4 weken zwanger

Overtijd en… de eerste symptomen?

Week 4 baby is zo groot als zoutkorrel
Zoutkorrel
Je baby bij 4 weken
0,2 mm
4 weken zwanger buik
Je lichaam
  • Deze week

  • Overtijd en de eerste kwaaltjes

    Bij een normale cyclus ben je deze week overtijd. Je kan nu last hebben van een opgeblazen gevoel en winderigheid.

  • Een vruchtzak voor je baby

    Je merkt er nog weinig van, maar je baby to be is druk bezig met groeien. Vanaf nu gebeurt dit in een vruchtzak.

  • Tijd voor een zwangerschapstest

    Aan het einde van deze week is er een spannend moment. Je kan voor het eerst testen.

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 2 februari 2022
Je baby is zo groot als een..

Zoutkorrel

Maand 1 zo groot als zoutkorrel
Gewicht

< 1 gram

Lengte

0,2 mm

Je baby bij 4 weken zwanger

Als je 4 weken zwanger bent, heeft je baby een plekje gevonden in de baarmoeder. Het embryo ontwikkelt zich in hoog tempo. Deze weken zijn heel belangrijk voor de rest van het leven van je baby.

Deze week vormt de vruchtzak zich rondom de blastocyste. Na het ontstaan van deze zak met vruchtwater is je baby officieel een embryo. Deze bestaat nu uit drie lagen. In week 4 beginnen die zich te ontwikkelen tot de verschillende lichaamsonderdelen van je baby. De binnenste laag groeit uit tot onder andere de lever en longen. De middelste laag vormt het hart, de botten, spieren, nieren en geslachtsorganen. Uit de buitenste laag ontstaan het haar, de huid, ogen en het zenuwstelsel.

Op de plek waar de vruchtzak vastzit aan de baarmoederwand, ontwikkelt zich de placenta. Totdat de placenta helemaal af is, zorgt de dooierzak voor de voedselvoorraad van je baby. De dooierzak maakt ook het zwangerschapshormoon hCG aan. Door dit hormoon weet je lichaam dat het geen nieuwe eicellen hoeft te laten rijpen. Ook wordt het baarmoederslijmvlies hierdoor niet afgebroken.

3D afbeelding van het embryo in de baarmoeder
24Baby.nl

Gratis babydozen en handige producten

Als je zwanger bent, kan je gratis babydozen aanvragen met handige spullen voor jou en je baby! Wij hebben de leukste babydozen en andere gratis babyproducten op een rij gezet.

Bekijk babydozen

Jij bij 4 weken zwangerschap

Deze week merk je misschien wel het duidelijkste zwangerschapssymptoom: je bent overtijd. Het niveau van het zwangerschapshormoon (hCG) in je lichaam is misschien hoog genoeg om je vermoedens te testen met een zwangerschapstest. Toch kan deze test aan het begin van deze week nog negatief zijn.

Je baby to be is een piepklein speldenknopje. Het is dus nog niet aan je lichaam te zien dat je zwanger bent. Toch kan je al een opgeblazen gevoel hebben in je buik. Ook is je buik misschien een beetje opgezet. Voor de buitenwereld is dit nog niet te zien. Wat je omgeving wel kan merken, is je geur: winderigheid kan nu de kop opsteken. Heb je hier last van? Houd ze dan niet in, maar laat ze lekker waaien. Dit maakt het opgeblazen gevoel misschien minder. Ontdek welke symptomen in week 4 nog meer kunnen voorkomen.

Sommige vrouwen voelen aan alles dat ze zwanger zijn, terwijl anderen het niet weten of twijfelen. Zeker in het laatste geval wil je zo snel mogelijk een einde maken aan de onzekerheid. Ben je nu wel of niet zwanger? Aan het einde van deze week komt het verlossende woord. Dan kan je dé test doen.

Je buik bij 4 weken zwanger

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen in deze week eruitziet? Bekijk verschillende buikfoto’s bij 4 weken zwanger >>

Jij als partner bij 4 weken zwanger

Vanaf het einde van deze week is een test meer dan 99 procent betrouwbaar. Dit zijn de laatste dagen dat jullie in spanning zitten. Zorgt de twijfel ervoor dat dit zware dagen zijn voor je partner? Bezorg haar dan wat afleiding door samen iets leuks te doen. Trek bijvoorbeeld de natuur in of verras haar met een lekker etentje. Voor je het weet is de week om.

To do

Zwanger zijn is...

Een goede reden hebben om windjes te laten


Poll

Merk jij al iets van je zwangerschap, zoals winderigheid of een opgezette buik?


Volgende week

5 weken zwanger

Kikkervisje en kwaaltjes

5 weken zwanger
5