeen wordt aangenomen dat televisie kijken slecht voor je baby is. In de praktijk laat bijna ieder ouder zijn kind weleens naar tv of een ander beeldscherm kijken. Hoe schadelijk is tv nu echt voor je baby en hoe ga je hier het meest verstandig mee om?

De Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen adviseert om kinderen tot 2 jaar helemaal geen televisie te laten kijken. In Nederland onderschrijven de meeste specialisten dat je baby beter niet naar tv kan kijken, maar vinden zij een geheel verbod overdreven.

Hoe schadelijk is het als je baby tv kijkt?

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van tv-kijken door baby’s en jonge kinderen. Hoewel niet alle resultaten overeen komen, komt uit de meeste onderzoeken naar voren dat televisie kijken door kinderen onder de twee schadelijke effecten heeft.

Logo Picnic
In samenwerking met

Picnic helpt een handje

Van de lekkerste recepten tot je dagelijkse boodschappen en alles van de drogist. Picnic bezorgt het allemaal gratis tot aan je deur. Bespaar tijd en gesjouw!

Download de gratis app

De Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen geeft aan dat excessief tv-kijken de ontwikkeling van je baby kan beperken. Zo gaat de taalontwikkeling van kinderen onder de twee minder snel als zij veel tv-kijken. Dit komt waarschijnlijk doordat de tijd die je baby tv-kijkt ten koste gaat van tijd die baby’s met hun ouders doorbrengen: het moment dat je echt tegen én met je baby praat. Ook zijn er verbanden gevonden tussen veel schermtijd en aandachts- en slaapproblemen.

Is tv-kijken leerzaam voor je baby?

Ook hiervoor geldt dat niet alle onderzoeken eenduidig zijn. De meeste onderzoeken en specialisten komen echter tot de conclusie dat baby’s niet leren van tv-kijken. Kinderen onder de twee begrijpen tv nog niet echt en worden als het ware gehypnotiseerd door het licht en geluid.

Daar staat tegenover dat er specialisten zijn die aangeven dat jonge kinderen constant aan het leren zijn, dus ook wanneer ze televisie kijken. Hierbij moet wel de kanttekening worden geplaatst dat baby’s meer leren van interactie met hun ouders. Met andere woorden, een spelletje met jou is leerzamer dan het apparaat waar je bank voor staat.

Laat je baby verantwoord tv kijken

In de praktijk laat bijna iedere ouder zijn kleine weleens televisie kijken. Beeldschermen zijn nu eenmaal onderdeel van onze samenleving en soms is het ook wel erg makkelijk. Even je baby voor de buis ‘parkeren’ als jij het huis aan kant maakt of als vermaak als hij zichzelf (en jij hem) niet meer kan vermaken. Hieronder een paar tips hoe je je baby zo verantwoord mogelijk tv kan laten kijken:

  • Kijk naar een programma in plaats van televisie

    Zo weet je zeker dat je een programma kijkt dat geschikt is voor de allerjongste. Het is niet erg als hij vaker naar dezelfde aflevering kijkt, want jonge kinderen vinden herhaling heerlijk.

  • Beperk de schermtijd

    Laat je baby zo min mogelijk naar een scherm (dus ook van computer, laptop en smartphone) kijken en bepaal op welke tijdstippen er gekeken wordt. Kondig aan wanneer je bijna stopt met kijken, zo bereid je je kindje voor op een volgende activiteit.

  • Kijk samen

    Dit heeft veel voordelen. Je weet dan precies hoelang hij tv kijkt, waarnaar en hoe hij hierop reageert. Daarnaast kan je tijdens het programma je kindje uitleg geven of vragen aan hem stellen. Hierdoor wordt het tv-kijken interactiever en leert hij er meer van. Tot slot geeft dit je kind een beter gevoel dan wanneer hij gewoon voor de tv wordt ‘gezet’.

  • Gebruik je tv niet als achtergrond

    Is je tv jouw favoriete gezelschap? Als deze de hele dag op de achtergrond aanstaat, is dit het moment om daarmee te stoppen! Doe je dit niet, dan groeit jouw kleine op met het idee dat de kijkbuis altijd aanstaat en raakt hij daaraan gewend.

Online tv-kijken

Het is bijna niet voor te stellen, maar niet zo lang geleden had je alleen nog je tv waarop je tv keek. Tegenwoordig kan je minstens net zo makkelijk bewegende beelden zien op je computer, tablet en smartphone.

De verleiding kan groot zijn om je baby in een lastige situatie op je telefoon via Youtube of een app een aflevering van zijn favoriete programma te laten zien. Let erop dat dit geen gewoonte wordt. Anders is je kind binnen de kortste keren nog meer gehecht aan je smartphone dan jij.

Populaire baby-tv

Er is een groot aantal programma’s dat speciaal gemaakt wordt voor baby’s en peuters. Deze programma’s hebben minder prikkels dan andere programma’s. Hierdoor kan je baby deze beter verwerken. Dit wordt ook wel baby-tv genoemd.

Deze babyvriendelijke programma’s sluiten goed aan bij de belevingswereld van kinderen, hebben een rustig tempo, veel herhaling en maken gebruik van uitgesproken en sterk contrasterende kleuren. Vooral de primaire kleuren rood, blauw en geel zijn populair. Ook het geluid is rustig, zijn er weinig achtergrond geluiden, wordt er niet veel en langzaam gesproken en hebben de liedjes een herkenbare en eenvoudige melodie.

Hieronder een paar voorbeelden van geschikte (zover dat mogelijk is) en populaire baby-tv: