Eerste dag van mijn laatste menstruatie

Lengte van mijn cyclus in dagen

dagen

Je uitgerekende datum bereken je door 40 weken op te tellen bij de eerste dag van je laatste menstruatie. Bij een regelmatige cyclus is dit heel betrouwbaar. Toch blijft het een schatting. Je huisarts, verloskundige of gynaecoloog kan de precieze uitgerekende datum vaststellen.

Uitgerekende datum berekenen met echo

Tijdens de termijnecho bepaalt de verloskundige of gynaecoloog hoeveel weken je precies zwanger bent. Je weet dan dus ook wanneer de bevruchting was. De betrouwbaarheid hiervan is erg groot. Een gemiddelde zwangerschap duurt vanaf de bevruchting 38 weken. Met deze informatie kan je de uitgerekende datum berekenen.

Hoelang ben je nu precies zwanger? Dit ligt aan het moment waarop je begint met tellen. Vanaf de bevruchting is dit 38 weken. Vanaf het moment van de eerste dag van je laatste menstruatie is dit 40 weken. De laatste telling wordt meestal gebruikt om aan te geven hoelang je zwanger bent. Lees meer over dit zwangerschapsduurmysterie.


Ben jij nog geen 12 weken zwanger?

Dan kan jij stellen met vruchtbaarheidsproblemen helpen hun kinderwens ook in vervulling te laten gaan. Jouw urine bevat namelijk een waardevol hormoon, waarvan medicijnen worden gemaakt die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen.

Deel ook jouw geluk

Hoe berekent 24baby mijn uitgerekende datum?

Zo werkt je uitgerekende datum berekenen via de tool van 24Baby.nl:

  1. Er worden 40 weken (280 dagen) opgeteld bij de eerste dag van je laatste menstruatie.
  2. Omdat de ovulatiedatum afhangt van je menstruatiecyclus, passen we de datum aan. Dit houdt het volgende in. Iedere dag dat je menstruatiecyclus korter is dan 28 dagen, wordt je uitgerekende datum een dag eerder. Voor iedere dag dat je menstruatiecyclus langer is dan 28 dagen, wordt je uitgerekende datum een dag later.

Hoe betrouwbaar is de berekening op 24baby?

Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen is deze berekening heel betrouwbaar. Maar het blijft een schatting. De officiële uitgerekende datum berekenen kan alleen met een echo.

Geldt een van de volgende situaties voor jou? Dan wordt de uitgerekende datum berekenen met de tool minder betrouwbaar:

  • Je hebt een onregelmatige menstruatiecyclus.
  • Je menstruatiecyclus duurt veel langer of korter dan 28 dagen.
  • Het gebruik van de pil was nog niet gestopt.
  • Je gebruikte middelen die de eisprong verbeteren.

Hoe betrouwbaar is de uitgerekende datum?

Minder dan vijf procent van alle vrouwen bevalt op de uitgerekende datum. Toch geeft de uitgerekende datum een goede schatting. Hoe dichter je bij de uitgerekende datum komt, hoe groter de kans dat je op die dag bevalt. De meeste zwangere vrouwen bevallen bij een zwangerschapsduur tussen de 37 en 42 weken. Dat is dus tussen drie weken voor en twee weken na de uitgerekende datum.

Waarom is je uitgerekende datum belangrijk?

De meeste vrouwen bevallen niet precies op de uitgetelde datum. Toch is het belangrijk om te weten wanneer je uitgerekend bent. Met de zwangerschapsduur kan je verloskundige namelijk controleren of je baby zich goed ontwikkelt. Ook kan ze jou de zorg en voorlichting geven die past bij het aantal weken dat je zwanger bent.

Daarnaast is het goed om te weten of de bevalling te vroeg begint of juist te lang op zich laat wachten. Een bevalling voor 37 weken of na 42 weken zwangerschapsduur brengt namelijk extra risico’s met zich mee. Lees meer over je baby en je lichaam tijdens de zwangerschap in onze zwangerschapskalender.

In samenwerking met het Voedingscentrum

Antwoord op je eetvragen

Hoe zit het met koffie als je zwanger bent? Is het wel goed om cafeïne binnen te krijgen? En als je borstvoeding geeft? Het Voedingscentrum geeft antwoord op al jouw vragen?

Meer bekijken