Moeder denkt na over zorgverzekering kind

In Nederland ben je verplicht om een zorgverzekering te hebben. Dit geldt ook voor je kindje. Je meldt hem aan bij jouw zorgverzekering of die van je partner. Hiervoor betaal je geen extra premie. Waar kan je op letten bij de zorgverzekering van je kind?

De beste zorgverzekering voor jou en je kind

Voor je kind vallen bijna alle zorgkosten onder de basisverzekering. Voor jou zijn er wel extra zorgkosten rond de bevalling en het herstel van je zwangerschap. Helaas is er niet een ‘beste’ zorgverzekering. Iedereen heeft namelijk een andere zorgbehoefte. Het is daarom verstandig zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kan bijvoorbeeld via Independer.

Via het UnitedConsumers ZorgCollectief kan je een zorgverzekering van VGZ sluiten met 20% korting op je aanvullende verzekering. Het aanvullende pakket Aanvullend ZorgZeker 2 heeft een goede vergoeding voor de meest voorkomende zorgkosten rond de bevalling en vlak na de bevalling.

De extra premie die je voor dit aanvullende pakket betaalt, verdien je meestal terug doordat je meer zorgkosten vergoed krijgt. Hieronder een overzicht van de belangrijkste dekkingen van dit pakket:

Logo zorgverzekering UnitedConsumers
UC Basis Keuze + Aanvullend ZorgZeker 2
Belangrijkste vergoedingen voor jou en je kindje:
Volledige vergoeding eigen bijdrage ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie (€440,45)
Vergoeding van de eigen bijdrage van kraamzorg tot €125
€200 voor advies bij borstvoeding
€80 voor huur of aanschaf elektrische borstkolf
12 behandelingen fysiotherapie voor jou en 30 behandelingen voor je kind
€500 voor een EHBO- of reanimatiecursus
€100 voor lenzen of een bril op sterkte (per persoon)
€250 voor osteopathie (alternatieve geneeswijzen)
Volledige vergoeding voor logopedie
Ruime keuze zorgaanbieders: 70% vergoeding bij zorgaanbieders zonder contract
Gratis tandongevallenverzekering bij een aanvullende verzekering
Tot 20% korting op de aanvullende verzekering via onderstaande button

Je kind aanmelden bij zorgverzekering

Binnen vier maanden na de geboorte van je kind moet je hem aanmelden bij een zorgverzekeraar. Je kan je kind bijschrijven bij jouw zorgverzekering of bij die van je partner, maar dit is niet verplicht. Doe je dit wel? Dan is het slim om te kiezen voor de ouder met de meest uitgebreide zorgverzekering. Je kind krijgt namelijk dezelfde zorgverzekering als de ouder bij wie hij wordt bijgeschreven. Wanneer jij of je partner een aanvullende verzekering heeft, heeft jullie kindje deze ook. Dit kost geen extra geld.

Basisverzekering voor je kind

Je basisverzekering vergoedt de meest voorkomende zorgkosten. Denk aan de kosten voor een bezoek aan het consultatiebureau, medische zorg door de huisarts of behandeling door een logopedist. In Nederland is het verplicht om een basisverzekering te hebben. Hierdoor weet je zeker dat je recht hebt op de belangrijkste zorg.

Je kind heeft een uitgebreidere basisverzekering dan jij. Vanuit deze verzekering krijgt hij de volgende dingen vergoed, die voor jou niet in de basisverzekering zitten:

  • Fysiotherapie. Ieder jaar krijgt je kindje de eerste achttien behandelingen voor fysiotherapie vergoed. Deze kan hij nodig hebben als zijn ontwikkeling achterloopt.
  • Tandartszorg. De meeste kosten rondom het gebit van je kind worden vanuit de basisverzekering vergoed. Denk aan controles bij de tandarts, het vullen van gaatjes, verdovingen en tandsteen verwijderen.

Eigen risico bij zorgverzekering kind

Krijg je zorg vanuit de basisverzekering vergoed? Dan betaal je als volwassene eerst het eigen risico. In 2023 is het verplicht eigen risico €385. Je kind heeft tot zijn 18e verjaardag geen eigen risico. Bij de zorgverzekering van je kind hoef je dus geen eigen risico te betalen.

Aanvullende zorgverzekering voor je kind

Bovenop de basisverzekering kan je een aanvullende verzekering afsluiten. Je kan je hiermee verzekeren tegen kosten die je vanuit de basisverzekering niet vergoed krijgt. Denk aan kosten voor alternatieve zorg (bijvoorbeeld acupunctuur of homeopathie), het verblijf in een Ronald McDonald huis of medische hulp in het buitenland. Heb je een aanvullende verzekering en is je kind bij jou bijgeschreven? Dan heeft hij ook recht op deze aanvullende vergoedingen.

Voor je kindje kunnen de volgende aanvullende verzekeringen interessant zijn:

  • Brillen en lenzen. Heeft je kindje een bril nodig? Dan krijg je vanuit de basisverzekering maar een deel hiervan vergoed. Daarom is het in dat geval slim om een aanvullende verzekering te nemen.
  • Orthodontie. Als je kind wat ouder wordt, kan hij een beugel nodig hebben. Het slim om je hier in dat geval aanvullend voor te verzekeren. Een beugel kan namelijk veel geld kosten.

Vrije zorgkeuze kind

Niet bij iedere zorgverzekering heb je helemaal vrije zorgkeuze. Dit betekent dat je niet altijd zelf kan kiezen waar of door wie je behandeld wil worden. Heeft je zorgverzekeraar geen afspraak met een zorgverlener? Dan vergoedt je verzekering maar een deel van de kosten, meestal tot 75%.

Je kind heeft dezelfde vrije zorgkeuze als de ouder bij wie hij staat bijgeschreven. Het is dus slim om je kindje aan te melden bij de zorgverzekering met de meest uitgebreide zorgkeuze.

Zorgverzekering van je kind overzetten

Je kind hoeft niet altijd bij de verzekeraar van dezelfde ouder aangemeld te zijn. Je kan er ieder jaar voor kiezen om je kind bij de andere ouder bij te schrijven. Meestal kan dit alleen aan het einde van het jaar. Je kind is dan vanaf 1 januari bijgeschreven bij de andere ouder.

Daarnaast is het niet verplicht om je kind aan te melden bij jouw zorgverzekeraar of die van je partner. Je kan er ook voor kiezen om je kind aan het einde van het jaar bij een andere zorgverzekering aan te melden. Dit kan voordeel geven wanneer je kind speciale zorg nodig heeft die veel geld kost. Je kan dan zoeken naar een zorgverzekering die zo goed mogelijk aansluit bij wat je kind nodig heeft.

Speciale gezinsverzekering

Bij veel zorgverzekeraars kan je kiezen voor een aanvullende verzekering die speciaal bedoeld is voor gezinnen. Je krijgt dan zorgkosten vergoed die je als (jong) gezin vaak maakt, bijvoorbeeld kosten rondom de zwangerschap en geboorte.

Toch is zo’n gezinsverzekering niet altijd de beste keuze. Het kan dat in deze verzekering kosten vergoed worden waar je geen gebruik van maakt. Je betaalt dan extra voor dingen die je niet nodig hebt. Daarom is het slim om goed op een rijtje te zetten waarvoor jij jezelf en je gezin wil laten verzekeren.

Tips bij zorgverzekering kind

De volgende tips kunnen je helpen bij het kiezen van een zorgverzekering voor je kind:

  • Vergelijk zorgverzekeringen. Wanneer je zorgverzekeringen met elkaar vergelijkt, kan dit je honderden euro’s per jaar schelen. Zo houd je meer geld over, wat in het leven met een kind goed van pas komt. Zorgverzekeringen vergelijken kan bijvoorbeeld via independer.
  • Kies voor de meest uitgebreide verzekering. Je kind krijgt dezelfde vergoedingen en vrije zorgkeuze als de ouder bij wie hij bijgeschreven wordt. Wanneer je voor de ouder met de meest uitgebreide verzekering kiest, heeft je kind hier voordeel van.
  • Kijk goed naar je wensen. Wanneer je voor een uitgebreide (gezins)verzekering kiest, betaal je al snel voor dingen die je niet nodig hebt. Probeer bij het afsluiten van een zorgverzekering dus zo goed mogelijk in te schatten van welke zorg je aankomend jaar gebruik gaat maken.
  • Kies als je wil een andere zorgverzekering dan je partner. Je hoeft niet dezelfde zorgverzekering te hebben als je partner. Je partner kan bijvoorbeeld alleen een basisverzekering nemen, terwijl jij je aanvullend laat verzekeren.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app