Wat kost een kind

Je kindje is je kostbaarste bezit en verdient natuurlijk het allerbeste. Maar wat kost een kind eigenlijk? Om je een idee te geven, hebben wij de kosten van een kind per leeftijdsfase op een rijtje gezet. Zo weet je wat je kan verwachten, van de fase vol explosieluiers tot aan zijn diploma-uitreiking op de middelbare school.

Financiële veranderingen

Als je een kindje krijgt, veranderen je inkomsten én je uitgaven. Je gaat misschien minder werken en hebt daardoor minder inkomen. Daarbij heb je juist meer uitgaven. Denk aan kinderopvang, extra boodschappen en een hogere energierekening.

Aan de andere kant ontvang je ook weer extra toeslagen van de overheid. Hoeveel er op het gebied van geldzaken verandert, hangt dus af van verschillende factoren. Bekijk hier welke veranderingen je kan verwachten.

Kosten per leeftijdsfase

Kosten van je kind per leeftijdsfase

Niet alleen na de geboorte van je baby veranderen er dingen op financieel gebied. Ook per levensfase van je kind krijg je te maken met verschillende kosten. Voor je kindje van 5 jaar hoef je waarschijnlijk geen luiers meer te kopen. Wel komen er dan weer andere kosten om de hoek kijken. Denk aan de ouderbijdrage voor de basisschool en zakgeld.

Hoeveel geld je kwijt bent, hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke situatie. Toch kan het fijn zijn om een idee te hebben van wat je ongeveer per leeftijdsfase kan verwachten.

Wat kost een kind van 0-2 jaar?

Voordat je baby geboren is, maak je al extra kosten voor hem. Denk aan het afvinken van je baby uitzetlijst en de kosten van de bevalling. Tot zijn tweede verjaardag maak je daarnaast nog andere kosten voor je kindje. Denk aan:

Bekijk hier een uitgebreid overzicht van de kosten van je baby. Gelukkig mag je baby nog veel dingen gratis, zoals reizen met de trein, naar het pretpark en in het vliegtuig.

Hoeveel kost een kind van 2-4 jaar?

Wanneer je kindje 2 jaar is, wordt hij beweeglijker en wordt zijn wereld groter. Hij ontdekt nieuwe dingen en lijkt elke dag nóg sneller te groeien dan de dag ervoor. Dit zijn kosten die je in deze fase kan verwachten:

Type kosten Schatting kosten
Opvang Hangt af van je inkomen
Kleding €400 - €750 (per jaar)
Luiers €300 - €685 (per jaar)
Slaapkamer €100 - €500 (eenmalig)
Speelgoed €50 - €300
Overzicht kosten kind 2-4 jaar
 • Opvang. Je bent de uitgaves voor kinderopvang waarschijnlijk al gewend. Wel kunnen deze veranderen als je bijvoorbeeld kiest voor een peuterspeelzaal.
 • Kleding. Je kindje groeit nog hard. Nieuwe kleding kopen blijft daarmee een vaste kostenpost. Ook heeft je kindje nu vaker nieuwe schoenen nodig.
 • Luiers. Of je nu voor wegwerpluiers of wasbare luiers kiest, het blijft een groot bedrag dat je uitgeeft. Kinderen worden vaak tussen hun 2e en 4e jaar zindelijk. Hierdoor kan het bedrag dat je hiervoor uitgeeft lager worden.
 • Slaapkamer. Vanaf zijn 2e verjaardag is je dreumes misschien toe aan een peuterbed. of wil je misschien zijn commode vervangen met een ‘echte’ kledingkast. Help, je kleine baby wordt ineens groot! Dit is weer een leuke én spannende fase, maar brengt ook kosten met zich mee.
 • Speelgoed. Je kindje gaat steeds zelfstandiger spelen. Vind je het leuk als hij buiten speelt? Dan wil je misschien een glijbaan of schommel in de tuin. Ook populair: een speelgoedkeuken of loopfiets als verjaardagscadeau. Dit soort speelgoed is vaak groter en daarmee duurder dan bijvoorbeeld een knuffel of rammelaar. Het is dan ook goed om met deze kosten rekening te houden. Je kan het natuurlijk zo gek maken als je zelf wil.

Andere mogelijke kosten

 • Verbouwing of verhuizing. Het hoeft natuurlijk niet, maar krijgt je kind een broertje of zusje in deze periode? Dan moeten jullie misschien eerst verbouwen of verhuizen om plaats te maken voor het nieuwe gezinslid. Het is goed om hier alvast rekening mee te houden.
 • Uitjes en vakantie. Uitjes en vakanties worden vanaf deze fase een stuk duurder. Je kindje kan nu namelijk niet meer gratis mee in het vliegtuig en vanaf 4 jaar mag je kleine niet meer gratis naar binnen bij pretparken.

TIP: Houd je iedere maand geld over? Zet dan nu alvast wat opzij door te sparen voor je kindje. Zo heb je alvast een spaarpotje voor de kosten die je later voor je kindje hebt. Is je geldpotje aan het einde van elke maand (bijna) leeg? Dit zijn handige bespaartips!

Meisje speelt voetbal, kost een kind
Als je kind tussen de 5 en 12 jaar oud is, wil hij misschien op een sport.

Wat kost een kind van 5-12 jaar?

Als je kindje 5 jaar oud is, is hij leerplichtig. Hij moet dan naar de basisschool. Spannend! Misschien ging hij al vanaf zijn 4e verjaardag naar school en zijn jullie al even aan het nieuwe ritme gewend. Als je kindje 6 jaar oud is, gaat de kinderbijslag omhoog. En dat is erg welkom, want je maakt in deze fase weer heel andere kosten. Bijvoorbeeld deze:

 • Opvang. Je kindje brengt zijn dag nu door op school. Hierdoor veranderen je kosten voor kinderopvang flink. Mogelijk gaat je kindje wel naar de buitenschoolse opvang (BSO) of tussenschoolse opvang (TSO). De kosten per uur van een BSO zijn te vergelijken met die van een kinderdagverblijf. Je ontvangt nog steeds kinderopvangtoeslag voor de kosten die je maakt. De kosten van TSO verschillen per basisschool. Meestal is het onderdeel van de ouderbijdrage, of betaal je een paar euro per dag extra.
 • Schoolkosten. Om de kosten voor activiteiten en lesmaterialen te betalen, vragen basisscholen een ouderbijdrage. Hoe hoog dit bedrag is, bepaalt de school zelf. Het hangt af van het soort school en de locatie. Het betalen van een ouderbijdrage is niet verplicht. Wel helpt het de school om de klaslokalen up-to-date te houden en leuke activiteiten te organiseren. Daarnaast heeft je kindje schoolspullen nodig. Houd er rekening mee dat deze kosten nog bovenop de ouderbijdrage komen.
 • Kleding. Je kindje blijft kleding nodig hebben. Gemiddeld geven ouders hier €35 per maand aan uit. Hoeveel jij uitgeeft, hangt af van je eigen wensen.
 • Zakgeld. Een goede leeftijd om met zakgeld te beginnen, is 5 of 6 jaar. Je kindje kan dan verschillende munten herkennen. Ook kan je hem goed uitleggen waarom het belangrijk is om te sparen. Begin met 50 cent per week en breid het jaarlijks uit. Gemiddeld krijgen 11-jarigen €2,30 zakgeld per week van hun ouders.
 • Sport en vrije tijd. Wil je kindje een sport beoefenen of een muziekinstrument bespelen? Het is ontzettend goed voor zijn ontwikkeling, maar kan een behoorlijke kostenpost zijn. Toch hoeft dit geen reden te zijn om het niet te doen. Als je er al op voorbereid bent, kan je het bedrag alvast opzij leggen. Met hoeveel je precies rekening moet houden, hangt af van de sport die je kindje doet. Of welk instrument hij speelt.
 • Zwemles. Tussen de 5 en 12 jaar wil je waarschijnlijk graag dat je kind een zwemdiploma haalt. De kosten voor zwemles verschillen per zwembad. Voor het halen van het A-diploma ben je gemiddeld zo’n €500 tot €900 kwijt. Voor de vervolgdiploma’s heeft je kleine meestal minder lessen nodig. Hierdoor ben je er minder geld aan kwijt. De prijs hiervoor ligt meestal tussen de €150 en €350.

Andere mogelijke kosten

 • Uitjes en vakantie. Als je kindje op de basisschool zit, kan je alleen tijdens de schoolvakanties op vakantie. Omdat je in het hoogseizoen op vakantie moet, betaal je bijna twee keer zoveel voor een weekje weg. Als je gaat vliegen, moet je vanaf 12 jaar ook de volle prijs betalen voor het ticket van je kind. Hetzelfde geldt voor de meeste attractieparken.
 • Overige verzorging. Een grote kostenpost voor de verzorging van je kind, is orthodontie. De meeste kinderen gaan rond hun 11e verjaardag voor het eerst naar de orthodontist. Deze kosten kunnen oplopen tot tussen de €2.000 en €3.000. Hoeveel dit precies is, hangt af van de behandeling. Orthodontie valt helaas buiten het basispakket van je zorgverzekering. Je kan hier wel een aanvullende verzekering voor nemen. Let wel goed op, want niet alle kosten worden met een aanvullende verzekering gedekt.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Hoeveel kost een kind van 13-18 jaar?

Als je kind naar de middelbare school gaat, is hij al behoorlijk zelfstandig. Je hoeft hem niet meer naar een opvang te brengen. Hoe je luiers moet verschonen ben je allang weer vergeten. Het klinkt bijna alsof je minder geld kwijt bent. Toch komen er weer andere kosten bij. Denk aan:

 • Schoolkosten. Ook op de middelbare school wordt er een ouderbijdrage gevraagd. Dit wordt gebruikt voor educatieve activiteiten, excursies, lesmaterialen en boeken. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van waar je woont en naar welk type school je kind gaat. Daarnaast moet je rekening houden met kosten voor schoolmaterialen en -spullen. Is fietsen naar school niet mogelijk? Houd dan ook rekening met reiskosten voor het openbaar vervoer.
 • Zakgeld. Kinderen van 12 jaar krijgen gemiddeld €15 zakgeld per maand. Als ze 18 jaar zijn, is dit zo’n €30. Vindt je kind dit niet genoeg? Moedig hem dan aan om een bijbaantje te vinden. Zo ervaart hij hoe het is om zelf geld te verdienen en zelf dingen te betalen. Dit is goed voor als hij straks op kamers gaat.
 • Kleedgeld. Of en hoe je kleedgeld geeft, hangt af van jouw persoonlijke situatie en wensen. Kinderen van 12 jaar krijgen gemiddeld €40 per maand en 18-jarigen krijgen zo’n €50.
 • Sport en vrije tijd. Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je betaalt bij de sportvereniging. Daarnaast wordt je kind rond deze leeftijd zelfstandiger én krijgt hij te maken met meer verleidingen. Ineens zien de bammetjes die je elke ochtend liefdevol smeert er minder aantrekkelijk uit. Het wordt dan ‘stoerder’ om lunch in de kantine te kopen. Ook vindt je kind het misschien nodig dat hij de nieuwste smartphone heeft. Hoever je hierin meegaat, bepaal je zelf. Maar houd er rekening mee dat dit je maandelijkse kosten kan beïnvloeden.

Optionele kosten

 • Huiswerkbegeleiding. Heeft je kindje wat ondersteuning nodig met leren? Dan kan huiswerkbegeleiding helpen. De kosten hiervoor kunnen flink oplopen. Gemiddeld betaal je zo’n €10-€40 per uur.
 • Uitjes en vakantie. Ook met een kind op de middelbare school moet je rekening houden dat je alleen tijdens de schoolvakanties op vakantie kan. Hierdoor heb je nog steeds te maken met het hoogseizoen en betaal je meer voor een vakantie.

Kosten studie en rijbewijs

Als je kind gaat studeren en op kamers gaat, wil je misschien ook nog bijdragen in de kosten. Bekijk een uitgebreid overzicht van deze kosten.

Wat als ik de kosten voor mijn kind niet kan betalen?

Hoe je financiële situatie er over 10 jaar uitziet, kan niemand met zekerheid zeggen. Je kan nu alles prima op de rit hebben, maar door omstandigheden opeens over een paar jaar krap zitten. Gelukkig bestaan er een aantal organisaties die je ondersteunen als het nodig is.

Een aantal voorbeelden van instanties en toeslagen zijn:

 • Kindgebonden budget. Een tegemoetkoming die je bovenop de kinderbijslag ontvangt. Het kindgebonden budget is voor ouders met een inkomen dat onder de gestelde inkomensgrens valt.
 • Kwijtscheldingsregeling ouderbijdrage. Sommige scholen houden rekening met je inkomen bij het vragen naar een ouderbijdrage. Zo kan je het soms in delen betalen, kan je ‘korting’ krijgen op het bedrag of hoef je het niet te betalen.
 • Stichting Leergeld, Kindpakket en Nationaal Fonds Kinderhulp. Deze stichtingen helpen kinderen die op bijstandsniveau opgroeien. Ze zorgen ervoor dat de kinderen mee kunnen op schoolreis, een dagje uit, kunnen sporten of muziekles krijgen.
 • Jeugdsportfonds. Dit fonds betaalt de sportclub voor kinderen uit gezinnen die leven van een uitkering, of andere financiële moeilijkheden hebben.