Zwangere vrouw die frambozenbladthee zet

Tijdens je zwangerschap krijg je regelmatig goedbedoelde adviezen. Deze kloppen alleen niet altijd. Misschien is het drinken van frambozenblad thee al voorbij gekomen. Dit zou zorgen voor een snelle bevalling. Is dat een feit of fabel?

Wat is frambozenbladthee?

De naam zegt het al. Frambozenbladthee is thee getrokken van gedroogde frambozenbladeren van de frambozenstruik. De thee valt onder de kruidentheeën. Er zit dus geen cafeïne in. De thee smaakt kruidig en ‘grassig’. In de zomer kan je het ook goed koud drinken als ijsthee.

Ben je niet gek op de smaak van frambozenbladthee? Dan kan je honing of een stukje gember of citroen toevoegen. Van frambozenblad thee wordt gezegd dat het nuttig kan zijn voor je bevalling. Is dat ook echt zo?

Frambozenbladthee tijdens je zwangerschap

Frambozenbladen zitten vol vitamines en mineralen zoals vitamine A, B, C, E, kalium, calcium, ijzer en magnesium. Veel vitamines en mineralen zorgen voor extra energie bij vermoeidheid en een goede weerstand. Dit kan je allebei goed gebruiken tijdens je zwangerschap. Genoeg ijzer is ook belangrijk. Dit kan voorkomen dat je last krijgt van bloedarmoede.

Frambozenbladthee en je bevalling

Frambozenbladthee staat erom bekend dat het je baarmoeder zou kunnen helpen bij de bevalling. Kleine onderzoeken laten zien dat frambozenblad invloed heeft op de spieren van je baarmoeder. Je baarmoeder zou beter kunnen samentrekken tijdens de bevalling. Dit betekent dat de weeën krachtiger kunnen zijn en daardoor sneller voor ontsluiting zorgen. De tweede fase (de actieve ontsluitingsfase) van de bevalling zou dan sneller verlopen.

Toch is er maar weinig uitgebreid onderzoek gedaan naar deze effecten. Of het echt klopt, is dus moeilijk te zeggen.

framboos

Wanneer en hoeveel frambozenbladthee drinken?

Artsen raden af om voor de 37e week frambozenbladthee te drinken. Door de invloed op de baarmoederspieren bestaat er mogelijk een kleine kans op een vroeggeboorte wanneer je frambozenbladthee drinkt. Dat wil je het liefst voorkomen.

Ben jij bijna uitgerekend en wil je frambozenbladthee drinken in de laatste weken van je zwangerschap? Houd het dan bij een tot drie koppen per dag. In deze thee zit namelijk het stofje polyfenol. Het is belangrijk dat je hier niet te veel van binnenkrijgt tijdens je zwangerschap. Deze stof kan ervoor zorgen dat een belangrijk bloedvat (de ductus Botalli) in het lichaam van je ongeboren kindje te vroeg sluit. Dit bloedvat hoort pas na de geboorte te sluiten.

Wil je graag frambozenbladthee drinken, maar twijfel je of dit kan in jouw situatie? Neem dan contact op met je verloskundige.

Feit of fabel?

De feiten zijn niet overtuigend genoeg. Maar het is ook geen duidelijke fabel. Er zijn kleine aanwijzingen dat frambozenbladthee je bevalling kan versnellen. Er is alleen nog te weinig onderzoek naar gedaan. Het drinken van frambozenbladthee helpt misschien niet (altijd) bij je bevalling, maar kwaad kan het niet. Als je het maar niet drinkt voor de 37e week van je zwangerschap en op de hoeveelheid let.