28 weken zwanger

Knipperende oogjes en het derde trimester

Gefeliciteerd, na 28 weken zwangerschap zit je in het derde trimester! Maar nog niet te vroeg juichen, de zwangerschap wordt helaas met de week zwaarder. Leuk nieuws om je door deze week heen te slepen? Je baby knippert met zijn ogen en droomt in zijn slaap over jou!

Je baby is zo groot als een..

Je baby is na 28 weken zwanger zo groot als een aubergine
37,6 cm 1060 gram
  • zo groot als een aubergine
  • zo zwaar als een dikke wollen trui
  • kan nu dromen

Je bent nu..

Je buik na 28 weken zwanger
Uitgerekende datum is tussen 5 en 11 november
  • 196 tot 202 dagen zwanger
  • in je zevende maand
  • in het derde trimester

Je baby in week 28 van je zwangerschap

Met de week kan je baby meer. Vorige week gingen zijn ogen open en nu kan hij al echt knipperen. Het ademhalen gaat steeds beter, terwijl hij af en toe hoest of de hik heeft. Ook zijn gezichtsvermogen blijft zich ontwikkelen, net als miljarden neuronen in zijn hersenen. Ondertussen worden zijn spieren en botten steeds sterker, terwijl hieromheen extra vet komt te zitten.

Na 28 weken komt je baby tijdens zijn slaap ook in de fase die de remslaap heet. De remslaap is het onderdeel van de slaapcyclus waarin dromen voorkomen. Terwijl jij dus droomt van je kleine wondertje, droomt hij nu misschien ook over jou!

Jij in week 28 van je zwangerschap

28 weken zwanger en last van bekkeninstabiliteit

Gefeliciteerd, je bent in het derde en laatste trimester! Dat is gelijk het goede nieuws, het slechte nieuws is dat het ‘comfortabele’ tweede trimester voorbij is. Voor zover ‘comfortabel’ van toepassing is tijdens een zwangerschap, geldt dit voor de meeste vrouwen in het tweede trimester. Tijdens het derde trimester zullen de fysieke klachten weer toenemen.

Eén van de fysieke klachten is bekkeninstabiliteit. Door het hormoon relaxine worden de verbindingen tussen je bekkenbeenderen weker. Dit zorgt ervoor dat je baby tijdens de bevalling makkelijker door je bekken heen kan. Helaas kan dit bij jou zorgen voor klachten rond je bekken, onderrug en stuitje. Het helpt voor je klachten natuurlijk niet dat je buik steeds zwaarder wordt. Een goede balans tussen rust en beweging kan helpen de klachten te verminderen.

28 weken zwanger, geboortehotel

Geboortehuis

In samenwerking met Geboortecentrum Amsterdam

In het Geboortehuis Amsterdam kun je bevallen in ruime, mooi ingerichte geboortekamers met grote bevalbaden. Je mag vroeg tijdens de bevalling naar ons toe komen en een kraamverzorgende staat ieder moment voor je klaar. Na de bevalling mag je een nacht tot een hele week blijven.

Meer informatie

Tip bij 28 weken zwanger

Voedingsschema borstvoeding

Weet jij al of je borst- of flesvoeding gaat geven aan je baby? Voor de gezondheid van je baby is borstvoeding het best en ook voor jouw herstel is dit gunstig. Toch zijn er genoeg vrouwen die de voorkeur geven aan flesvoeding in verband met de nadelen van borstvoeding. Lees je goed in over borst- en flesvoeding en maak een bewuste keuze. Kies je voor borstvoeding dan kan je overwegen een borstvoedingscursus te volgen.

Volgende week

29 weken zwanger

Voedingseisen en spataderen

Naar 29 weken zwanger