Gezin met vader, zwangere moeder en zoontje lopen door het bos in de herfst

Ben je hoogzwanger in de herfst? Of komt je baby in dit seizoen op de wereld? Dan heb je geluk: de herfst is het perfecte seizoen om binnen te cocoonen met je dikke buik of je pasgeboren kleine. En wist je dat herfstbaby's grotere kans hebben om honderd jaar oud te worden?

1. Niet te warm, niet te koud

Tijdens je zwangerschap zit je waarschijnlijk niet te wachten op hete zomerdagen. Door de warmte slaap je slechter. Je raakt sneller uitgedroogd en je hebt minder energie. In de herfst is de kans op hitte kleiner dan in de zomer. Minder puffen en zweten dus!

2. Heerlijk naar buiten

De herfst is het perfecte seizoen om een wandeling te maken, of je nu nog zwanger of al bevallen bent. Tijdens je verlof heb je de tijd om regelmatig uit te waaien. Ben je de uitgerekende datum gepasseerd? Dan zou wandelen de bevalling zelfs kunnen opwekken. Is de baby eenmaal gearriveerd, dan is een herfstwandeling een goede manier om samen een frisse neus te halen. Zorg ervoor dat je je baby goed aankleedt, zodat hij het niet koud krijgt.

3. Knus cocoonen

Wat is er fijner dan met je dikke buik of je pasgeboren baby lekker binnen te blijven? Het gure weer is een goede reden om met een kop thee onder een dekentje te kruipen. Tijdens je zwangerschapsverlof heb je er alle tijd voor. Is je baby gearriveerd? Probeer dan ieder moment dat hij slaapt zelf ook uit te rusten. Je verdient het om te ontspannen!

Jonge ouders met pasgeboren baby in de herfst

4. Herfstbaby’s leven langer

Is je kleine in de herfst geboren? Dan heeft hij volgens Amerikaans onderzoek een grotere kans om honderd jaar oud te worden. De oorzaak? Kou vatten als baby zou levenslang voor een beter immuunsysteem kunnen zorgen. Niet voor niets is in de Japanse cultuur de chrysant de geboortebloem van novemberbaby’s. Laat die nu symbool staan voor een lang, gelukkig leven!

5. Minder sociale druk dan ’s zomers

De zomer is het seizoen van de feestjes en barbecues. In de herfst speelt het leven zich steeds meer binnenshuis af. Heb je tijdens je zwangerschap minder zin in feestjes? Bijvoorbeeld omdat je het lastig vindt om de alcohol te laten staan, of omdat je minder energie hebt? Dan is de herfst, zonder de drukte van de feestdagen, het ideale zwangerschapsseizoen voor jou.

6. Je baby heeft een kleinere kans op het ontwikkelen van auto-immuunziektes

Brits onderzoek toont aan dat herfstbaby’s een kleinere kans hebben op het ontwikkelen van auto-immuunziektes als diabetes, reuma en multiple sclerose (MS). De oorzaak is mogelijk een grotere blootstelling aan zon tijdens de zwangerschap. Herfstbaby’s komen vaak op de wereld met een grotere hoeveelheid vitamine D in hun bloed.

7. Je baby heeft minder kans op het ontwikkelen van een depressie

Nog een uitkomst van een Brits onderzoek: herfstbaby’s hebben minder kans op het ontwikkelen van psychische aandoeningen. Voorbeelden hiervan zijn depressiviteit en schizofrenie. Ook hier speelt de aanmaak van vitamine D waarschijnlijk een rol. In de lente en zomer maakt je lichaam meer vitamine D aan. Hier profiteert je baby van.

8. Het bikiniseizoen is nog ver weg

Na je bevalling duurt het even voordat je lichaam herstelt en terug in vorm is. Sommige vrouwen vinden dat best lastig. Het voordeel van de herfst is dat de zomer nog lang op zich laat wachten. Zeeën van tijd om aan je conditie te werken dus! En heb je dan niet de conditie die je zou willen hebben? Probeer je er niet te druk om te maken. Je lichaam heeft het mooiste kind ooit op de wereld gezet!

Baby met mutsje in herfst bos

9. Je kan je babykleding echt gebruiken

Zomermama’s zullen het misschien wel herkennen: een kast vol babykleding die nauwelijks gedragen wordt. Op hete dagen draagt je kleine niet meer dan een rompertje. Zonde van al die truien en slofjes! Op een gure herfstdag is het belangrijk dat je je baby warm aankleedt. Een goede reden om de garderobe van je baby optimaal te benutten.

10. Zodra het mooier weer wordt, is je baby groot genoeg voor het fietsstoeltje

Is je baby in de herfst geboren? De kans is groot dat hij in de lente of het begin van de zomer zelfstandig rechtop kan zitten. Dat betekent dat hij gezellig bij jou voorop mag in het fietsstoeltje. Kom maar op met die warme zomeravonden!

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app