Baby 23 weken oud

Je baby leert grijpen, jij hebt je handen er vol aan

Baby van 23 weken oud speelt samen met vader en moeder met een stapeltoren

Je baby is alweer 23 weken oud en kan objecten steeds beter vastgrijpen. Dus: oorbellen uit en haar in een staart! Want als hij eenmaal iets vast heeft, laat hij niet zo snel meer los… Voel jij je een beetje uitgerust of ben je helemaal uitgeput? Trek op tijd aan de bel als alles je even teveel wordt.

Mijlpalen baby

  • Grijpt naar jouw haar/bril/oorbellen en laat niet meer los
  • Tilt zijn hoofdje omhoog als hij op zijn rug ligt
  • Kan diepte en afstand tot objecten beter inschatten
  • Reikt met zijn mondje naar eten en drinken

Wist je dat...

…je baby veel sneller leert dan een volwassene? Iedere seconde maken zijn hersenen wel 700 nieuwe verbindingen!

Ontwikkeling baby 23 weken

Baby van 23 weken oud ligt op zijn buik en grijpt naar speelgoed dat in de buurt ligt

De afgelopen weken was je baby al druk bezig met graaien en slaan naar objecten. Als hij rond de 23 weken oud is leert hij echter steeds beter objecten (lees: jouw haar) écht vastgrijpen met zijn handjes. En denk maar niet dat hij snel weer loslaat… Het liefst pakt je kleine alles wat hij ziet, maar dat is niet mogelijk zolang hij nog niet kan tijgeren of kruipen. En dat eindigt nogal eens in een flinke driftbuiArgh! Ik. Wil. Dat. Speeltje. Hebben! Help hem daarom nog met het aanreiken van speeltjes. Houd trouwens kleine objecten nog steeds uit de buurt van je baby, want alles verdwijnt nog in zijn mondje!

Vanaf zijn geboorte had je kleine al een voorkeur voor hoge tonen. Langzamerhand ontwikkelt hij ook een steeds beter oor voor intonatie. Zo hoort hij het verschil tussen goedkeuring en afwijzing. Het maakt hierbij eigenlijk niet eens uit wat je zegt: je kan zelfs iets zeggen in een niet-bestaande taal. Je baby luistert alleen naar de op- en neergaande tonen, het volume en de toonhoogte. Zo hoort hij of je iets ‘positiefs’ zegt of niet. Geef hem dus maar veel complimentjes!

Je kindje gaat ook steeds meer verschillende melodieën en liedjes herkennen. Hij houdt dan ook erg van herhaling. Hierdoor leert hij niet alleen sneller, maar het geeft hem ook een veilig en vertrouwd gevoel. Zing dus lekker veel voor je baby. Je merkt snel genoeg voor welke liedjes hij een voorkeur heeft en welke liedjes je beter niet kan zingen.

Jouw leven met een baby van 23 weken oud

Uitgeputte jonge moeder van baby van 23 weken oud

Ondanks dat je baby wat meer slaapt nu hij 23 weken oud is, kan jij je compleet uitgeput voelen. Misschien een geruststelling om te weten: je bent niet de enige die er regelmatig helemaal doorheen zit! Bijna 70% van de moeders voelt zich weleens afgepeigerd. Voel je dus niet schuldig als je de was een dagje uitstelt of als je écht even geen zin hebt om de deur uit te gaan. Besteed die tijd liever om even op te laden.

Als je het gevoel hebt dat het je allemaal teveel wordt, geef dit dan op tijd aan bij je partner, een goede vriendin of een ander vertrouwenspersoon. Als je uitgeput bent, kan je meestal minder hebben, ook van je kleine. Als hij dan ook nog eens onophoudelijk huilt, kan je je flink wanhopig voelen…

Probeer echter te allen tijde te voorkomen je kindje door elkaar te schudden. Hierdoor kan hij namelijk het Shaken Baby Syndroom krijgen. Dit kan al gebeuren na een paar seconden schudden en kan blijvende hersenschade bij je kindje veroorzaken. Als je vermoedt dat je baby het Shaken Baby Syndroom heeft, door welke oorzaak dan ook, waarschuw dan direct de hulpdiensten.

De eerste boterham

In samenwerking met Blue Band

Is je kind toe aan de eerste boterham? Zorg ervoor dat jouw baby genoeg goede vetten binnenkrijgt. Blue Band Rijk & Romig zit boordevol vitamines en goede vetten, zoals Omega 3, die onmisbaar zijn voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Besmeer daarom de boterham met Blue Band!

Bekijk Blue Band

Doen met je baby van 23 weken oud

Baby van 23 weken oud zit in bad en speelt met bellenblaas

Je baby heeft steeds meer interesse in zijn omgeving, kan beter naar objecten graaien én hij kan zijn hoofdje goed draaien. Een leuke activiteit om nu met je baby te doen is bellenblazen. Neem je kleine op schoot en blaas heel veel bellen. Hij kijkt zijn ogen uit naar die kleurrijke bellen die om hem heen zweven en het geeft hem de kans om naar alle bellen te grijpen.

Volgende week

Baby 24 weken oud

Oog voor detail en boodschapperikelen

Baby 24 weken oud