Baby 11 weken oud

Kleuren zien en jou herkennen: hallo mama/papa!

Baby van 11 weken kan zijn moeder onderscheiden

De eerste weken van zijn leven herkende je baby jou vooral aan je geur en stem. Als je baby 11 weken oud is, maken zijn ogen een inhaalslag. Vanaf nu kan hij je ook aan je uiterlijk herkennen. Jij kan nog erg vergeetachtig zijn. Het heet toch zwangerschapsdementie, waarom heb je er nu dan nog last van?

Mijlpalen baby

Wist je dat...

…de hersenen van je baby het eerste jaar gemiddeld een gram per dag groeien? Als dit je hele leven zo door zou gaan, zouden je hersenen op je 18e al zo’n 7 kilo wegen! Gelukkig zijn je hersenen na een tijdje volgroeid…

Ontwikkeling baby 11 weken

Baby van 11 weken oud

Het zicht van je baby is nog in volle ontwikkeling en wordt de komende maanden steeds beter. Als je baby 11 weken oud is kan hij steeds meer verschillende kleuren onderscheiden. Hij kijkt daarom het liefst naar vrolijke, felle kleuren. Ook werken zijn ogen steeds beter samen, waardoor hij ze beter op één punt kan richten. En het allerleukste: je baby herkent vanaf nu jouw gezicht! Hij krijgt meer oog voor detail en ziet je ogen, neus en de rest van je gezicht steeds duidelijker. Hallo mama/papa, zó zie jij er dus uit! Hij ontwikkelt nu een duidelijke voorkeur voor jou ten opzichte van andere mensen.

Baby’s zijn vaak ziek. Vooral verkoudheid komt veel voor. Je kleine heeft nog maar weinig weerstand opgebouwd tegen verkoudheidsvirussen. Hij kan in zijn eerste levensjaar wel 10 keer verkouden worden. Gelukkig is het bijna altijd onschuldig en gaat het vanzelf over. Toch kan hij er wel veel last van hebben. Zorg daarom voor goede hygiëne, let erop dat hij voldoende drinkt en ventileer de ruimtes waar je baby komt goed. Dan is hij er snel weer bovenop.

Jouw leven met een baby van 11 weken oud

Moeder met baby van 11 weken oud is aan het winkelen

Even snel de deur uit voor een boodschap zit er niet meer in sinds de komst van je kleine. Alles moet van tevoren gepland worden, en dan nog komt er soms niets van die plannen terecht. Voordat je goed en wel de deur uit bent, is er minstens een uur verstreken: baby verschonen – en jezelf ook, want dat boertje was toch niet alleen een boertje – kinderwagen klaarzetten en luiertas inpakken. Luiers? Check! Extra setje kleding voor het geval dat? Check! Flesje, knuffeltje, billendoekjes, hydrofiele luiers, speentje…? Check! 60 minuten later ben jij klaar voor vertrek: hup, snel de deur uit!

En dan… oeps, baby vergeten! Je hoort het regelmatig. Je hoeft je daar niet voor te schamen. Je schommelende hormoonhuishouding (oorzaak van zwangerschapsdementie), de slapeloze nachten en/of de stress van het ouderschap kunnen ervoor zorgen dat je een beetje vergeetachtig bent. Genoeg rust en tijd nemen voor jezelf blijft daarom erg belangrijk.

Slaapwijzer Baby - Nacht(rust) door routine

Nachtrust door routines

Met de slaapcoaches van Slaaptipsvoorbabys heeft 24Baby de Slaapwijzer voor je baby geschreven. Een e-book met alle basisinformatie over slapen en slaaproutines van 8 weken oud t/m 4 jaar.

Meer informatie

Doen met je baby van 11 weken oud

Moeder leest boekje voor aan baby van 11 weken oud

Nu je baby kleuren goed ziet, is het perfecte moment aangebroken voor boekjes. Het lijkt misschien vroeg, maar hiermee stimuleer je nu al een goede taalontwikkeling. Kies een boekje met veel kleurrijke plaatjes of foto’s en vertel je kleine wat hij allemaal ziet. Wijs alles aan en laat hem het boekje voelen (en proeven). Je baby kan het verhaal natuurlijk nog niet volgen. Waarschijnlijk slaat hij nog ongecontroleerd met zijn armen en duikt hij met zijn mond op het boek af. Zijn concentratieboog is nog erg kort. Geniet vooral van dit moment samen, zo hebben jullie de grootste lol.

Volgende week

Baby 12 weken oud

Blije lach voor iedereen, nachtrust voor niemand

Baby 12 weken oud