27 weken zwanger

Gewichtstoename en einde tweede trimester

Na 27 weken zwangerschap heb je de laatste week van het tweede trimester bereikt. Het aftellen kan nu echt beginnen! Als het gaat om je gewicht gaat het optellen echter nog steeds door. Maar niet alleen bij jou, ook bij je baby gaat de gewichtstoename steeds sneller.

Je baby is zo groot als een..

Je baby is na 27 weken zwanger zo groot als een bloemkool
36,8 cm 940 gram
  • zo groot als een bloemkool
  • zo zwaar als een dwergkonijn
  • groeit flink in gewicht

Je bent nu..

Je buik na 27 weken zwanger
Uitgerekende datum is tussen 12 en 18 november
  • 189 tot 195 dagen zwanger
  • in je zesde maand
  • in het tweede trimester

Je baby in week 27 van je zwangerschap

Je baby blijft de komende weken groeien in lengte, maar in verhouding groeit hij qua gewicht nog veel sneller. Tot de geboorte zal je baby in lengte niet meer verdubbelen, terwijl hij waarschijnlijk nog minimaal 4 keer zo zwaar wordt. Dit extra gewicht zit voor een groot gedeelte in vetlagen. Dit vet helpt je baby om warm te blijven buiten de baarmoeder.

Ondertussen heeft de kleine bewoner van je baarmoeder ook een redelijk vast slaapritme gekregen. In de tijd dat hij wakker is, zijn de ogen open, beweegt hij en zuigt hij op zijn vingers. Voel je een ritmische beweging vanuit je buik? Dan heeft je baby waarschijnlijk de hik. Dit is helemaal niet erg, dus geniet vooral van dit kriebelende gevoel.

Jij in week 27 van je zwangerschap

27 weken zwanger en aftellen

Na 27 weken zwangerschap zit je in de laatste week van het tweede trimester. Je uitgerekende datum is al over 13 weken. Het aftellen kan nu dus echt beginnen. Althans, als je daar nog niet mee begonnen was. Hoewel zwanger zijn ook bijzonder is, kijk je vast uit naar het moment dat jouw kleine wondertje in je armen ligt.

Nog een reden waarom je aftelt is om af te zijn van al die vervelende zwangerschapskwaaltjes. Of beter: kwalen. Eén van de kwalen die je waarschijnlijk het minst snel zal bespreken op een feestje zijn aambeien. De waarheid is echter dat zeer veel zwangere vrouwen hier last van krijgen. Aambeien ontstaan onder een groeiende druk van de baarmoeder en door de verhoogde bloedtoevoer naar je bekken. Obstipatie kan de klachten verergeren of in eerste instantie ook veroorzaken.

Shoptip 27 weken zwanger, Stokke draagzak

Draagzak

Met een draagzak heb je je kindje altijd dicht bij je! Je kan je kindje met zijn gezicht naar je toe op je buik dragen, met zijn gezichtje van je af, of op je rug. Sommige draagzakken kan je al vanaf de geboorte gebruiken.

Bekijk draagzakken

Tip bij 27 weken zwanger

Geboortekaartje kiezen of zelf maken

Je zwangerschap duurt nog wel even, maar toch is het vast verstandig om een aantal zaken op orde te hebben voor de geboorte. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over het geboortekaartje? Wil je gewoon een geboortekaartje online bestellen of ben jij zo creatief dat je zelf een kaartje wilt maken? In het eerste geval kan dit redelijk snel, in het tweede geval is het verstandig om op tijd te beginnen.

Volgende week

28 weken zwanger

Knipperende oogjes en het derde trimester

Naar 28 weken zwanger