Vrouw krijgt een echo tijdens het eerste bezoek aan de verloskundige

Het eerste bezoek aan de verloskundige is een spannend moment. Je krijgt een hoop informatie en ziet misschien je baby voor het eerst. Wat kan je precies verwachten van deze eerste afspraak en hoe bereid je je erop voor?

Wanneer ga je naar de verloskundige?

Zodra je weet dat je zwanger bent, kan je een afspraak maken bij de verloskundige. Je huisarts hoeft je hiervoor niet door te verwijzen, maar kan je wel informeren over geschikte praktijken in jouw regio. Dit hoeft echter niet. Je kan zelf op internet een praktijk zoeken, bijvoorbeeld via de website van de KNOV. De eerste afspraak vindt meestal plaats als je tussen de 6 en 10 weken zwanger bent.

Eerste bezoek aan de verloskundige

Het eerste bezoek aan de verloskundige duurt ongeveer 45-60 minuten. De volgende onderdelen komen doorgaans aan bod tijdens de afspraak:

  • Anamnese. De anamnese is een vraaggesprek waarbij jouw medische geschiedenis en die van je partner centraal staan.
  • Uitwendig onderzoek. Je verloskundige zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Hierbij wordt je bloeddruk gemeten en drukt de verloskundige zachtjes op je ontblote buik. Zo bepaalt ze de hoogte van je baarmoeder. Als je korter dan 12 weken zwanger bent, is dit nog lastig te voelen. Toch is het belangrijk dat het onderzocht wordt. Dit geeft namelijk een inschatting van de groei van je kindje.
  • Echo. Vaak wordt er een echo gemaakt, als daarvoor apparatuur aanwezig is. Soms word je hiervoor doorverwezen naar het ziekenhuis of een echocentrum. Je kan bij het maken van je eerste afspraak informeren wat bij jouw praktijk gebruikelijk is.

Bloedonderzoek zwangerschap

Tijdens je eerste afspraak zal je verloskundige wat bloed afnemen of je vragen dit in het ziekenhuis te laten doen. Hiermee kunnen bepaalde problemen worden vastgesteld, zoals geslachtsziektes en bloedafwijkingen.

Voorbereiden eerste bezoek

Je hebt waarschijnlijk veel vragen en misschien ook wel zorgen. Deze kan je gerust met je verloskundige bespreken. Door het bezoek goed voor te bereiden, weet je zeker dat alle belangrijke punten aan bod komen.

Voorbereiden eerste bezoek

Je hebt waarschijnlijk veel vragen en misschien ook wel zorgen. Deze kan je met je verloskundige bespreken. Door het bezoek goed voor te bereiden, weet je zeker dat alle belangrijke punten aan bod komen.

Anamnese voorbereiden

Een groot deel van je eerste afspraak bestaat uit het beantwoorden van vragen. Hiermee probeert de verloskundige een beeld te krijgen van je gezondheid. Ook medische problemen uit je familie komen aan bod. Zo kunnen jouw mogelijke risico’s voor jou en je kindje goed ingeschat worden. Dit vraaggesprek heet in medische termen de anamnese. Deze kan je thuis alvast voorbereiden met het onderstaande formulier.

Download hier een voorbeeld van het anamnese-formulier >>

Vragen voorbereiden

Het eerste bezoek aan de verloskundige kan best overweldigend zijn. Er komt veel informatie op je af. Dan kan het gebeuren dat je vergeet je eigen vragen te stellen. Het is dus handig om deze van tevoren op te schrijven. Zo weet je zeker dat alles aan bod komt.

Misschien heb je twijfels over alles wat je in je lichaam voelt. Of wil je vooral graag weten wat je allemaal moet regelen. Dit kan je allemaal aan je verloskundige vragen. Schaam je vooral niet, geen enkele vraag is dom of vreemd.

Wat als het niet klikt?

De eerste kennismaking met je verloskundige is een goed moment om te zien of het klikt tussen jullie. Is dit niet het geval, voel je dan niet bezwaard er iets van te zeggen. Het is belangrijk dat jij op je gemak bent bij de verloskundige. Het is geen probleem om te wisselen van zorgverlener of praktijk, als jij je daar prettiger bij voelt.

Rol van de partner bij het eerst bezoek

Als partner is het fijn om bij het eerste bezoek aan de verloskundige te zijn. Dit bezoek is een belangrijk moment, dat je waarschijnlijk graag met elkaar wil delen. Dit de eerste ontmoeting met de persoon die jullie zwangerschap gaat begeleiden. En het is vaak de eerste keer dat je je kindje kan zien.

Er worden ook veel vragen over jouw medische geschiedenis gesteld. Het is handig als jij die kan beantwoorden. Schrijf ook je eigen vragen van tevoren op. Als partner kan je heel andere zorgen hebben. Hiervoor geldt eveneens: niets is raar. Vraag dus vooral wat je wil weten.

Wat moet je meenemen?

Je verloskundige heeft een aantal praktische dingen nodig. Deze staan vaak aangegeven op de website. Doorgaans is het handig om de volgende dingen mee te nemen:

  • Je legitimatiebewijs
  • Je verzekeringspasje
  • De datum van je laatste menstruatie
  • Gegevens over vorige zwangerschappen (als je die hebt gehad)

Hoe gaat het verder?

Na de eerste afspraak plannen jullie de termijnecho in. Deze vindt meestal plaats tussen 12 en 14 weken zwangerschap. In het begin van je zwangerschap zie je de verloskundige ongeveer een keer per maand. Tegen het laatste trimester is die frequentie hoger en heb je elke twee weken een afspraak.

Later in je zwangerschap is het mogelijk om prenatale onderzoeken uit te voeren. Hierover zal je verloskundige je uitgebreid informeren. Wanneer het zover is en alles zonder complicaties verloopt, is de verloskundige degene die jouw bevalling begeleidt. De komende tijd zal de verloskundige dus een belangrijke plek in je leven innemen. 

Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je andere zorgkosten. Daarom is het verstandig om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Lees hier alles over in het artikel zorgverzekering en je zwangerschap. Je kan zorgverzekeringen bijvoorbeeld vergelijken bij Independer.

Eerste bezoek aan de verloskundige infographic
Klik hier om de infographic te printen.