Moeder met baby heeft last van bloedverlies na de bevalling

Na je bevalling krijg je te maken met bloedverlies. Dit is normaal en hoort bij je herstel. Het bloed dat je na de geboorte van je kindje verliest wordt ook wel lochia genoemd. Hoe uit het bloedverlies na de bevalling zich precies en waar moet je in deze periode goed op letten?

Vloeien na de bevalling: waarom en hoeveel?

Na de bevalling ontstaat er een wond in de baarmoeder door de losgelaten placenta. Ook wordt het baarmoederslijmvlies afgebroken. Dit slijmvlies is aan het begin van je zwangerschap opgebouwd, zodat de bevruchte eicel zich goed kon innestelen in je baarmoederwand. Nu is het niet meer nodig en stoot je lichaam het af.

Deze twee redenen zorgen ervoor dat er bloederig weefsel wordt afgescheiden, ook wel lochia genoemd. Het resultaat: bloedverlies na de bevalling.

Het verschilt per vrouw en per bevalling hoelang je last krijgt van bloedverlies na de bevalling. Onderstaande tabel kan je een idee geven van hoe het bloedverlies verloopt. Dit is ter indicatie. Het kan bij jou net wat anders verlopen, maar in principe moet je wel na zes weken van het bloedverlies af zijn.

Periode na de bevalling Bloedverlies Stolsels
1-4 dagen na de bevalling Helderrood, veel (lijkend op een heftige menstruatie) Vaak, soms ter grootte van je vuist
5 dagen tot 6 weken na de bevalling Roodbruin, neemt af in hoeveelheid Weinig tot geen
Vanaf 6 weken na de bevalling Geen bloedverlies Geen stolsels

Je kan merken dat het bloedverlies toeneemt na bewegen of na het opstaan. Dit is volkomen normaal en herken je wellicht ook van je menstruaties.

Logo Picnic
In samenwerking met

Picnic helpt een handje

Van de lekkerste recepten tot je dagelijkse boodschappen en alles van de drogist. Picnic bezorgt het allemaal gratis tot aan je deur. Bespaar tijd en gesjouw!

Download de gratis app meer

Hoelang bloedverlies na de bevalling?

Bloedverlies na de bevalling duurt een paar weken. Je mag tot maximaal zes weken na je bevalling nog vloeien. Heb je na deze periode nog last van bloedverlies? Neem dan contact op met je huisarts.

Heb jij, of heeft iemand in jouw familie, een bloedstollingsafwijking? Of heb je (in het verleden) gebruikgemaakt van bloedverdunners? Geef dit dan aan bij je verloskundige. Dit kan namelijk invloed hebben op de mate van bloedverlies tijdens en na de bevalling.

Kraamverband tegen vloeien na de bevalling

Om lochia op te vangen, kan je kraamverband gebruiken. Kraamverband is groter dan maandverband en ideaal voor de eerste dagen na de bevalling wanneer je veel bloed verliest. Zodra het vloeien na de bevalling minder wordt, kan je overgaan op normaal maandverband. Kraamverband zit in je kraampakket.

Je kan een kraampakket kopen of via je zorgverzekering aanvragen. Het is ook mogelijk om kraamverband los te kopen.

Vind je het dragen van kraamverband niet fijn? Dan kan je ervoor kiezen om een matrasbeschermer of onderlegger in bed te gebruiken en zonder ondergoed en een pyjama te slapen. Deze producten zijn vaak onderdeel van het kraampakket, maar je kan ze ook los kopen.

Wist je dat…?

…het geven van borstvoeding kan helpen tegen overmatig bloedverlies na de bevalling? De hormonen die aangemaakt worden bij borstvoeding stimuleren het samentrekken van je baarmoeder, waardoor bloedende bloedvaten worden dichtgedrukt. Dit kan overmatig bloedverlies helpen voorkomen.

Hier moet je op letten bij bloedverlies na de bevalling

Als je in de weken na je bevalling bloed verliest, wordt het aangeraden om:

  • Geen tampons te gebruiken. Dit vormt een mogelijke bron van infecties en zo lang de wond in je baarmoeder nog open is en bloedt kan je risico’s beter vermijden.
  • Niet in bad te gaan. Ook dit levert infectiegevaar op. Je kan het beste wachten hiermee totdat je bloedverlies is gestopt. Douchen is geen probleem.
  • Geen seks te hebben. Het is beter om te wachten totdat het bloedverlies na de bevalling weg is en je eventueel geen hechtingen meer hebt. Het advies is om tot minimaal zes weken na je bevalling geen seks te hebben. Zo voorkom je infecties en geef je je lichaam genoeg tijd om te herstellen.
  • Het rustig aan te doen. Probeer tussen het verzorgen van je pasgeboren baby door genoeg rust te pakken en niet te veel te bewegen. Zo kan je lichaam het beste genezen.

Abnormaal bloedverlies na de bevalling

Sommige vrouwen krijgen na de bevalling te maken met abnormaal bloedverlies. Dit wordt in de medische wereld fluxus genoemd. Een fluxus komt voor bij één op de twintig bevallingen. We spreken van abnormaal bloedverlies wanneer:

  • je langer dan zes weken bloedverlies hebt.
  • je te hevig bloedt, ook na de eerste paar dagen.
  • je te lang helderrood bloedverlies blijft houden, ook na de eerste paar dagen.
  • het bloedverlies weer toeneemt na een periode van minder bloedverlies.

De kraamverzorgende of verpleegkundige in het ziekenhuis controleert dagelijks hoe het met jou gaat en of het vloeien na de bevalling afneemt. Heb je zelf een vermoeden dat je last hebt van abnormaal bloedverlies? Bespreek dit dan met je verloskundige of arts.

Wat veroorzaakt abnormaal bloedverlies?

Abnormaal bloedverlies kan een aantal oorzaken hebben:

  • Een deel van de placenta is in de baarmoeder achtergebleven
  • Een hechting na een knip of scheur is niet goed gezet
  • De baarmoeder trekt niet goed samen

Andere, meer zeldzame oorzaken, zijn:

  • Een afwijking in de bloedstolling
  • Een beschadiging in de baarmoedermond of vagina
  • Een infectie in de baarmoeder (verhoogde kans na een keizersnede)
  • Een vleesboom (een goedaardig gezwel in de spierlaag van de baarmoeder)

Behandeling van abnormaal bloedverlies

Als je vermoedt dat je last hebt van abnormaal bloedverlies, is het belangrijk dat je dit met je kraamverzorgende of arts bespreekt. Extra onderzoek of een behandeling door een gynaecoloog kan namelijk nodig zijn om het probleem te verhelpen.

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van het abnormaal bloedverlies:

  • Een deel van de placenta is achtergebleven in de baarmoeder: een gynaecoloog verwijdert in het ziekenhuis het achtergebleven deel van de placenta. Dit gebeurt meestal onder algehele narcose of middels een ruggenprik. Soms is curettage na de operatie nog noodzakelijk om zeker te weten dat de baarmoeder schoon is.
  • Een hechting is niet goed gezet: de oude hechting wordt verwijderd en (indien nog nodig) wordt er een nieuwe hechting gezet om de wond te laten genezen.
  • De baarmoeder trekt niet goed samen: de gynaecoloog bekijkt de ligging en grootte van je baarmoeder en kan eventueel voor een aantal dagen medicijnen voorschrijven om je baarmoeder een handje te helpen.

Voor de eerste keer ongesteld na de bevalling

Wanneer je voor de eerste keer na de bevalling ongesteld wordt, is per vrouw en per situatie verschillend. Geef je borstvoeding? Dan kan je eisprong onderdrukt worden. Hierdoor kan het langer duren voordat je weer ongesteld wordt na de bevalling. Dit betekent echter niet dat je nog niet vruchtbaar bent. Denk daarom op tijd na over anticonceptie.

Krijgt je kindje uitsluitend flesvoeding? Dan word je waarschijnlijk ongeveer zes weken na de bevalling weer ongesteld. Wanneer je na de bevalling weer vruchtbaar bent, is lastig te zeggen. Dit is namelijk per vrouw verschillend. Doorgaans ben je een aantal weken na de bevalling weer vruchtbaar.

Je zit er misschien niet op te wachten, maar je menstruatie heeft wel een voordeel: weer ongesteld worden na de bevalling is een teken dat je lichaam goed aan het herstellen is.