Jonge ouders hebben een duurzame babyuitzet voor hun pasgeboren baby

Voor de komst van je baby heb je veel spullen nodig. Hoe doe je dat zo milieuvriendelijk mogelijk? Met deze tips creëer je een duurzame babyuitzet.

Wat is een duurzame babyuitzet?

Een duurzame babyuitzet is een uitzet met babyproducten die beter zijn voor mens en milieu. Ze gaan langer mee, veroorzaken minder afval, worden op een eerlijke manier gemaakt en/of zijn gemakkelijk te recyclen. Hierdoor zorg je voor een betere wereld en bespaar je vaak ook nog wat geld.

Daarnaast kan je bij je uitzet rekening houden met besparende factoren. Denk aan een wasmachine die minder stroom verbruikt. Op die manier kies je naast duurzame materialen ook voor het besparen van energie.

In samenwerking met het Voedingscentrum

Antwoord op je eetvragen

Hoe zit het met koffie als je zwanger bent? Is het wel goed om cafeïne binnen te krijgen? En als je borstvoeding geeft? Het Voedingscentrum geeft antwoord op al jouw vragen?

Meer bekijken

Tips voor een duurzame babyuitzet

Met de volgende tips help jij een milieu een handje met een duurzame babyuitzet.

1. Maak een babyuitzetlijst

Een belangrijke eerste stap voor een duurzame babyuitzet, is een babyuitzetlijst. Zet hier alleen op wat je écht nodig hebt. Probeer je vervolgens aan deze lijst te houden. Twijfel je of iets nuttig is? Koop het dan nog niet, dat kan altijd later nog. Zo voorkom je dat je te veel koopt of producten niet gebruikt. Je kan ook eens rondvragen aan familie of vrienden welke producten zij achteraf niet echt nodig hadden van hun babyaankopen.

2. Koop de babyuitzet tweedehands

Veel babyspullen worden maar korte tijd gebruikt. Ze zijn daarom erg geschikt om tweedehands te kopen. Ga langs de kringloopwinkel, struin Marktplaats af of plaats een oproep op Facebook. Spullen die vaak tweedehands worden aangeboden zijn babykleding, meubels voor de kinderkamer, autostoeltjes en kinderwagens. Met een likje verf geef je een eigen draai aan de gebruikte spullen en zien ze er weer uit als nieuw. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens leuk voor je portemonnee.

3. Leen babyspullen

Een hoop babyspullen heb je maar een paar maanden nodig, bijvoorbeeld een wiegje of ledikant. Veel mensen bewaren deze spullen na gebruik voor een volgend kindje. In de tussentijd kan jij die prima lenen. Vraag daarom gerust aan vrienden en familie of ze nog babyspullen hebben staan die jij kan lenen. Zodra jij ze niet meer nodig hebt, geef je ze weer terug of geef je ze door aan iemand anders die de spullen goed kan gebruiken.

Moeder knuffelt pasgeboren baby en heeft alleen duurzame babyproducten
Hello Pinecone

4. Huur de babyuitzet

Steeds meer bedrijven bieden babyproducten aan die je kan huren of leasen. Van kinderwagens tot een babykledingabonnement. Voor een vast bedrag per maand kan je de babyproducten huren. Is je kindje eruit gegroeid of heb je het niet meer nodig? Dan kan je de spullen inruilen voor iets anders of het abonnement opzeggen. Vind je het product erg handig en wil je het kopen? Dan worden de kosten die je al aan huur hebt betaald van het totaalbedrag afgetrokken. Zo zit je nooit met overbodige spullen en koop je alleen wat je écht nodig hebt.

5. Koop meegroeimeubels

Je kindje groeit als kool. Hij groeit dan ook snel uit sommige babyspullen. Daarom zijn er speciale ‘meegroeimeubels’. Deze meubels kan je verstellen, waardoor ze als het ware ‘meegroeien’ met je kindje. Hierdoor gaan ze langer mee. Er zijn onder andere kinderstoelen en bedjes als meegroeimeubel verkrijgbaar. Ze zijn meestal wat duurder, maar je doet er ook langer mee. Uiteindelijk kom je daardoor even duur of zelfs goedkoper uit. Zeker als je ze tweedehands koopt.

6. Gebruik wasbare luiers

Wasbare luiers zijn herbruikbare luiers die je na het gebruik wast. Doordat ze minder afval veroorzaken, zijn ze beter voor het milieu dan wegwerpluiers. Daarnaast worden er minder chemische stoffen gebruikt bij het maken van de luiers, bevatten ze geen synthetische materialen én veroorzaken ze minder uitstoot van broeikasgassen. Wasbare luiers zijn daarom een duurzame aanvulling op de babyuitzet.

7. Maak een lijst met kraamcadeaus

Met een kraamverlanglijst voorkom je dat je veel overbodige of dubbele spullen krijgt. Er zijn verschillende websites waar je online verlanglijsten kan aanmaken. Deze kan je eenvoudig delen met vrienden en familie. Heeft iemand een cadeau uitgezocht? Dan vinkt hij deze aan en verdwijnt het van de lijst. Zo krijg je alleen wat je écht wil en nodig hebt.

Poll

Heb jij de babyuitzet al bij elkaar?

Baby draagt duurzame babykleding
Hello Pinecone

8. Investeer in een goede (bak)fiets

Als je met je baby op stap gaat, moet je vaak veel spullen meenemen. Je kan hierdoor geneigd zijn om sneller de auto te pakken. Door te investeren in een goede fiets of bakfiets, kan je alle spullen en je baby gemakkelijk vervoeren. Een goede (bak)fiets kan prijzig zijn, maar doordat je de auto wat vaker laat staan, bespaar je weer op benzinekosten. En niet onbelangrijk: je spaart het milieu.

9. Biologisch afbreekbare producten

Biologisch afbreekbare babyproducten zijn producten die door schimmels en bacteriën op biologische manier afgebroken kunnen worden. Ze worden gemaakt van plantaardige materialen, zoals bamboe, katoen en rijstvlies. Ook voor je kleine zijn er verschillende biologisch afbreekbare producten. Van billendoekjes en luiers tot plaspotjes en ontbijtsets.

10. Biologische babykleding en -verzorgingsproducten

In veel babykleding en -verzorgingsproducten zitten microplastics. Deze piepkleine plastic deeltjes komen in het milieu terecht wanneer je bijvoorbeeld kleding wast. Plastic kan niet biologisch worden afgebroken en blijft daarom in de natuur achter. Wil je deze vervuiling voorkomen of verminderen? Kies dan voor babykleding en –verzorgingsproducten van biologische en natuurlijke materialen. Er zijn verschillende merken die deze producten aanbieden.

Bron foto’s: Hello Pinecone