Baby draagt wasbare luiers

De eerste jaren als ouder breng je veel tijd door tussen de luiers. Er is geen ontkomen aan met zo’n klein poepmonstertje. Wegwerpluiers zijn voor veel ouders vanzelfsprekend, maar je kan ook kiezen voor wasbare luiers. Welke optie is goedkoper, praktischer en duurzamer? Wij zetten de voor- en nadelen van wasbare luiers en wegwerpluiers voor je op een rijtje.

Veel mensen denken bij wasbare luiers aan hydrofiele luiers die je zelf moet omknopen en vastspelden, net als vroeger. Maar ook wasbare luiers zijn met hun tijd meegegaan.

Wat zijn wasbare luiers?

Wasbare luiers zijn herbruikbare luiers, die je na gebruik kan uitwassen met de hand of in de wasmachine. Wasbare luiers heb je in veel soorten. Ze kunnen van elkaar verschillen in:

  • Materiaal. Meestal zijn wasbare luiers van katoen, maar tegenwoordig zijn er ook polyester, rayon, hennep en bamboe wasbare luiers op de markt.
  • Sluiting. Je hebt wasbare luiers met klittenband, met knoopjes of als luierbroekje. Vaak hebben ze een opening of kliksysteem voor een inlegger.
  • Draagcomfort. De meeste wasbare luiers zijn waterdicht en kunnen gedragen worden met een ademend overbroekje. Je kan ook kiezen tussen wel en niet voorgevormde varianten.
  • Stijl. Naast alle praktische varianten kan je ook nog kiezen uit oneindig veel vrolijke kleurtjes en printjes.

Wasbare luiers verschonen

Wasbare luiers verschoon je net zo vaak en op dezelfde manier als een wegwerpluier. Als je baby een combinatie van een luier met een overbroekje draagt, hoef je het overbroekje alleen te verschonen als er doorgelekt is. Na het verschonen kan je de luier gewoon in de wasmand of in het wasnet van de luieremmer gooien. Het is aan te raden om het gevulde wasnet eens per twee dagen in de wasmachine te doen en vaker als je kindje gepoept heeft.

In elke wasbare luier kan je een inlegger (doekje of vel) stoppen of klikken. De meeste wasbare luiers zijn absorberend van zichzelf, waardoor dit eigenlijk niet nodig is. Toch kan het handig zijn om een inlegger te gebruiken. Je voorkomt ermee dat een grote boodschap in de stof trekt (zeker als je baby al vaste voeding krijgt), en het vergemakkelijkt de verschoonsessie.

Welke maat wasbare luiers?

Het verschilt per merk of je kan kiezen tussen verschillende maten. Veel merken hebben one size fits all luiers, die je kan afstellen door middel van knoopjes en elastiek. Deze luiers kan je gebruiken gedurende de hele luiertijd van je kleine. Sommige luiermerken hebben 2 of 3 maten luiers. Vaak zijn ook deze te verstellen met knoopjes. Het voordeel is dat deze luiers iets beter passend zijn om het lijfje van je baby.

Om te bepalen welke luier voor jouw baby het beste is, kan je het beste van verschillende luiers één exemplaar bestellen, of een proefpakket kopen. Heb je eenmaal een fijne wasbare luier gevonden, dan kan je daar de hele luiertijd mee door.

TIP: Gebruik in de eerste week na de geboorte wegwerpluiers. De meconium die je baby dan uitpoept is namelijk moeilijk uit te wassen.

Wasbare luiers versus wegwerpluiers

Zowel wasbare luiers als wegwerpluiers hebben voor- en nadelen. Voor je baby, voor jou als ouder, voor je portemonnee en voor het milieu.

Voor- en nadelen voor je baby

Een natte wegwerpluier voelt prettiger voor je baby dan een natte wasbare luier. Maar wasbare luiers kunnen wel eraan bijdragen dat je baby sneller zindelijk wordt. Dit is natuurlijk voor zowel jou als je baby fijn! Hoe zit dat?

Absorptie
Wasbare luiers absorberen minder goed dan wegwerpluiers. Dit komt onder andere doordat wegwerpluiers stofjes bevatten die de urine van je baby omzetten in een gel-achtig goedje. Hierdoor voelt de luier droger aan en heeft je baby minder last van nattigheid bij een wegwerpluier.

Zindelijkheid
Juist doordat een natte wasbare luier minder comfortabel voelt voor je baby dan een wegwerpluier, kan dit ervoor zorgen dat je baby sneller zindelijk wordt. Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar over het algemeen lijken kindjes die een wasbare luier dragen zich er sneller van bewust te zijn dat ze hebben geplast. Bij een goede wegwerpluier hoeft een kindje daar helemaal niks van te merken, waardoor de eigen motivatie om zindelijk te worden minder is.

Geïrriteerde billetjes
De ‘stofjes’ in wegwerpluiers die vocht omzetten in gel, zijn chemisch. Gevoelige babybilletjes kunnen hierdoor geïrriteerd raken of een allergische reactie krijgen. Wasbare luiers zijn daarom over het algemeen vriendelijker en natuurlijker voor je baby’s billetjes dan wegwerpluiers.

Voor- en nadelen voor jou als ouder

De reden dat de meeste ouders kiezen voor wegwerpluiers is het gemak. En inderdaad, op dat punt scoren wegwerpluiers beter dan wasbare luiers. Maar ook wasbare luiers hebben één groot voordeel.

Kleine wasjes, grote wasjes
Dit is waar de meeste papa’s en mama’s bang voor zijn als het gaat om wasbare luiers: stapels vieze luiers en dagelijks wassen. Zeker, een nadeel van wasbare luiers is dat ze zorgen voor extra was in je machine en aan de waslijn. Ongeveer 15 stuks per 2 dagen. Wegwerpluiers gooi je daarentegen na gebruik eenvoudig weg. Een katoenen luier die niet erg besmeurd is, kan je samen wassen met je andere wasgoed op 40 of 60 graden. Soms moet je een vieze luier wel even voorweken. Als je kindje buikgriep heeft is het bovendien verstandig om de wasbare luiers te wassen op 90 graden.

Lekgevaar
Vooral als je baby nog heel klein is en/of alleen borstvoeding krijgt, is zijn ontlasting vaak dun. Wegwerpluiers winnen het hierop van wasbare luiers; ze lekken door speciale anti-lekrandjes veel minder snel dan de wasbare variant. Hierdoor heb je minder last van heftige explosieluiers en poetssessies.

Eenmalig aanschaffen
Wasbare luiers hebben ook een groot praktisch voordeel. Je hebt ze namelijk altijd in huis! Zeulen met pakken luiers bij de boodschappen is dus verleden tijd.

Voor- en nadelen betreft de kosten

Kostenbesparing is één van de belangrijkste redenen waarom ouders wasbare luiers verkiezen boven wegwerpluiers. Als je wekelijks extra wasgoed op de koop toe neemt, kan je over de hele luierperiode genomen een stuk goedkoper uit zijn. Aan hoeveel moet je denken?

Kosten wegwerpluiers

Luiers horen bij de grootste kostenposten van je baby in de eerste jaren. Als je niet op de aanbiedingen let, of je kindje het liefst relatief dure Pampers aantrekt, ben je afhankelijk van het merk luier dat je koopt zo’n 65 euro per maand kwijt. Gelukkig zijn er veel luier aanbiedingen waardoor je geld kan besparen. Als je altijd luiers in de aanbieding koopt, moet je nog steeds rekening houden met ongeveer 30-40 euro per maand. Dit doorgerekend naar 3 jaar, ben je toch zo’n 1280 euro verder.

Kosten wasbare luiers

Wasbare luiers vragen een grotere startinvestering dan wegwerpluiers. Ze variëren erg in prijs afhankelijk van merk, type wasbare luier en met/zonder overbroekje. Je kan ervan uitgaan dat je minimaal 350 en maximaal 800 euro kwijt bent voor 24 luiers (en eventuele overbroekjes), de aanbevolen hoeveelheid voor de gehele luierperiode. Het voordeel is dat veel wegwerpluiers in maat te verstellen zijn, waardoor wasbare luiers van goede kwaliteit de hele luiertijd mee kunnen gaan. Hier komen nog wel inleggers bij. Wegwerpinleggers kosten een paar euro. En natuurlijk heb je ook hier weer wegwerpvarianten van.

‘Tweedehands’

Mochten je wasbare luiers na de luiertijd nog schoon en goed zijn, dan kan je ze voor een eventueel babybroertje of -zusje gewoon weer gebruiken. Hierdoor kan je makkelijk honderden euro’s bespaard hebben tegen de tijd dat je dreumes uit de luiers is.

Voor- en nadelen voor het milieu

Een belangrijke reden waarom mensen kiezen voor wasbare luiers, is omdat ze beter voor het milieu zijn. Zowel in productie als in afvalverwerking. Toch moeten er bij wasbare luiers ook kanttekeningen geplaatst worden met betrekking tot het milieu.

Milieuvriendelijkheid van wegwerpluiers

Papier, plastic en synthetisch materiaal
Wegwerpluiers zijn gemaakt van papier, plastic en synthetische materialen. Dit maakt het produceren en weggooien van wegwerpluiers belastend voor het milieu. Wel is het zo dat tegenwoordig steeds meer wegwerpluiers een milieukeurmerk hebben en in productie minder schade aanrichten aan het milieu.

Afval
Het grootste nadeel van wegwerpluiers op gebied van milieu, zit in de enorme berg afval die ze veroorzaken. Uitgaand van gemiddeld 5 luiers per dag gedurende de luiertijd, produceert je kindje 22 kilo luierafval per maand. Dit zorgt in totaal in Nederland voor 114 miljoen kilo luierafval per jaar. Bovendien zijn de absorptiematerialen die erin verwerkt zitten moeilijk afbreekbaar.

Milieuvriendelijkheid van wasbare luiers

Katoenproductie
Wasbare luiers zijn niet per definitie goed voor het milieu. Reguliere katoenproductie kost veel water en bestrijdingsmiddelen. Toch is dit minder schadelijk dan de chemicaliën die komen kijken bij de productie van wegwerpluiers. En bovendien eenmalig; de luier wordt per slot van rekening hergebruikt. Als je écht wilt bijdragen aan het milieu door wasbare luiers te gebruiken, kies dan voor luiers van biologisch katoen. Die herken je aan keurmerken zoals GOTS.

Wasmachine
Daarnaast moet je natuurlijk ook rekening houden met de milieubelasting van je wasmachine. Als je vaker moet wassen vanwege het gebruik van wasbare luiers, compenseert dit een deel van de milieuvoordelen alweer. Het is goed om ook hier kritisch op te zijn.

Ondanks de kanttekeningen, kan je je voorstellen dat je met wasbare luiers wel een bijdrage levert aan een beter milieu. Er komen minder chemische middelen aan te pas bij de productie en ook je luierafval is nihil. Bovendien, als je met een kleine toch al veel wassen draait, kunnen die paar luiers er ook nog wel bij. Wel is het handig om dan een energiezuinige wasmachine te hebben en de luiers niet in de droger te doen. (Sowieso is het af te raden om wasbare luiers in de droger te doen, aangezien dat hun absorptiekracht doet verliezen.)

Wist je dat het tot wel 250 jaar duurt voordat luierafval afgebroken wordt in de natuur?

Wil je ontdekken of wasbare luiers iets voor jou zijn? Zoek dan naar online shops waar je een proefpakket kan bestellen. Ook kan je wegwerpluiers afwisselen met wasbare luiers: thuis trek je je baby een wasbare luier aan, ’s nachts, onderweg of op de kinderopvang een wegwerpluier. Met deze gulden middenweg houd je het gemakkelijk voor jezelf en draag je bij aan een beter milieu.