In samenwerking met logo ABNAMRO
Wat kost een kind

Je kindje is je kostbaarste bezit en verdient natuurlijk het allerbeste. Maar wat kost een kind eigenlijk? Om je een indicatie te geven, hebben wij de kosten van een kind per leeftijdsfase voor je uitgesplitst. Zo weet je wat je kan verwachten, van de fase vol explosieluiers tot aan zijn diploma-uitreiking op de middelbare school.

Financiële veranderingen

Als je een kindje krijgt, veranderen zowel je inkomsten als je uitgaven. Je gaat misschien minder werken en hebt daardoor minder inkomen. Daarbij heb je juist meer uitgaven, denk bijvoorbeeld aan kinderopvang, extra boodschappen en een hogere energierekening.

Vader spaart voor zijn blije dochtertje

Geld opzijleggen voor je kindje

In samenwerking met ABN AMRO

Wil je straks een financiële bijdrage leveren aan de studie van je kind? Het kan dan lonen om nu alvast geld hiervoor opzij te leggen, bijvoorbeeld door te beleggen. Geen idee waar je moet beginnen?
Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan je inleg verliezen.

Zo ga je van start

Aan de andere kant ontvangt je ook weer extra toeslagen van de overheid. Hoe groot je financiële verandering is, hangt dus af van verschillende factoren. Bekijk hier welke veranderingen je kan verwachten.

Kosten per leeftijdsfase

Kosten van je kind per leeftijdsfase

Naast de financiële veranderingen na de geboorte van je baby, zijn er verschillende kosten per leeftijdsfase. Voor je kindje van 5 jaar hoef je waarschijnlijk geen luiers meer te kopen, maar er komen dan weer andere kosten om de hoek kijken. Denk aan de ouderbijdrage voor de basisschool en zakgeld.

Hoeveel je uiteindelijk kwijt bent, hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke situatie, maar het kan fijn zijn om een indicatie te hebben van wat je ongeveer per leeftijdsfase kan verwachten.

Wat kost een kind van 0-2 jaar?

Voordat je baby geboren is, maak je al extra kosten voor hem. Denk aan het afvinken van je baby uitzetlijst en de kosten van de bevalling. Tot zijn tweede verjaardag maak je daarnaast nog andere kosten voor je kindje, waaronder:

Bekijk hier een uitgebreid overzicht van de kosten van je baby. Gelukkig mag je baby nog veel dingen gratis, zoals reizen met de trein, naar het pretpark en in het vliegtuig.

Hoeveel kost een kind van 2-4 jaar?

Vanaf dat je kindje 2 jaar is, wordt hij beweeglijker en zijn wereld groter. Hij ontdekt nieuwe dingen en lijkt elke dag nóg sneller te groeien dan de dag ervoor. Kosten die je in deze fase kan verwachten, zijn:

Type kosten Schatting kosten
Opvang Inkomensafhankelijk
Kleding €400 - €750 (per jaar)
Luiers €300 - €685 (per jaar)
Slaapkamer €100 - €500 (eenmalig)
Speelgoed €50 - €300
Overzicht kosten kind 2-4 jaar
 • Opvang. Je bent de uitgaves voor kinderopvang waarschijnlijk al gewend, maar deze kunnen veranderen als je bijvoorbeeld kiest voor een peuterspeelzaal.
 • Kleding. Je kindje groeit nog hard. Nieuwe kleding kopen blijft daarmee een vaste kostenpost. Ook heeft je kindje nu vaker nieuwe babyschoenen nodig.
 • Luiers. Of je nu voor wegwerpluiers of wasbare luiers kiest, het blijft een groot onderdeel van je budget. Kinderen worden doorgaans tussen hun 2e en 4e jaar zindelijk, waardoor het bedrag dat je hiervoor uitgeeft minder kan worden.
 • Slaapkamer. Vanaf zijn tweede verjaardag is je dreumes misschien toe aan een peuterbed of wil je misschien zijn commodekast vervangen met een ‘echte’ kledingkast. Help, je kleine baby wordt ineens groot! Hoewel dit weer een leuke én spannende fase is, brengt het ook kosten met zich mee.
 • Speelgoed. Vanaf zijn tweede gaat je kindje zelfstandiger spelen. Vind je het leuk als hij buiten speelt? Dan wil je misschien een glijbaan of schommel in de tuin. Ook populair: een speelgoedkeuken of loopfiets als verjaardagscadeau. Omdat dit soort speelgoed vaak groter is, en daarmee een hoger prijskaartje heeft dan bijvoorbeeld een knuffel of rammelaar, is het goed om hier op financieel vlak rekening mee te houden. Je kan het uiteraard zo gek maken als je zelf wilt.

Optionele kosten

 • Verbouwing of verhuizing. Het hoeft natuurlijk niet, maar veel kinderen krijgen een broertje of zusje als ze tussen de 2 en 4 jaar oud zijn. Als jullie eerst nog moeten verbouwen of verhuizen om plaats te maken voor het nieuwe gezinslid, is het goed om hier in deze fase alvast rekening mee te houden.
 • Uitjes en vakantie. Op vakantie gaan wordt vanaf deze fase een stuk duurder, omdat je niet meer profiteert van het babytarief. Zo moet je vanaf 2 jaar een eigen vliegtuigstoel boeken voor je kindje en mogen kinderen vanaf 4 jaar niet meer gratis naar binnen bij pretparken.

TIP: houd je maandelijks geld over? Zet dan nu alvast wat opzij door te sparen voor je kindje. Zo heb je alvast een buffer voor de kosten die je later voor je kindje hebt. Is je geldpotje aan het einde van elke maand vrijwel leeg? Dit zijn handige bespaartips!

Meisje speelt voetbal, kost een kind
Als je kind tussen de 5 en 12 jaar oud is, wil hij misschien op een sport

Wat kost een kind van 5-12 jaar?

Als je kindje 5 jaar oud is, is hij leerplichtig en moet hij naar de basisschool. Spannend! Misschien ging hij al vanaf zijn 4e verjaardag naar school en zijn jullie al even aan het nieuwe ritme gewend. Zodra je kindje 6 jaar oud is, gaat de kinderbijslag omhoog. En dat is erg welkom, want je maakt in deze fase weer hele andere kosten, waaronder:

 • Opvang. Je kindje brengt zijn dag nu door op school. Hierdoor veranderen je kosten voor kinderopvang aanzienlijk. Mogelijk gaat je kindje wel naar de buitenschoolse opvang (BSO) of tussenschoolse opvang (TSO). De kosten per uur van een BSO zijn vergelijkbaar met die van een kinderdagverblijf, en je ontvangt nog steeds kinderopvangtoeslag voor de kosten die je maakt. De kosten van TSO wordt bepaald door de basisschool. Meestal is het onderdeel van de ouderbijdrage, of betaal je een paar euro per dag extra.
 • Schoolkosten. Om de kosten voor activiteiten en lesmaterialen te betalen, vragen basisscholen een ouderbijdrage. Hoe hoog dit bedrag is, bepaalt de school zelf en is afhankelijk van het type school en de locatie. Het betalen van een ouderbijdrage is niet verplicht, maar helpt de school wel om de klaslokalen up-to-date te houden en leuke activiteiten te organiseren. Daarnaast heeft je kindje schoolspullen nodig. Houd er rekening mee dat deze kosten nog bovenop de ouderbijdrage komen.
 • Kleding. Een terugkerend thema, maar je kindje blijft kleding nodig hebben. De maandelijkse kosten in deze fase wordt geschat op €35, maar hoeveel je daadwerkelijk uitgeeft is afhankelijk van je eigen wensen.
 • Zakgeld. Een goede leeftijd om met zakgeld te beginnen, is 5 of 6 jaar. Je kindje kan dan verschillende munten herkennen en je kan hem goed uitleggen waarom het belangrijk is om te sparen. Begin met 50 cent per week en breid het jaarlijks uit. Gemiddeld krijgen 11-jarigen €2,30 zakgeld per week van hun ouders.
 • Sport en vrije tijd. Wil je kindje een sport beoefenen of een muziekinstrument bespelen? Het is ontzettend goed voor zijn ontwikkeling, maar kan een behoorlijke duit in het zakje doen. Dit hoeft echter geen reden te zijn om het niet te doen; als je er al op voorbereid bent, kan je het bedrag alvast opzij leggen. Met hoeveel je precies rekening moet houden, ligt aan welke sport je kindje beoefent of welk instrument hij speelt.
 • Zwemles. Tussen de 5 en 12 jaar wil je waarschijnlijk graag dat je kind een zwemdiploma haalt. De kosten voor zwemles verschillen per zwembad. Voor een traject richting het A-diploma ben je gemiddeld zo’n €500 tot €900 kwijt. Voor de vervolgdiploma’s heeft je kleine doorgaans minder lessen nodig, waardoor je hier minder geld aan kwijt bent. De prijs hiervoor ligt meestal tussen de €150 en €350.

Optionele kosten

 • Uitjes en vakantie. Als je kindje op de basisschool zit,kan je alleen tijdens de schoolvakanties op vakantie. Hierdoor ontkom je niet aan het hoogseizoen en betaal je bijna twee keer zoveel voor een weekje weg. Als je gaat vliegen, moet je vanaf 12 jaar ook een volledig ticket kopen voor je kindje. Hetzelfde geldt voor de meeste attractieparken.
 • Overige verzorging. Een grote kostenpost voor de verzorging van je kind, is orthodontie. De meeste kinderen gaan rond hun elfde verjaardag voor het eerst naar de orthodontist. Afhankelijk van de behandeling, kunnen de kosten oplopen tot tussen de €2.000 en €3.000. Orthodontie valt helaas buiten het basispakket van je zorgverzekering, maar je kan hier wel een aanvullende verzekering voor nemen. Let wel goed op, want niet alle kosten worden met een aanvullende verzekering gedekt.

Hoeveel kost een kind van 13-18 jaar?

Als je kind naar de middelbare school gaat, is hij al behoorlijk zelfstandig. Je hoeft hem niet meer naar een opvang te brengen en hoe je luiers moet verschonen ben je allang weer vergeten. Het klinkt bijna alsof de druk op je portemonnee minder wordt, maar toch komen er weer andere kosten bij. Denk aan:

 • Schoolkosten. Ook op de middelbare school wordt er een ouderbijdrage gevraagd. Dit wordt gebruikt voor educatieve activiteiten, excursies, lesmaterialen en boeken. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van waar je woont en naar welk type school je kind gaat. Daarnaast moet je rekening houden met kosten voor schoolmaterialen en -spullen. Is fietsen naar school geen optie? Houd dan ook rekening met reiskosten voor het openbaar vervoer.
 • Zakgeld. Kinderen van 12 jaar ontvangen gemiddeld €15 zakgeld per maand. Als ze 18 jaar zijn zo’n €30. Vindt je kind dit niet genoeg? Moedig hem dan aan om een bijbaantje te vinden. Zo ervaart hij hoe het is om zelf geld te verdienen en zelf dingen te betalen, wat weer goed is voor als hij straks op kamers gaat.
 • Kleedgeld.Of en hoe je kleedgeld geeft, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en wensen. Kinderen van 12 jaar krijgen gemiddeld €30 per maand en achttienjarigen ontvangen zo’n €50.
 • Sport en vrije tijd. Hoe ouder je kind wordt, hoe meer contributie je betaalt bij de lokale sportvereniging. Daarnaast wordt je kind rond deze leeftijd zelfstandiger én krijgt hij te maken met meer verleidingen. Ineens zien de bammetjes die je elke ochtend liefdevol smeert er minder aantrekkelijk uit en is het ‘stoerder’ om lunch in de kantine te kopen. Of wordt er een pleidooi gehouden waarom hij zo nodig de nieuwste smartphone nodig heeft. Hoever je hierin meegaat bepaal je zelf, maar houd er rekening mee dat je maandelijkse kosten hierdoor beïnvloed kunnen worden.

Optionele kosten

 • Huiswerkbegeleiding. Heeft je kindje wat ondersteuning nodig met leren? Dan kan huiswerkbegeleiding de benodigde hulp bieden. De kosten hiervoor kunnen flink oplopen, gemiddeld betaal je zo’n €10-€40 per uur.
 • Uitjes en vakantie. Ook met een kind op de middelbare school moet je rekening houden dat je alleen tijdens de schoolvakanties op vakantie kan. Hierdoor heb je nog steeds te maken met het hoogseizoen en betaal je meer voor een vakantie.

Kosten studie en rijbewijs

Als je kind eenmaal gaat studeren en op kamers gaat, wil je misschien ook nog bijdragen in de kosten. Bekijk een uitgebreid overzicht van deze kosten.

Wat als ik de kosten voor mijn kind niet kan betalen?

Hoe je financiële situatie er over 10 jaar uitziet, kan niemand met zekerheid zeggen. Je kan nu alles prima op de rit hebben, maar door omstandigheden opeens over een paar jaar krap zitten. Gelukkig bestaan er een aantal instanties die je ondersteunen als het nodig is.

Een aantal voorbeelden van instanties en toeslagen zijn:

 • Kindgebonden budget. Een tegemoetkoming die je bovenop de kinderbijslag ontvangt. Het kindgebonden budget is voor ouders met een inkomen dat onder de gestelde inkomensgrens valt.
 • Kwijtscheldingsregeling ouderbijdrage. Sommige scholen houden rekening met je inkomen bij het vragen naar een ouderbijdrage. Zo kan je het soms in termijnen betalen, kan je ‘korting’ krijgen op het bedrag of kan het bedrag volledig worden kwijtgescholden.
 • Stichting Leergeld, Kindpakket en Nationaal Fonds Kinderhulp. Deze stichtingen helpen kinderen die op bijstandsniveau opgroeien. Ze zorgen ervoor dat de kinderen mee kunnen op schoolreis, een dagje uit, kunnen sporten of muziekles krijgen.
 • Jeugdsportfonds. Dit fonds betaalt de contributie bij de sportclub voor kinderen uit gezinnen die leven van een uitkering of andere financiële moeilijkheden hebben.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app