In de peuterkalender volg je de ontwikkelingen van je kindje tussen de 2 en 4 jaar. Bekijk om de maand hoe je peuter zich ontwikkelt en welke mijlpalen je kan verwachten.

Snel naar mijn week

Ontwikkeling peuter van maand tot maand

Je baby’s ontwikkeling ging de afgelopen twee jaar in een razend tempo. Ook de komende twee jaar verloopt zijn ontwikkeling snel. Zo maakt je peuter grote sprongen op sociaal, emotioneel en motorisch gebied. Hij gaat op onderzoek uit, verlegt zijn grenzen en zoekt die van jou op. Zijn fantasie draait op volle toeren en hij ontwikkelt misschien wel een denkbeeldig vriendje. Ook in het ‘echte’ leven maakt hij voorzichtig zijn eerste vriendjes. Verder gaat de taalontwikkeling flink vooruit en kan je kindje zich steeds beter verstaanbaar maken.

Van driftbuien tot de eerste schooldag: de komende jaren staan er voor jou en je peuter weer veel bijzondere momenten en mijlpalen te wachten. Lees om de maand welke mijlpalen je die periode ongeveer kan verwachten en wat jij kan doen om je peuters ontwikkeling te stimuleren.

Toelichting peuterkalender

Houd er bij het lezen van de peuterkalender rekening mee dat ieder kind uniek is en zich in zijn eigen tempo ontwikkelt. De informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een peuter en kan je vooral als richtlijn gebruiken. Als je merkt dat je kindje op meerdere vlakken achterloopt in zijn ontwikkeling, bespreek dit dan op het consultatiebureau. De informatie over het ouderschap is tevens bedoeld als richtlijn en om je een idee te geven wat je in welke periode kan verwachten. De besproken onderwerpen zullen niet altijd op iedereen van toepassing zijn. Iedere ouder beleeft het ouderschap anders.