moeder beschermt tandjes baby door tandenpoetsen

Vanaf het moment dat de eerste tandjes doorkomen is het verstandig dat je begint met het poetsen van je baby's tanden. Door het tandenpoetsen worden de tanden en kiezen beschermd, terwijl je baby van jongs af aan gewend raakt aan het poetsen.

Wanneer tandenpoetsen baby?

Juist op het moment dat de eerste tandjes doorkomen, zijn deze erg kwetsbaar. Het glazuur is dan namelijk nog niet uitgehard en daardoor extra gevoelig voor het krijgen van gaatjes. Begin daarom met poetsen als je de eerste parelwitte tandjes door het tandvlees ziet komen.

Tot je baby 2 is, mag je de tanden één keer per dag poetsen, daarna tweemaal. Poets bij voorkeur voor je baby de nacht in gaat. Tijdens het slapen is er namelijk minder speeksel om het gebit te beschermen. Poets de tanden na de laatste voeding, anders heeft het poetsen weinig nut.

Hoe poets je de tanden van je baby?

Veel ouders nemen hun baby op schoot als ze de tandjes gaan poetsen. Maar kies vooral een houding waarbij jij en je baby zich prettig voelen. Het is wel belangrijk dat jij goed in de mond van je baby kan kijken.

Poets zachtjes met korte, horizontale heen-en-weer bewegingen. Houd hierbij een vaste volgorde aan en volg de 3 B’s: Binnenkant, Buitenkant en Bovenkant. Begin met de onderkaak en doe daarna de bovenkaak. Poets altijd de rand van het tandvlees, ook op plekken waar de tandjes nog niet zijn doorgekomen.

Zorg er vooral voor dat je baby het poetsen als iets leuks ziet. Maak er dus een luchtig ritueel van in plaats van een verplichting. Zo went je baby op een prettige manier aan het poetsen van zijn tanden en voorkom je dat het tandenpoetsen een dagelijkse strijd wordt. Laat je baby ook altijd zelf even met tandenborstel zijn tanden ‘poetsen’.

Baby tandpasta

Voor het poetsen van je baby’s tandjes gebruik je een speciale tandpasta. Deze tandpasta is doorgaans geschikt voor kinderen van 0 tot 5 jaar en wordt vaak peutertandpasta genoemd. Per poetsbeurt bij kinderen tot 3 jaar heb je niet meer tandpasta nodig dan een kleine smeer ter grootte van een rijstkorrel. Bij kinderen ouder dan 3 jaar heb je niet meer tandpasta nodig dan een bolletje pasta ter grootte van een erwtje. De smaak van peutertandpasta is zacht, waardoor je kleine het poetsen niet vies vindt.

In tandpasta zit fluoride. Dit is een natuurlijke stof die het glazuur van tanden en kiezen sterker maakt en zo helpt gaatjes te voorkomen. In peutertandpasta is de hoeveelheid fluoride aangepast aan het gebruik door kleine kinderen. Spoelen na het poetsen met deze tandpasta is daarom ook niet nodig. Het is zelfs beter om niet te spoelen, omdat de fluoride dan beter zijn werk kan doen.

Baby tandenborstel

Gebruik voor het poetsen een speciale tandenborstel. Deze tandenborstels zijn kleiner, waardoor je makkelijk bij alle tanden en kiezen kan komen. De haartjes op een baby tandenborstel zijn zacht. Vaak hebben deze tandenborstels felle kleuren, zodat ze aantrekkelijker zijn voor je baby.

Elektrisch poetsen is voor de allerkleinsten nog niet handig, maar voor peuters zijn er ook speciale elektrische tandenborstels. Voor veel kinderen maakt dit het poetsen een stuk leuker!

Baby tandenpoetstips

  • Maak van het tandenpoetsen een dagelijks ritueel op een vast moment. Kinderen zijn gebaat bij regelmaat! Zo wordt het voor je baby onderdeel van zijn dag en weet hij dat hij na het tandenpoetsen bijvoorbeeld nog één verhaaltje krijgt voorgelezen en dan naar bed gaat. Bovendien verkleint dit ook de kans dat jij het vergeet.
  • Maak het tandenpoetsen leuk! Zing bijvoorbeeld een tandenpoetsliedje of vertel een verhaaltje tijdens het tandenpoetsen. Als je klaar bent met het liedje of het verhaaltje is het tandenpoetsen ook klaar.
  • Houd je baby de eerste keren zijn kaken stijf op elkaar? Probeer het dan eens met een vingertandenborstel. Dit is een soort plastic vingerhoedje, waarmee je je baby’s tandjes kan poetsen.
  • Vertel tijdens het poetsen wat je allemaal wegpoetst. “Daar zit een stukje banaan en daar zie ik nog een stukje brood.”
  • Laat je baby zelf ook met de tandenborstel spelen als hij dat wil.
  • Poets ook jouw tanden als je kind het ziet. Als hij oud genoeg is, kan je hem ook jouw tanden laten poetsen.
  • Je baby’s tanden horen wit te zijn. Hebben deze een gele of bruine verkleuring, maak dan een afspraak bij de tandarts. Lees hier wanneer voor het eerst naar de tandarts als er geen verkleuring is.