Baby krijgt de hik tijdens flesvoeding

Als je baby de hik heeft, kan zijn hele lijfje schokken. Je kan hier best van schrikken. Gelukkig is het meestal onschuldig. De hik is heel normaal en je baby merkt er vaak niets van.

Wat is de hik?

De hik is een plotselinge samentrekking van het middenrif. Deze spier zit tussen de buik en de longen. Je gebruikt hem om te ademen. Doordat je stembanden zich bij het samentrekken van deze spier snel sluiten, hoor je meestal een geluid: ‘de hik’.

De hik komt vaak voor, ook bij baby’s onder de 1 jaar. Je baby kan zelfs tijdens je zwangerschap al de hik hebben in jouw buik. Het is niet schadelijk en gaat meestal vanzelf weer over.

Meerdere keren per dag

Je baby kan meerdere keren per dag de hik hebben. Zolang hij gelukkig overkomt en goed eet en slaapt, hoef je je geen zorgen te maken. Blijft je baby zolang de hik houden dat het invloed heeft op zijn slaap- en eetgedrag? Dan kan het zijn gezondheid wel beïnvloeden. Maak een afspraak bij het consultatiebureau of de huisarts als je je hierover zorgen maakt.

De hik is heel soms een teken van een ziekte. Dit komt gelukkig bijna nooit voor.

Hoe ontstaat de hik bij je baby?

De hik ontstaat als het middenrif geprikkeld wordt. Het middenrif van je baby reageert sneller op prikkels dan dat van jou. Waarom het middenrif geprikkeld wordt, is niet altijd duidelijk. Vaak komt het doordat je baby te snel of te veel eet of drinkt. Het kan ook komen doordat hij in korte tijd veel lucht ‘inslikt’. Zijn maag zet dan uit en duwt tegen het middenrif aan. Hierdoor ontstaat de spiersamentrekking die de hik genoemd wordt.

Meestal ontstaat de hik bij je baby tijdens of na het voeden. Als je baby al wat ouder is, kan een plotseling temperatuurverschil in de maag de oorzaak zijn. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je baby eerst koude melk drinkt en daarna warme pap eet.

De hik komt veel voor als je baby reflux heeft. Hierbij komt een deel van de maaginhoud terug naar boven. Meestal moet je baby dan ook spugen en hoesten. Dit kan soms vervelend zijn. Gelukkig gaat reflux vaak vanzelf weer over.

De hik voorkomen

De hik is een normale lichamelijke reactie van je baby, die je niet altijd kan voorkomen. Toch wil je er misschien voor zorgen dat je baby minder vaak de hik krijgt. De volgende tips kunnen helpen:

  • Niet te veel lucht tijdens voeding. Probeer erop te letten dat je baby niet te veel lucht binnenkrijgt bij het voeden. Extra lucht kan zijn middenrif prikkelen, waardoor de hik ontstaat.
  • Neem af en toe een pauze tijdens het voeden. Haal bij flesvoeding de fles af en toe uit de mond van je baby en laat je kindje rechtop zitten. Of laat je baby even boeren als je van borst wisselt bij borstvoeding.
  • Laat je baby altijd boeren na de voeding. Neem hier de tijd voor. Het kan soms tot een half uur duren voordat er een boertje komt.
  • Zorg bij flesvoeding voor de juiste speen. Het gaatje moet niet te groot en niet te klein zijn. Het verschilt per baby welke flesspeen het beste werkt. Het kan goed zijn om een paar verschillende spenen te proberen.
  • Probeer in een andere houding te voeden. Krijgt je baby bij iedere voeding de hik? Probeer dan eens in een andere houding te voeden. Laat je baby bijvoorbeeld wat meer rechtop zitten of voed hem in zijligging.
  • Zorg ervoor dat je baby kalm is vlak voor het voeden. Wacht niet tot je kindje hongerig en onrustig is voordat je hem de borst of de fles geeft. Begin liever met voeden voordat hij begint te huilen. Hierdoor drinkt hij minder gulzig en krijgt minder lucht binnen.
  • Houd je baby minstens 20 minuten rechtop nadat hij heeft gegeten. Dit voorkomt reflux en daarmee de kans op de hik.
  • Vermijd te veel beweging na de voeding. Laat je baby bijvoorbeeld niet op en neer wippen vlak na de voeding. Wacht liever tot de melk is gezakt.

De hik stoppen bij je baby

Als je baby de hik heeft, kan je het beste wachten tot het voorbij is. Meestal gaat het na een paar minuten over. Je kan proberen het te stoppen. Alleen is van geen enkele manier bewezen dat het werkt. Toch kan je het volgende te proberen:

  • Laat je baby op een speen of pink zuigen.
  • Masseer zachtjes de rug van je baby door draaiende bewegingen te maken met je vingertoppen.
  • Probeer je baby af te leiden, bijvoorbeeld met speelgoed of door tegen hem te praten.

Fabels over de hik stoppen

Er zijn verschillende bakerpraatjes over hoe je de hik kan stoppen. Deze manieren werken meestal niet. Ze kunnen je baby laten schrikken en sommige zijn zelfs gevaarlijk. De volgende acties kan je beter niet doen:

  • Je baby laten schrikken.
  • Je baby op zijn rug slaan.
  • Een natte washand op zijn voorhoofd leggen.
  • Je kleine zijn adem laten inhouden.
  • Aan de tong van je baby trekken en tegelijkertijd met de andere hand op zijn hoofd drukken.
  • Tegen de oogballen aan drukken.