Hoogzwangere vrouw staat op het punt vruchtwater te verliezen

Vruchtwater is het vocht waarmee je baarmoeder is gevuld. Het heeft een belangrijke rol in de bescherming van je baby tijdens de zwangerschap. Te veel of juist te weinig vruchtwater kan zorgen voor complicaties. Aan het einde van de zwangerschap kan je vruchtwater verliezen. Dit is vaak een teken dat de bevalling gaat beginnen.

Wat is vruchtwater?

Vruchtwater is het vocht in je baarmoeder tijdens je zwangerschap. In de eerste 14 weken van je zwangerschap wordt de vruchtzak gevuld met vocht uit jouw bloedsomloop. Het bestaat voor het grootste gedeelte uit water en voor een klein percentage uit zouten en cellen van je baby.

Na ongeveer 4 maanden zwangerschap begint je baby met het slikken van vruchtwater. Vervolgens plast hij dit weer uit in het vruchtwater. Dit klinkt niet erg fris, maar het is niet schadelijk voor je baby. Je baby recyclet het vruchtwater dus zelf.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Vruchtwater en foetus in de baarmoeder

Het vruchtwater heeft meerdere functies:

  • Stootkussen. Het vangt de klappen op als jij beweegt of je buik stoot. Het dient dus als een soort stootkussen.
  • Voorbereiding op ademhaling en spijsvertering. Met het slikken van vruchtwater traint je baby zijn ademhalingsstelsel en spijsverteringssysteem.
  • Temperatuurregulatie. Het zorgt voor een constante temperatuur in je baarmoeder.
  • Bescherming van de navelstreng. Het vruchtwater voorkomt dat de navelstreng wordt dichtgedrukt.
  • Spieren trainen. Je baby kan zich ‘zwemmend’ voortbewegen. Zo traint hij zijn spieren vast.
  • Geen infecties. Vruchtwater beschermt tegen infecties.

Vruchtwater verliezen

Bij ongeveer 10% van de vrouwen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Anderen krijgen eerst weeën. Als de vliezen breken, komt er vruchtwater vrij. Dit kan een golf zijn, met een ‘plas water’ als gevolg. Het kan ook in kleine beetjes komen of in een geleidelijke, langzame stroom. Dit voelt alsof er warm water uit je vagina stroomt.

In zeldzame gevallen begint de bevalling met een scheurtje in de vliezen. Hierbij gaat het vruchtwater lekken. Je verliest dan af en toe een druppeltje of een klein stroompje.

Hoe ziet vruchtwater eruit?

Zeker als het niet als een golf komt, kan het lastig zijn om te bepalen of het vocht dat je verliest om vruchtwater gaat. Je kan het dan verwarren met wat urineverlies of dunne vaginale afscheiding. Je kan vruchtwater onder andere herkennen aan de kleur en geur.

Kleur vruchtwater

Meestal is vruchtwater helder en kleurloos, zoals gewoon water. Soms zitten er witte vlokken in. Er kan een beetje bloed bij zitten, waardoor het een roze kleur krijgt.

Als je baby in het vruchtwater heeft gepoept, kan het groen, donkergeel of bruin van kleur zijn. Dit wordt meconiumhoudend vruchtwater genoemd. Dit komt regelmatig voor en kan leiden tot complicaties. Het is daarom belangrijk om in dat geval direct contact op te nemen met je verloskundige.

Geur vruchtwater

Vruchtwater ruikt zoetig. Het ruikt duidelijk anders dan urine.

Te veel vruchtwater

Het kan voorkomen dat er te veel vruchtwater in je baarmoeder zit. De medische term hiervoor is polyhydramnion. De volgende symptomen horen bij te veel vruchtwater:

Met een echo kan worden vastgesteld of je echt te veel vruchtwater hebt.

Het is niet altijd duidelijk wat de oorzaak van te veel vruchtwater is. Oorzaken of risicofactoren zijn onder andere:

Te veel vruchtwater kan wijzen op een afwijking bij je baby. Daarom zal er extra goed worden gekeken of dit het geval is. Doordat veel vruchtwater ook zorgt voor een verhoogd risico op complicaties, zal je tijdens de rest van je zwangerschap en de bevalling nog nauwlettender worden gevolgd. Soms is het nodig om vruchtwater te verwijderen of moet je medicijnen slikken.

Te weinig vruchtwater

Het kan ook voorkomen dat er te weinig vruchtwater is. Dit wordt ook wel oligohydramion genoemd. Symptomen hiervoor zijn een relatief kleine baarmoeder en weinig beweging van de baby voelen. Bovendien komt het vaker voor na je uitgerekende datum. Met een echo kan worden gekeken of er daadwerkelijk sprake is van te weinig vruchtwater.

Het is niet altijd duidelijk waardoor er te weinig vruchtwater is. Meestal komt het voor tegen het eind van de zwangerschap. Oorzaken of risicofactoren zijn onder andere:

Hoe later in de zwangerschap je te weinig vruchtwater hebt, hoe minder problemen dit meestal oplevert. Omdat je een verhoogde kans hebt op complicaties, zal je zwangerschap en de bevalling nog nauwlettender worden gevolgd. Zelf zal je de bewegingen van je baby goed in de gaten moeten houden. Het kan nodig zijn om de bevalling op te wekken of om de baby te halen met een keizersnede.