30 weken zwanger

Jas van donshaar uit en nesteldrang

De ontwikkeling van de embryo na 30 weken zwanger

Je zit op 30 weken zwangerschap, nog maar 10 weken te gaan! Dat betekent dat de voorbereidingen kunnen beginnen. Voor veel vrouwen is nesteldrang een onderdeel daarvan. Zelfs de grootste sloddervos kan een onbedwingbare drang krijgen om het ‘nest’ schoon te maken. Je kleine trekt zich daar niks van aan en vervuilt rustig het vruchtwater met zijn donshaartjes.

Je baby is zo groot als een..

Je baby is na 30 weken zwanger zo groot als een komkommer
39,9 cm 1300 gram
  • zo groot als een komkommer
  • zo zwaar als een grote leren schoudertas
  • verliest jasje van donshaar

Je bent nu..

Je buik na 7 maanden zwanger
Uitgerekende datum is tussen 24 en 30 november
  • 210 tot 216 dagen zwanger
  • in je zevende maand
  • in het derde trimester

Je baby in week 30 van je zwangerschap

Met het extra vet dat je baby de afgelopen weken heeft gekregen, is hij beter in staat zichzelf warm te houden. Hij kan zijn jas van donshaartjes dus uit doen. In de komende weken zullen deze haartjes die de lanugo vormden loslaten. Als je baby vroeg geboren wordt, kan het zijn dat hij nog wat van deze haren op zijn schouder of rug heeft. De uitgevallen haartjes komen in het vruchtwater en dus ook in zijn darmen terecht. Deze worden zo ook gelijk getraind.

Als je denkt dat je baby na 30 weken in je baarmoeder niks meer te leren heeft, heb je het mis. Sterker nog, je kleine Einstein maakt een groeispurt qua hoeveelheid hersenweefsel. Hij wordt snel slimmer, terwijl jij nu het idee kan hebben dat je iedere week dommer en vergeetachtiger wordt.

Jij in week 30 van je zwangerschap

30 weken zwanger en nesteldrang

In het derde trimester krijgen de meeste zwangere vrouwen (weer) last van brandend maagzuur. Zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat spieren ontspannen. Dit komt goed van pas tijdens de bevalling, maar het nadeel is dat ook de spieren in je spijsverteringskanaal ontspannen. Hierdoor kunnen spijsverteringssappen omhoog komen. En laat je nu net een enorme baarmoeder en bewegende baby in je buik hebben die het maagzuur omhoog kunnen drukken. Dit zorgt voor een naar branderig gevoel in je keel. Vermijd voedsel dat zwaar is voor je darmen en eet kleinere maaltijden om de klachten te verminderen.

Lijk je opeens bezeten door een opruimvirus, mag nergens meer stof liggen en moet alles netjes worden opgeborgen? Dan heb je nesteldrang. Dit is een soort oerinstinct dat ervoor zorgt dat jij wilt dat het ‘nest’ schoon en klaar is voor als de kleine komt. Eigenlijk best logisch als je het zo bekijkt en nog handig ook! Probeer alleen niet te overdrijven en laat de zware klussen doen door je partner.

30 weken zwanger, top 5 gratis babydozen

Gratis babydozen en -producten

Als je zwanger bent, kan je gratis babydozen en babyproducten aanvragen. Wij hebben de leukste voor je op een rij gezet.

Bekijk gratis babydozen

Tip bij 30 weken zwanger

Intakegesprek voor kraamzorg rond 30 weken zwanger

De meeste kraamcentra hebben in de 7de of 8ste maand van je zwangerschap een intakegesprek. Tijdens dit gesprek wordt aan de hand van jouw situatie bepaald hoeveel kraamzorg jij nodig hebt en wat jouw verwachtingen van de kraamzorg zijn. Het gesprek kan bij jou thuis of telefonisch plaatsvinden. Als je nog geen afspraak hebt staan is het verstandig om hier achteraan te bellen.

Volgende week

31 weken zwanger

Druk bezig en lekkende borsten

Naar 31 weken zwanger