baby herkenning gezicht vader

De eerste weken na de geboorte herkent je baby jou aan je geur, stem, lichaamsgeluiden, warmte en aanrakingen. Helaas is het nog even wachten op zijn eerste glimlach als teken dat hij ook jouw gezicht herkent.

Ontwikkeling van het zicht

Een pasgeboren baby ziet de wereld als een grote waas. Hij kan nog niet alles scherp zien en kan ook nog geen kleuren onderscheiden. Logisch dus dat hij nog niet in staat is om jouw gezicht te herkennen.

De komende maanden ontwikkelt het gezichtsvermogen van je kleintje zich in rap tempo. Vanaf 3 maanden maakt hij een grote sprong: zijn beeld wordt scherper en hij gaat meer kleuren en details zien. Ook gaan zijn ogen beter samenwerken, waardoor hij zich kan focussen op één punt. Hij kan je dan ineens heel geboeid in de ogen aankijken!

Ook waarnemen op afstand gaat een stuk beter. Waar je baby vlak na de geboorte alleen op korte afstand (20-25 centimeter) scherp kan zien, ziet hij je nu ook als je zijn kamer inloopt.

Als je kindje jouw gezicht ziet, kan hij je vrolijk toelachen. Dit is echter nog geen lach van herkenning: je baby is blij om jouw gezicht te zien, maar herkent het nog niet als ‘mama’s (of papa’s) gezicht’.

Baby herkent gezichten

Herkenning vraagt namelijk niet alleen om een ontwikkeld gezichtsvermogen. Het zicht zorgt voor een goede waarneming, maar om dingen te kunnen onthouden, moeten de hersenen aan het werk. Voor het herkennen van gezichten gebruik je je rechterhersenhelft.

Wanneer je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is, maakt zijn rechterhersenhelft het mogelijk om de gezichten te herkennen van zijn directe verzorgers: papa en mama. Je kindje slaat in zijn geheugen op hoe jij eruitziet. Als je baby jou eenmaal herkent, zal hij je een big smile als teken van herkenning geven!

Je kleine kan nu gezichten onderscheiden, en ziet het verschil tussen bekende en onbekende gezichten. Hij zal zich gaan hechten aan vertrouwde gezichten. Dat je baby jouw gezicht herkent, versterkt dus jullie band.

De komende tijd wordt de wereld steeds tastbaarder voor je kleintje. Hij gaat objecten en andere gezichten herkennen, zoals opa en oma.

Eenkennigheid en verlatingsangst

Nu je baby zich hecht aan vertrouwde gezichten, kan hij minder bekende of onbekende gezichten in het begin wat spannend vinden. Het is goed mogelijk dat je kleine wat eenkennig wordt. Gelukkig is dat een fase, en zal je baby zich vanzelf open stellen voor anderen.

Daarnaast kan je kindje je nu herkennen, maar jou in gedachten houden is een volgende stap. Hij kan je nog niet inbeelden wanneer je uit zijn zicht bent. Voor hem ben je dus verdwenen als je de kamer uitloopt. Mama, ga niet weg! Ook verlatingsangst is een fase, en er zijn genoeg tips waarmee je je kleintje kan leren dat je altijd weer terugkomt.