Baby van 11 weken oud

Baby 11 weken oud

Kleur bekennen: hallo mama!
BABY 10 WEKEN BABY 12 WEKEN

De eerste weken van zijn leventje herkende je baby jou voornamelijk aan je geur en stem. Als je baby 11 weken oud is, maken zijn ogen echter een inhaalslag. Vanaf nu kan hij je namelijk ook aan je uiterlijk herkennen! Hoi mam! Jij merkt dat je nog steeds erg vergeetachtig bent. Het heet toch zwangerschapsdementie, waarom heb je er nu dan nog last van?!

Mijlpalen baby

Wist je dat...

…de hersenen van je baby het eerste jaar gemiddeld 1 gram per dag groeien? Als dit je hele leven zo door zou gaan, zouden je hersenen op je 18e al zo’n 7 kilo wegen! Maar goed dat je hersenen op den duur volgroeid zijn…

ONTWIKKELING BABY 11 WEKEN OUD

Baby van 11 weken kan zijn moeder onderscheiden

Het zicht van je baby is nog in volle ontwikkeling en wordt de komende maanden steeds beter. Als je baby 11 weken oud is kan hij steeds meer verschillende kleuren onderscheiden. Hij kijkt dan ook het liefst naar vrolijke, felle kleuren. Daarnaast werken zijn ogen steeds beter samen, waardoor hij ze beter op één punt kan focussen. Maar het allerleukste: je baby herkent jouw gezicht vanaf nu! Hij krijgt meer oog voor detail en ziet je ogen, neus en de rest van je gezicht steeds duidelijker. Hallo mama, zó zie jij er dus uit! Hij ontwikkelt nu een voorkeur voor jou tegenover andere mensen.

Kleine kindjes zijn vaak ziek, vooral verkoudheid komt veel voor. Je kleine heeft namelijk nog maar weinig weerstand opgebouwd tegen verkoudheidsvirussen en kan in zijn eerste levensjaar wel 10 keer verkouden worden! Gelukkig is het bijna altijd onschuldig en gaat het vanzelf over, maar hij kan er wel flink last van hebben. Zorg daarom voor goede hygiëne, let erop dat hij voldoende drinkt en ventileer de ruimtes waar je baby komt.

JIJ MET JE BABY VAN 11 WEKEN OUD

Baby van 11 weken kan zijn moeder onderscheiden

Even snel de deur uit voor een boodschap zit er niet meer in sinds de komst van je kleine. Alles moet ruim van tevoren gepland, en dan nog komt er niets van die plannen terecht. Voordat je goed en wel de deur uit bent, is er minstens een uur verstreken: baby verschonen – en jezelf ook want dat boertje was toch niet alleen een boertje – kinderwagen klaarzetten en luiertas inpakken. Luiers? Check! Extra setje kleertjes voor het geval dat? Check! Flesje, knuffeltje, billendoekjes, hydrofiele luiers, speentje..? Check! 60 minuten later ben jij klaar voor vertrek: hup, snel de deur uit!

En dan… Shit, baby vergeten! Je hoort het regelmatig. Daar hoef je je helemaal niet voor te schamen. Je schommelende hormoonhuishouding (boosdoener van zwangerschapsdementie), de slapeloze nachten en de stress van het moederschap kunnen ervoor zorgen dat je nogal vergeetachtig bent. Voldoende rust en tijd nemen voor jezelf blijft daarom erg belangrijk!

LuiertasLuiertas voor moeder van baby

Je kan de deur niet meer uit zonder luiertas. Eigenlijk is het een vervanger van je vertrouwde schoudertas. Het is dan ook belangrijk dat hij gemakkelijk is in gebruik en laten we eerlijk zijn: het oog wil ook wat…

Bekijk luiertassen ➝

DOEN MET JE BABY VAN 11 WEKEN OUD

Moeder leest boekje voor aan baby van 11 weken

Nu je kleine kleuren goed ziet, is het perfecte moment aangebroken voor boekjes. Het lijkt misschien wat vroeg, maar het bevordert nu al zijn taalontwikkeling. Kies een boekje met veel kleurrijke plaatjes of foto’s en vertel je kleine wat hij allemaal ziet. Wijs alles aan en laat hem het boekje voelen (en proeven). Verwacht nog niet dat je baby hele verhalen kan volgen. Waarschijnlijk slaat hij nog ongecontroleerd met zijn armpjes en duikt hij met zijn mondje op het boekje af. Zijn concentratieboog in nu eenmaal nog erg kort. Geniet er vooral van, zo hebben jullie samen de grootste lol!

Iedere baby is uniek en ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Dit artikel is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Te vroeg geboren baby’s lopen vaak iets achter in hun ontwikkeling. Als je baby op meerdere vlakken achterloopt bespreek dit dan op het consultatiebureau.
ADVERTENTIE
Jouw kindje is een nieuwsgierige onderzoeker. Net als wij. Nutricia, de maker van Nutrilon, heeft meer dan 100 jaar kennis en doet continu onderzoek naar de invloed van voeding op de eerste levensjaren.