Tafel met geboortebedankjes

Geboortebedankjes geef je na een kraambezoek aan de visite mee. Het zijn kleine cadeautjes in allerlei soorten en maten, van een zakje snoep tot een plantje. Wat zijn originele geboortegeschenken? En waar kan je aan denken bij het regelen van de bedankjes?

Wat zijn geboortebedankjes?

Geboortebedankjes zijn kleine cadeautjes die je aan je kraambezoek geeft. De traditie om na de geboorte van je baby bedankjes uit te delen, komt uit België. Daar geven ouders het kraambezoek vaak doopsuiker, als bedankje voor hun komst en voor de kraamcadeaus. Dit kan je vergelijken met de beschuit met Muisjes die kraamvisite in Nederland krijgt.

De laatste jaren stoppen sommige ouders meer tijd en moeite in het regelen van geboortebedankjes. Ze maken zelf kleine cadeautjes, vullen snoepzakjes of bakken koekjes. Op de verpakking van de bedankjes is vaak de naam van de baby afgedrukt. Regelmatig zie je stickers in de stijl van het geboortekaartje bij de verpakking van geboortebedankjes.

Verschillende soorten geboortebedankjes

Geboortebedankjes zijn er in verschillende soorten, maten en prijzen. Dit zijn bekende bedankjes die vaak gegeven worden.

Doopsuiker

Het geven van doopsuiker of geboortesuiker is een oude, Belgische traditie. De kersverse ouders stoppen suikerbonen in een snoepzakje, doosje of glazen potje. Dit geven ze aan kraamvisite mee naar huis. Ook geven de ouders er vaak nog een cadeautje bij, meestal iets met de naam van hun kindje erop.

Zeep bedankjes

Zeep bedankjes zijn zeepjes die in een leuke vorm gegoten zijn. Denk aan een zeepje in de vorm van een speen, een badeend of een babyschoen. Ook kan je zeepjes (laten) maken met de naam van je baby erop. Of wat dacht je van zeep bedankjes met een label in de stijl van het geboortekaartje?

Snoep bedankjes

Met snoep als geboortebedankje zijn de mogelijkheden eindeloos. Stop bijvoorbeeld suikerhartjes in een glazen potje, waarop je een sticker plakt. Een lolly in folie gewikkeld en met een mooi label ziet er ook feestelijk uit. Of rijg spekjes in een bepaald kleurthema aan een houten prikker. Zo maak je van de geboortebedankjes een zoet feestje.

Miniplantjes als bedankjes

Miniplantjes als geboortebedankjes zijn een symbolisch cadeau om aan kraamvisite te geven. Een plantje groeit wanneer je er goed voor zorgt, net als jullie baby. Het heeft dus een mooie betekenis. Stop bijvoorbeeld een minicactus of minivetplantje in een potje. Steek er een houten prikker met de babynaam bij, of plak een sticker op het potje. Klaar is je groene geboortebedankje!

Gelukspoppetjes

Gelukspoppetjes zijn niet alleen een origineel geboortebedankje, wie weet brengen ze je kraamvisite ook geluk. Je kan ze in een stoffen zakje stoppen met een label eraan. Of knoop ze om een zakje waar doopsuiker in zit. Zo heb je twee geboortebedankjes in één.

Voorbeelden van geboortebedankjes

Iedereen regelt geboortebedankjes in zijn of haar eigen smaak. Het is dan ook leuk om de bedankjes van verschillende mensen te zien. Hier zie je wat voorbeelden.

Geboortebedankjes gepresenteerd op een dienblad
Geboortebedankjes van Jessie, via Facebook
Geboortebedankjes van forumlid Zhanne
Geboortebedankjes van forumlid Zhanne
Geboorteschenken en geboortekaartje in een schaal
Geboortjesbedankjes van Annika, via Facebook
Waxinelichtjes als geboortegeschenken
Waxinelichtjes als geboortebedankje, van Maartje via Facebook
Geboortegeschenken van forumlid Maxine
Geboortebedankjes van Maxine, via Facebook

TIP: Ben je benieuwd naar meer geboortebedankjes of wil je een foto van jouw bedankjes delen? Neem dan een kijkje op het forum.

Tips voor het regelen van geboortebedankjes

Geboortebedankjes regelen is een leuk klusje voor in je laatste trimester. Toch kan het ook een behoorlijk karwei zijn. De volgende tips kunnen je helpen.

 • Begin op tijd. Het beste kan je ongeveer twee maanden voor je uitgerekende datum beginnen met het regelen van de bedankjes. Zo heb je genoeg tijd om te bedenken wat je wil en hoe je het gaat aanpakken.
 • Bepaal een bedrag. De kosten van geboortebedankjes kunnen snel oplopen. Daarom is het handig om van tevoren een bedrag te bedenken dat je eraan uit wil geven. Hiermee kan je voorkomen dat je meer uitgeeft dan je van plan was.
 • Wat voor soort? Geboortebedankjes zijn er in allerlei soorten, van snoepzakjes tot miniplantjes. Je kan ervoor kiezen om iedereen hetzelfde bedankje te geven, maar je kan ook verschillende soorten bedankjes aanbieden.
 • Denk na over de hoeveelheid. Door van tevoren over het aantal geboortebedankjes na te denken, voorkom je dat je er te weinig hebt of juist met veel bedankjes blijft zitten. Ook is het handig om te bedenken of je een bedankje per persoon of per stel geeft en of je kinderen nog wat extra’s geeft.
 • Zelf maken of bestellen? Je kan kant-en-klare geboortebedankjes bestellen, maar je kan er ook voor kiezen om ze zelf te maken. Dit is vaak goedkoper en zorgt voor originele geboortebedankjes. Wel gaat hier wat meer tijd in zitten.
 • Bedenk of je een thema wil. Veel ouders kiezen voor geboortebedankjes in een bepaald thema. Denk aan een jungle-thema of een regenboogthema. Ook kan je bedankjes rondom een dier of een kleur bedenken.
 • Denk na over de presentatie. Je kan de geboortegeschenken op een mooi dienblad zetten of in mooie schalen presenteren. Op een etagère komen ze extra goed tot hun recht. Of wat dacht je van een ouderwetse koffer om de bedankjes leuk in te presenteren?

Meer leuke geboortebedankjes ideeën

Ben je op zoek naar originele geboortegeschenken? Misschien zit hier iets tussen dat bij jou past.

 • Bloemenzaadjes in een mooi zakje
 • Koekjes met de naam van je baby
 • Een kaars in een glazen potje met een sticker van geboortekaartje
 • Zelfgemaakte jam met een naamsticker op potje
 • Een kleurplaat van het geboortekaartje met een doosje kleurpotloden
 • Theezakjes of theebuiltjes met een zelfgemaakt label
 • Snoepketting met ‘medaille’ met de naam van je baby
 • Een magneet in de stijl van het geboortekaartje

Geboortebedankjes hoofdfoto via forumlid Bieke

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app