21 weken zwanger

De hik en zwangerschapsstriemen

Voel je soms schokkerige beweging vanuit je buik? Dat kan weleens je baby zijn die de hik heeft. Op deze manier traint hij zijn longen voor het ademhalen na de geboorte. Na 21 weken blijft jouw buik groeien en hoop je dat je geen (of zo min mogelijk) zwangerschapsstriemen krijgt.

Je baby is zo groot als een..

Je baby is na 21 weken zwanger zo groot als een granaatappel
26,7 cm 395 gram
  • zo groot als een granaatappel
  • zo zwaar als twee t-shirts
  • jij voelt zijn gehik in je buik

Je bent nu..

Je buik na 21 weken zwanger
Uitgerekende datum is tussen 25 november en 1 december
  • 147 tot 153 dagen zwanger
  • in je vijfde maand
  • in het tweede trimester

Je baby in week 21 van je zwangerschap

Als jij beweegt, wordt je baby als het ware in slaap gewiegd. Zit jij juist rustig op de bank of lig je in bed, dan is de kans groot dat de kleine bewoner van je baarmoeder in beweging komt. Als je hem zo voelt bewegen zou je het niet zeggen, maar een foetus slaapt 12 tot 14 uur per dag. Dat is ongeveer net zoveel als hij straks zal doen als pasgeboren baby.

Je voelt waarschijnlijk ook steeds vaker een soort schokkerige bewegingen in je buik. In dat geval is de kans groot dat je baby de hik heeft! Dit is niet alleen schattig, maar ook een goede oefening. Op deze manier traint hij namelijk zijn kleine longen voor de belangrijke taak om straks te kunnen ademhalen. Je baby krijgt ook snel meer vulling in de vorm van vetlagen. Deze lagen zullen hem buiten de baarmoeder helpen warm te houden.

Jij in week 21 van je zwangerschap

21 weken zwanger en voorkomen zwangerschapsstriemen

Eén van de meest gevreesde gevolgen van de zwangerschap zijn de zwangerschapsstriemen (striae). Meer dan de helft van de zwangere vrouwen krijgt last van deze roze of rode strepen op de buik, borsten, billen, heupen of dijen. Ze ontstaan doordat je sneller groeit dan je huid kan bijhouden. Dit is dus nog een reden om te proberen zo geleidelijk mogelijk gewicht aan te komen. Na je zwangerschap zullen de striae gelukkig wel iets vervagen en minder opvallen doordat ze zilvergrijs van kleur worden.

De zwangerschap is inderdaad een aanslag op je lichaam, maar het is niet alleen maar negatief! Kijk bijvoorbeeld eens naar je nagels. Grote kans dat deze sneller groeien dan normaal. En ook je haar is waarschijnlijk voller en glanzender dan normaal. Je verhoogde bloedcirculatie zorgt ervoor dat er meer voedingsstoffen bij je nagels en haar komen. Het staat ook wel bekend als de zwangerschapsgloed. Geniet hier maar even van, want net als met de meeste kwaaltjes, heb je hier geen ‘last’ meer van na de bevalling.

21 weken zwanger, kinderwagen aanbieding

Kinderwagens

Er zijn zoveel verschillende kinderwagens, dat een keuze maken erg lastig is. Daarom hebben we een voorselectie voor je gemaakt met de meest verkochte modellen van de bekendste merken.

Naar kinderwagens

Tip bij 21 weken zwanger

Denk na 21 weken zwanger aan de babykamer

Je bent over de helft van je zwangerschap en je weet nu ook het geslacht van je ongeboren baby (in het geval dat je dit wilde weten tenminste). Aangezien je buik over een paar weken zo groot is dat je geen zin meer hebt om te shoppen, is dit het ideale moment om te beginnen met de babykamer. Voor veel zwangere vrouwen zorgt het gereedmaken van de babykamer voor veel voorpret.

Volgende week

22 weken zwanger

Zintuigen en vreemde dromen

Naar 22 weken zwanger