Dooierzak

Tijdens de eerste weken van je zwangerschap groeit er niet alleen een kleine baby in je buik, maar ook een dooierzak. Deze helpt je baby de eerste weken om goed te kunnen groeien. Wat is een dooierzak precies en wat is de functie ervan?

Wat is een dooierzak?

Een dooierzak is een soort klein orgaan dat zich ontwikkelt in je baarmoeder wanneer je zwanger bent. Dit gebeurt ongeveer 2 weken na de bevruchting. dit ‘vliezige zakje’ zit samen met het embryo in de vruchtzak. Het orgaantje is de voorganger van de placenta. In de eerste weken van je zwangerschap heeft het embryo namelijk nog geen placenta. Pas in week 8 van je zwangerschap begint deze zich te vormen. Om de eerste weken goed te kunnen overleven heef je baby dus de dooierzak nodig.

In samenwerking met het Voedingscentrum

Antwoord op je eetvragen

Hoe zit het met koffie als je zwanger bent? Is het wel goed om cafeïne binnen te krijgen? En als je borstvoeding geeft? Het Voedingscentrum geeft antwoord op al jouw vragen?

Meer bekijken

Wat voor functie heeft het?

Een dooierzak zorgt ervoor dat het embryo in de eerste periode alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn. Dit doet het totdat de placenta helemaal gevormd is. Daarnaast heeft het orgaantje meer taken, namelijk:

  • Het aanmaken van rode bloedcellen
  • Zorgen voor de uitwisseling van zuurstof tussen jou en je baby
  • Het begin vormen van de navelstreng, het maagdarmkanaal en de geslachtsorganen
  • Zorgen voor een vroege afweer voor je baby

De dooierzak op een echo

Vanaf 5 weken zwangerschap kan je de dooierzak op een vroege echo zien. Het zien van zo’n zakje is, naast de positieve zwangerschapstest, meestal een eerste bewijs van een beginnende zwangerschap. Een dooierzak ziet eruit als een rond of peervormig zakje. In de eerste weken van je zwangerschap is het zakje nog een stuk groter dan je baby zelf. Tussen de 6 en 9 weken zwangerschap is het ongeveer 2 tot 3 millimeter ‘groot’.

Je ziet het op een echo naast het embryo zweven als een donker ‘ringetje’. Het is ook mogelijk dat je op de echo twee of drie zakjes ziet. Dan krijg je een meerling!

Dooierzakje echo 6 weken
Een dooierzak op een echo van 6 weken

Wanneer verdwijnt het?

Een dooierzak blijft groeien tot ongeveer week 10 van je zwangerschap. Daarna wordt hij langzaam wat kleiner. Terwijl de placenta groeit, neemt deze de taken van de dooierzak steeds meer over. Is de placenta af, dan neemt deze de taken helemaal over. Dit gebeurt meestal rond 12 weken zwangerschap. Het zakje verdwijnt uiteindelijk helemaal.

Dooierzak
De dooierzak van deze foetus is kleiner geworden en de placenta neemt zijn taak over

Wat als er geen dooierzak te zien is?

Soms is er op een vroege echo geen dooierzak te zien. Het niet zien van dit zakje kan betekenen dat je zwangerschapsduur verkeerd is berekend. Vaak is het advies om dan na één tot twee weken opnieuw een echo te laten maken.

Is er na een (tweede) echo nog steeds geen dooierzak te zien? Dan is de kans groot dat je een miskraam hebt gehad. Dit is ontzettend verdrietig. Bekijk hier wat je de mogelijke vervolgstappen zijn >>

Leeg vruchtzakje

Soms komt het voor dat de vruchtzak helemaal leeg is. Er is dan geen dooierzak te zien, maar ook geen embryo. De medische term hiervoor is blighted ovum. De eicel (ovum) is dan nooit uitgegroeid tot een embryo. Meestal komt dit door een toevallige fout in de chromosomen. Het is niet erfelijk. Bij een volgende zwangerschap is de kans daarom groot dat het wel goed gaat.