Eerste dag van mijn laatste menstruatie

Lengte van mijn cyclus in dagen

Je uitgerekende datum is berekend door 40 weken op te tellen bij de eerste dag van je laatste menstruatie. Bij een regelmatige cyclus is deze methode behoorlijk betrouwbaar. Toch is dit maar een schatting. Je huisarts, verloskundige of gynaecoloog kan de precieze uitgerekende datum vaststellen. Lees meer over je baby en je lichaam tijdens de zwangerschap in onze zwangerschapskalender.

Vaststelling van de uitgerekende datum tijdens de termijnecho

Tijdens de termijnecho wordt bepaald hoeveel weken je precies zwanger bent. Je weet dan dus ook wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden. De betrouwbaarheid hiervan is erg groot. Een gemiddelde zwangerschap duurt vanaf de bevruchting 38 weken. Op basis hiervan wordt de uitgerekende datum vastgesteld.

Hoelang ben je nu precies zwanger? Dit ligt aan het moment waarop je begint met tellen. Vanaf de bevruchting is dit 38 weken. Vanaf het moment van de eerste dag van je laatste menstruatie is dit 40 weken. De laatste telling wordt meestal gebruikt om aan te geven hoelang je zwanger bent. Lees meer over dit zwangerschapsduurmysterie.

Hoe berekent 24Baby.nl mijn uitgerekende datum?

De berekening van 24Baby.nl gaat als volgt:

  1. Er wordt 40 weken (280 dagen) opgeteld bij de eerste dag van je laatste menstruatie.
  2. 2. Aangezien de ovulatiedatum afhankelijk is van je menstruatiecyclus, passen we de datum aan. Dit betekent dat iedere dag dat je menstruatiecyclus korter is dan 28 dagen, je uitgerekende datum een dag eerder wordt. Voor iedere dag dat je menstruatiecyclus langer is dan 28 dagen, wordt je uitgerekende datum een dag later.

Hoe betrouwbaar is de berekening op 24Baby.nl

Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen is deze berekening behoorlijk betrouwbaar. Maar het blijft een schatting. De officiële uitgerekende datum kan je alleen laten vaststellen door een echo.

De berekening uit de tool wordt minder betrouwbaar bij:

  • Een onregelmatige menstruatiecyclus
  • Een menstruatiecyclus die veel langer of korter is dan 28 dagen
  • Gebruik van de pil
  • Gebruik van middelen die de eisprong verbeteren

Hoe betrouwbaar is de uitgerekende datum

Minder dan 5% van alle vrouwen bevalt op de uitgerekende datum. Toch geeft de uitgerekende datum een goede schatting. Hoe dichter je bij de uitgerekende datum komt, hoe groter de kans dat je op die dag bevalt. De meeste zwangere vrouwen bevallen bij een zwangerschapsduur tussen de 37 en 42 weken. Dat is dus tussen drie weken voor en twee weken na de uitgerekende datum.

Het belang van de uitgerekende datum

De meeste vrouwen bevallen niet precies op de uitgerekende datum. Toch is het belangrijk deze datum te weten. Aan de hand van de zwangerschapsduur kan je verloskundige namelijk bekijken of je baby zich goed ontwikkelt. Ook kan ze jou de zorg en voorlichting geven die past bij het aantal weken dat je zwanger bent.

Daarnaast is het goed om te weten of de bevalling te vroeg begint of juist te lang op zich laat wachten. Een bevalling voor 37 weken of na 42 weken zwangerschapsduur brengt namelijk extra risico’s met zich mee.