30 weken zwanger

Jasje van donshaar uit en nesteldrang

De ontwikkeling van de embryo na 30 weken zwanger

Je bent alweer 30 weken zwanger, nog maar 10 weken te gaan! Dit betekent dat de voorbereidingen nu écht kunnen beginnen. Nesteldrang is hier vaak een groot onderdeel van. Zelfs de grootste sloddervos kan een onbedwingbare drang krijgen om het ‘nest’ schoon te maken. Je kleine trekt zich daar ondertussen niks van aan en vervuilt rustig het vruchtwater met zijn donshaartjes.

Je baby is zo groot als een..

39,9 cm 1300 gram
  • zo groot als een komkommer
  • zo zwaar als een grote leren schoudertas
  • verliest zijn jasje van donshaar

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 10 en 16 februari
  • 210 tot 216 dagen zwanger
  • in je zevende maand
  • in het derde trimester

Je baby in week 30 van je zwangerschap

De zintuigen van je baby werken iedere week beter. Als je 30 weken zwanger bent, hoort je kleine je hart kloppen en het bloed door je lichaam suizen. Met zijn handjes ontdekt hij zijn nu nog kleine wereld. Hij houdt de navelstreng vast en voelt aan zijn gezichtje. Ook licht en donker kan hij steeds beter onderscheiden. Aangezien het vruchtwater een beetje de smaak aanneemt van wat jij hebt gegeten, proeft hij dit bij het inslikken ervan.

Met het extra laagje vet dat je baby de afgelopen weken heeft opgebouwd, kan hij zichzelf beter warm houden. Hij kan zijn jas van donshaartjes dus rustig aan uitdoen rond de 30e week van je zwangerschap. In de komende weken laten de haartjes, die de lanugo vormen, dan ook langzaam los. Als je baby (te) vroeg geboren wordt, heeft hij misschien nog een laagje van deze haartjes op zijn schouders, rug of gezichtje. De haartjes die uitvallen komen in het vruchtwater, en dus ook in zijn darmen, terecht. Deze krijgen zo ook hun eerste oefeningen voorgeschoteld.

Als je denkt dat je baby na 30 weken in je baarmoeder niks meer te leren heeft, dan heb je het mis. Sterker nog, je kleine Einstein maakt een groeispurt qua hoeveelheid hersenweefsel. Hij wordt snel slimmer, terwijl jij misschien juist het idee hebt dat je iedere week dommer en vergeetachtiger wordt.

Jij in week 30 van je zwangerschap

Vrouw van 30 weken zwanger heeft nesteldrang

Lijk je opeens bezeten door een opruimvirus, mag nergens meer stof liggen en moet alles netjes worden opgeborgen? Dan heb je nesteldrang. Dit is een soort oerinstinct dat ervoor zorgt dat jouw ‘nestje’ schoon en klaar is voor de komst van je kleine. Eigenlijk best logisch als je het zo bekijkt, en nog handig ook! Probeer alleen niet te overdrijven en laat de zware klussen aan je partner over. Wees ook voorzichtig met chemische schoonmaakmiddelen en verf.

In het derde trimester van je zwangerschap kan je weer last krijgen van brandend maagzuur. Zwangerschapshormonen zorgen er namelijk voor dat je spieren ontspannen. Dit komt goed van pas tijdens de bevalling! Helaas ontspannen niet alleen de spieren die je op dat moment nodig hebt: ook de spieren in je spijsverteringskanaal ontspannen zich. Hierdoor kunnen spijsverteringssappen omhoog komen. En laat je nu net een enorme baarmoeder en baby in je buik hebben die het maagzuur omhoog kunnen drukken… Dit zorgt voor een naar, branderig gevoel in je keel. Vermijd voedsel dat zwaar verteerbaar is voor je darmen en eet kleinere maaltijden om de klachten te verminderen. Zuur voedsel of zure dranken, zoals sinaasappelsap, kan je ook beter even laten staan als je last hebt van zuurbranden.

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen er deze week uitziet? Bekijk verschillende buikfoto’s van vrouwen bij 30 weken zwanger >>

vrouw leest met Swing Maxi borstkolf

Borstvoeding en kolven: wat heb je straks nodig?

In samenwerking met Medela

Wil je straks borstvoeding geven? Dan is het handig om een borstkolf aan te schaffen. Maar hoe kies je er een? En welk type past bij jou?

Bekijk tips

Tip bij 30 weken zwanger

Vrouw van 30 weken zwanger belt met kraambureau

Bij de meeste kraambureaus krijg je in de 7e of 8e maand van je zwangerschap een intakegesprek. Tijdens dit gesprek wordt aan de hand van jouw situatie bepaald hoeveel kraamzorg jij nodig hebt en welke verwachtingen jij van de kraamzorg hebt. Het gesprek is bij jou thuis of via de telefoon. Als je nog geen afspraak hebt staan, is het verstandig om hierover te informeren bij jouw kraambureau en een afspraak in te plannen.

Volgende week

31 weken zwanger

Bezig bijtje en lekkende borsten

Naar 31 weken zwanger