28 weken zwanger

Met open ogen het laatste trimester in

Week 28 baby is zo groot als aubergine
Aubergine
Je baby bij 28 weken
37,6 cm
28 weken zwanger buik
Je lichaam
  • Deze week

  • Eerste blikken

    De ogen van je baby gaan nu af en toe open. Over een paar maanden kan je wegdromen in die mooie kijkers!

  • Hik!

    Voel je af en toe schokjes in je buik? Dan heeft je baby misschien de hik. Dit kan gelukkig geen kwaad.

  • Laatste trimester

    In dit trimester kan je nieuwe kwaaltjes verwachten, zoals bekkenpijn. Beweging en rust afwisselen helpt hierbij.

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 11 februari 2022
Je baby is zo groot als een..

Aubergine

7 maanden zwanger baby is zo groot als een aubergine
Gewicht

1032 gram

Lengte

37,6 cm

Je baby bij 28 weken zwanger

Iedere week kan je baby meer. De afgelopen maanden waren de ogen van je baby gesloten. Na 28 weken zwangerschap gaan ze af en toe open. Je baby kan nu dus zien! Al valt er nog weinig te zien in je baarmoeder. Hoewel de ogen open zijn, is de definitieve oogkleur nog niet zichtbaar. Deze kan je meestal pas ontdekken rond de eerste verjaardag van je kindje. En zelfs dan kan de kleur nog een beetje veranderen. Nu al benieuwd welke kleur ogen jouw kindje krijgt? Voorspel de kleur ogen van je baby.

Je voelt waarschijnlijk steeds vaker een soort schokkerige bewegingen in je buik. Je baby heeft dan mogelijk de hik. Dit kan gebeuren wanneer je kindje van het vruchtwater drinkt. Is de maag te vol? Dan drukt deze tegen het middenrif aan, waardoor deze samentrekt. Dit kan geen kwaad en is gelijk een goede oefening. Het helpt namelijk de longen bij het trainen voor hun belangrijkste taak buiten de baarmoeder: ademhalen.

3d baby bij 28 weken
24Baby.nl

In samenwerking met het ministerie van SZW

Word jij op werk anders behandeld tijdens je zwangerschap?

Vermoed jij dat je een promotie of contractverlenging niet hebt gekregen vanwege je zwangerschap? Maak dit bespreekbaar op werk, je zwangerschap mag niet de reden zijn dat dit gebeurt. Levert dit niets op? Je kunt vermoedens van discriminatie melden.

Meld je vermoedens

Jij bij 28 weken zwangerschap

Gefeliciteerd, je bent 28 weken zwanger en zit in het derde en laatste trimester! Dat betekent dat het ‘comfortabele’ tweede trimester voorbij is. Voor zover een zwangerschap comfortabel kan zijn… Toch hebben de meeste vrouwen in het tweede trimester de minste klachten. Tijdens het derde trimester kan je weer meer last krijgen van kwaaltjes.

Een van de lichamelijke problemen waar je nu tegenaan kan lopen is bekkeninstabiliteit. Door het hormoon relaxine worden je bekkengewrichten en gewrichtsbanden soepeler. Wel zo fijn, want hierdoor kan je baby tijdens de bevalling makkelijker door je bekken. Helaas kan het ook zorgen voor klachten rond je bekken, onderrug en stuitje. Je groeiende en steeds zwaardere buik kunnen deze klachten erger maken. Een goede balans tussen rust en beweging helpt vaak. Blijf dus in beweging, maar neem ook genoeg rustmomenten. Probeer hierbij te ontdekken wat je lichaam aankan en nodig heeft.

Je buik bij 28 weken zwanger

Benieuwd naar de buik van andere zwangere vrouwen in deze week? Bekijk verschillende buiken bij 28 weken zwanger >>

buik 28 weken zwanger
28 weken zwangere buik
28 weken zwanger buik
28 weken zwanger buik

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Luister de podcast

28 weken zwanger

Jij als partner bij 28 weken zwanger

Voor je partner begint de zwangerschap nu weer zwaarder te worden. Tijd om extra lief voor haar te zijn. Verwen haar eens met een ontspannende massage. Haar spieren ontspannen zich daardoor en ze kan even heerlijk genieten. Tegelijk is dit een mooi intiem momentje samen. Straks met jullie baby erbij is dit soort quality time waarschijnlijk even ver te zoeken.

Tip

Borstvoeding of flesvoeding?

Nu je bevalling dichterbij komt, is het goed om na te denken over de voeding van je baby. Wil je borstvoeding of flesvoeding gaan geven? Om een goede keuze te kunnen maken, helpt het om je nu alvast in te lezen. Je moedermelk is altijd perfect afgestemd op wat je kind nodig heeft. Ook helpt borstvoeding geven bij je herstel. Toch is het ook mogelijk dat je liever flesvoeding geeft. Waar je ook voor kiest, doe waar jij je goed bij voelt. Kies je voor borstvoeding? Dan kan je een borstvoedingscursus volgen om je goed voor te bereiden.

Zwangerschapssymptomen

Zwanger zijn is...

Slapen. Heel veel slapen.


Poll

Wil jij borstvoeding of flesvoeding gaan geven?


Volgende week

29 weken zwanger

Een groeiend brein en spataderen

29 weken zwanger
29