4 weken zwanger

Overtijd en zwangerschapstest

De ontwikkeling van de embryo na 4 weken zwanger

Bij je normale menstruatiecyclus zou je deze week ongesteld worden. Aangezien je 4 weken zwanger bent, ben je deze week voor het eerst overtijd. De eerste zwangerschapssymptomen heb je misschien zelfs niet gemerkt. Gelukkig kan je deze week een zwangerschapstest afnemen, maar het kan ook nog nét te vroeg zijn.

Je baby in week 4 van je zwangerschap

Als je 4 weken zwanger bent, heeft je baby zijn plekje gevonden in de baarmoeder. Het embryo ontwikkelt zich in hoog tempo. De komende weken zijn cruciaal voor de rest van het leven van je baby.

Het embryo bestaat nu uit drie lagen die zich in de 4e week van je zwangerschap ontwikkelen tot de verschillende lichaamsonderdelen van je baby. De binnenste laag groeit uit tot onder andere de lever en longen. De middelste laag vormt het hart, de botten, spieren, nieren en geslachtsorganen. Uit de buitenste laag ontstaan het haar, de huid, ogen en het zenuwstelsel van je baby.

Het deel dat zich ontwikkelt tot de placenta, nu nog de dooierzak, produceert het zwangerschapshormoon hCG. Dankzij dit hormoon weet je lichaam dat het geen nieuwe eicellen hoeft aan te maken en dat het baarmoederslijmvlies intact moet blijven. Daarnaast is de placenta heel belangrijk voor de groei van je embryo.

Jij in week 4 van je zwangerschap

Jing stel is 4 weken zwanger en is blij met positieve zwangerschapstest

Deze week doet zich misschien wel het duidelijkste zwangerschapssymptoom voor: je bent overtijd. Het niveau van het zwangerschapshormoon (hCG) in je lichaam is misschien hoog genoeg om je vermoedens te testen met een zwangerschapstest. Toch kan deze test nog negatief zijn.

Je baby-to-be is nog een minuscuul speldenknopje, dus het is nog niet aan je lichaam te zien dat je zwanger bent. Toch kan je al een opgeblazen gevoel hebben in je buik en misschien is je buik wat opgezet. Voor de buitenwereld is het nog onzichtbaar. Wat je omgeving wel kan merken, is je ‘odeur’: winderigheid kan nu de kop opsteken! Heb je hier last van? Houd ze dan vooral niet in, maar laat ze gewoon lekker waaien. Zo vermindert je opgeblazen gevoel misschien. Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen er in deze week uitziet? Bekijk foto’s van de buik bij 4 weken zwanger >>

In deze fase zijn er vrouwen die nog geen idee hebben wat ze de komende maanden (en jaren) staat te wachten. Sommige vrouwen voelen aan alles dat ze zwanger zijn, terwijl er ook een groep is die het echt niet weet of die twijfelt. Zeker de laatste groep wil zo snel mogelijk een einde maken aan deze onzekerheid. Ben je nu wel of niet zwanger? Een zwangerschapstest is echter pas vanaf het begin van week 5 écht betrouwbaar. Nog heel even geduld dus…

Gratis babydozen en babyproducten

Gratis babydozen en handige producten

Als je zwanger bent, kan je gratis babydozen aanvragen met handige spullen voor jou en je baby! Wij hebben de leukste babydozen en andere gratis babyproducten op een rij gezet.

Bekijk babydozen

Tip bij 4 weken zwanger

4 weken zwanger, gezond eten

Normaal is het al verstandig om gezond te eten, maar als je zwanger bent, wordt dit nog belangrijker. Je baby eet namelijk met jou mee. Als je normaal al gezond en gevarieerd eet, hoef je niet veel aan te passen. In de komende maanden zijn er wel een aantal voedingsstoffen die extra belangrijk zijn. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je genoeg ijzer en calcium binnenkrijgt.

Volgende week

5 weken zwanger

Positieve test en zwangerschapssymptomen

Naar 5 weken zwanger