vrouw presenteert haar kraampakket

Het kraampakket is een doos met medische artikelen die nodig zijn tijdens de bevalling en bij de verzorging na de bevalling. Het kraampakket moet zeker 6 weken voor de uitgerekende datum in huis zijn.

Voor een thuisbevalling is een kraampakket noodzakelijk, maar ook als je van plan bent in het ziekenhuis te bevallen moet je een kraampakket in huis hebben. Het kan namelijk altijd zo zijn dat je onverwachts thuis bevalt.

Inhoud kraampakket

De inhoud van een kraampakket kan verschillen, maar de volgende producten zitten er vaak minimaal in:

  • Matrasbeschermer

    Deze beschermer plaats je een aantal weken voor de uitgerekende datum om je matras. Zo bescherm je het tegen het eventueel breken van je vliezen.

  • Kraammatras

    Het kraammatras wordt gebruikt om het matras te beschermen tijdens de bevalling.

  • Onderleggers

    Deze kunnen tijdens de bevalling als extra bescherming voor het matras worden gebruikt, daarnaast worden deze gebruikt bij de zorg na de bevalling.

  • Flesje alcohol

    Dit wordt gebruikt als ontsmettingsmiddel

  • Watten

    Watten worden gebruikt voor de ontsmetting.

  • Gaasjes

    Steriele gaasjes zijn nodig bij de verzorging van een eventuele wond bij jou of je baby.

  • Steriele navelklem

    De navelklem wordt gebruikt voor het afklemmen van de navelstreng. In sommige kraampakketten vind je tegenwoordig een cordring als alternatief voor de klassieke navelklem.

  • Kraamverband

    In de eerste dagen na de bevalling verlies je nog veel bloed en vocht. Gewoon maandverband is hiervoor niet voldoende. Kraamverband is extra groot en dik maandverband. Vaak zit er ook een netbroekje bij waar je het kraamverband in kan doen.

  • Hechtpleister

    Deze pleisters worden gebruikt door de verloskundige en kraamverzorgster voor wondverzorging.

  • Zoogcompressen

    Zoogcompressen zijn ronde pads die je in je BH kan plaatsen wanneer je borsten melk verliezen tijdens de borstvoedingsperiode. Dit beschermt je tegen doorlekken en is gemaakt van hoog absorberend materiaal.


Zwanger? Haal je kraampakket in huis!

Voor een thuisbevalling is een kraampakket noodzakelijk, maar ook als je toch in het ziekenhuis gaat bevallen! Het complete kraampakket van HeltiQ bevat verzorgingsproducten die je voor, tijdens en na je bevalling kan gebruiken.

Bekijk kraampakket

Kraampakket aanvragen via je zorgverzekering

Je kan een kraampakket aanvragen bij je zorgverzekeraar. Het pakket wordt niet door je basisverzekering gedekt. Bij een groot aantal aanvullende zorgverzekeringen is het kraampakket wel gedekt en stuurt je zorgverzekeraar deze gratis op.  Hiervoor is het wel nodig dat jouw zwangerschap op tijd is aangemeld. Doe dit het liefst voor de 5e maand van je zwangerschap. Dit is ook nodig voor de kraamzorg.

Kraampakket kopen

Als je kraampakket niet wordt gedekt door je zorgverzekering kan je deze vaak ook tegen betaling bij je zorgverzekeraar aanvragen. Je kan een kraampakket ook kopen bij een apotheek, drogist of via het internet. Dit kan onder andere bij Bol.com. De prijs kan hierbij behoorlijk variëren. Dit is ook afhankelijk van de inhoud van het kraampakket. In een luxe uitvoering van het kraampakket kunnen ook spullen zitten die je helemaal niet nodig hebt. Voor ongeveer € 30 koop je een kraampakket met alle benodigde spullen.

Met aan aanvullende verzekering krijg je vaak je kraampakket gratis. Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je andere zorgkosten. Daarom is het verstandig om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Lees hier alles over in het artikel zorgverzekering en je zwangerschap. Je kan zorgverzekeringen bijvoorbeeld vergelijken bij Independer.

Stichting Baby Hope

Als jij in het ziekenhuis bevalt, blijft er vaak een groot gedeelte van je kraampakket ongebruikt. In plaats van dit weg te gooien kan je dit ook doneren aan Stichting Baby Hope. Zij zamelen kraammaterialen in voor kraamprojecten in verschillende delen van de wereld. Kijk op de website van Stichting Baby Hope hoe je (de restanten van) jouw kraampakket kan doneren.