4 maanden zwanger

Ontwikkeling van het zenuwstelsel en rugpijn

De ontwikkeling van de embryo na 4 maanden zwanger

Na 4 maanden zwangerschap kan je baby steeds meer. Hij oefent vaardigheden die hij straks buiten je baarmoeder nodig heeft en kan zijn ledematen en gewrichten bewegen. Jij voelt je nu waarschijnlijk een stuk beter dan de vorige maand. Met een beetje geluk heb je zelfs een zwangerschapsgloed.

Je baby is zo groot als een..

13,5 cm 200 gram
  • zo groot als een paprika
  • zo zwaar als een portemonnee
  • kan nu gapen wanneer hij moe is

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 28 augustus en 27 september
  • 126 tot 153 zwanger
  • in je vijfde maand
  • in het tweede trimester

Je baby in maand 4 van je zwangerschap

Wat doet je baby eigenlijk de hele dag als je 4 maanden zwanger bent? Wees maar niet bang dat hij zich verveelt, hij traint namelijk hard voor het moment dat hij jouw baarmoeder verlaat. Hij oefent met ‘ademen’, zuigen en slikken. Allemaal vaardigheden die hij na de geboorte nodig heeft om te kunnen overleven. Je baby is nu bijna constant in beweging. Hij kan inmiddels al zijn gewrichten en ledematen bewegen. In de loop van deze maand voel je misschien al voor het eerst een schopje! Heb je nog niets gevoeld? Nog even geduld, in de vijfde maand van je zwangerschap zal je dit zeker voelen.

Ook begint het gehoor van je baby te werken. Vanaf nu luistert er dus altijd iemand met je mee. Op deze manier raakt hij alvast gewend aan je stem. Klets dus gerust tegen je zwangere buik. Je kleine herkent jouw stem dan ook al snel na de geboorte. Zijn oogjes kunnen fel licht door de baarmoeder opmerken, ondanks dat ze nog dicht zitten. Ook de andere zintuigen ontwikkelen zich verder.

Aan het eind van deze maand is je baby 27,9 cm en weegt hij 460. Het lijkt wel of hij deze maand verdubbelt! Er zit echter een addertje onder het gras: het grote verschil zit namelijk in de manier van meten. Tot het begin van de vierde maand werd de lengte van je baby gemeten van het stuitje tot de kruin, maar vanaf week 20 van je zwangerschap worden de beentjes ook mee gemeten. Dit verklaart de ‘snelle groei’.

Jij in maand 4 van je zwangerschap

4 maanden zwanger, zwangerschapsgloed

Als je 4 maanden zwanger bent, zit je in het tweede trimester. Veel vrouwen vinden dit de leukste fase van de zwangerschap. De kans op een miskraam is veel kleiner geworden en de zwangerschapskwaaltjes zijn meestal minder erg. Bovendien ben je een beetje gewend aan het idee dat je zwanger bent. Misschien ben je zelfs één van de gelukkige vrouwen die een zwangerschapsgloed heeft!

Was vorige maand nog amper aan je buik te zien dat je zwanger bent, aan het eind van de 4e maand heb je al een aardig zwangerschapsbuikje. De kilo’s lijken eraan te vliegen. Idealiter kom je nu ongeveer een halve kilo per week aan. Jup, je blijft de komende tijd nog wel even aankomen! Bereken hoeveel jij ongeveer aankomt tijdens je zwangerschap.

4 maanden zwanger, kinderwagen

Kinderwagens

Er zijn zoveel verschillende kinderwagens, dat een keuze maken erg lastig is. Daarom hebben we een voorselectie voor je gemaakt met de meest verkochte modellen van de bekendste merken.

Naar kinderwagens

Tip bij 4 maanden zwanger

Vrouw van 4 maanden zwanger heeft een geslachtbepaling met een pretecho gedaan

Jongetje of meisje?
Na ongeveer 15 weken zwangerschap is het mogelijk om op een echo het geslacht van je baby te zien. Je kan een geslachtsbepaling doen door middel van een pretecho. Als je nog even geduld hebt, kan je het geslacht ook te horen krijgen tijdens de 20-wekenecho, die deze maand plaatsvindt. Of onthul jij het geslacht met een gender reveal? Wachten tot de bevalling is natuurlijk ook een optie!

Plan wat leuks met zijn tweeën
In het tweede trimester voel jij je misschien weer wat energieker. Aangezien je aan het eind van je zwangerschap minder mobiel bent en jullie na de bevalling de hele dag in de weer zijn met je baby, is dit de perfecte periode om nog samen met je partner te genieten. Plan nog een vakantie of bedenk een paar leuke uitjes.

Denk na over waar je wilt bevallen
Nederland is één van de weinige westerse landen waar je de keuze hebt om thuis te bevallen. Alleen bij medische complicaties ben je verplicht om in het ziekenhuis te bevallen. Als je de keuze hebt, denk dan goed na over waar je wilt bevallen.

Volgende maand

5 maanden zwanger

Slaapkoppie en over de helft

Naar 5 maanden zwanger