Baby met moeder die kraampakket gaat aanvragen

In een kraampakket zitten medische artikelen die je nodig hebt tijdens en vlak na je bevalling. Je kan een kraampakket aanvragen via je zorgverzekering. Hoe werkt dit? En waar kan je een kraampakket zelf kopen?

Wat zit er in een kraampakket?

Een kraampakket is een doos met spullen die je nodig hebt rondom je bevalling. Denk aan een matrasbeschermer, kraamverband, zoogkompressen en medische artikelen. Je hebt een kraampakket nodig als je thuis gaat bevallen. Ben je van plan om in het ziekenhuis te bevallen? Ook dan is een kraampakket aanvragen slim, voor het geval je onverwacht toch thuis bevalt.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Hoe vraag je een kraampakket aan?

Je kan een kraampakket aanvragen via je zorgverzekering. Om een kraampakket te ontvangen, geef je je zwangerschap door aan je zorgverzekeraar. Dit kan via een online formulier of via de telefoon. Kijk op de website van jouw verzekeraar hoe je hiervoor contact met hen kan opnemen.

Het kraampakket krijg je niet vergoed vanuit je basisverzekering. Heb je een aanvullende verzekering? Dan is de kans groot dat je hem wel vergoed krijgt. Je zorgverzekeraar stuurt hem dan gratis naar je op.

Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je andere zorgkosten. Daarom is het verstandig om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Lees hier alles over in het artikel zorgverzekering en je zwangerschap. Je kan zorgverzekeringen bijvoorbeeld vergelijken bij Independer.

Wanneer kraampakket aanvragen?

Het is slim om je kraampakket minimaal 6 weken voor je uitgerekende datum in huis te hebben. Zo weet je zeker dat je hem op tijd in huis hebt voor je thuisbevalling. Je kraampakket aanvragen kan je daarom het beste doen als je rond de 4 maanden zwanger bent. Je verzekeraar kan er dan voor zorgen dat je het pakket ruim voor je uitgerekende datum in huis hebt.

Kraampakket kopen

Krijg je het kraampakket niet vergoed door je zorgverzekering? Dan kan je hem bij de meeste verzekeraars zelf kopen. Gemiddeld betaal je dan zo’n €25 tot €30.

Ook kan je een kraampakket kopen bij een drogist, apotheek of online. Hoeveel je hiervoor betaalt, verschilt per soort pakket. Een basispakket koop je vanaf zo’n €30. Maar er zijn ook luxere, uitgebreidere pakketten te koop. Bijvoorbeeld met biologische artikelen of met extraatjes zoals verzorgingsproducten of een mutsje. Deze pakketten kunnen een stuk duurder zijn.

Kraampakket aangevraagd, maar niet gebruikt

Heb je een kraampakket aangevraagd, maar (een deel) niet gebruikt? Dan hoef je dit niet weg te gooien, maar kan je het ook doneren aan Stichting Baby Hope. Deze stichting zamelt kraamartikelen in voor kraamprojecten over de hele wereld. Kijk op de website van Stichting Baby Hope hoe je jouw overgebleven artikelen uit het kraampakket kan doneren.