Baby 5 maanden oud

Baby 5 maanden oud

Praten mét je baby in plaats van tegen
BABY 4 MAANDEN BABY 6 MAANDEN

Als je baby 5 maanden oud is, gaat hij steeds meer reageren op stemmen en geluiden. Interactie met je baby wordt daardoor steeds leuker. Door mét je baby te praten, in plaats van tegen, bevorder je ook nog eens zijn taalontwikkeling. Het dagelijkse leven draait voornamelijk om je baby, maar verlies jezelf niet uit het oog. Denk na over dingen die je nog wil bereiken, en ga ervoor!

JE BABY KAN WAARSCHIJNLIJK...

  • Naar bewegende objecten graaien en deze vasthouden
  • Zich naar geluiden toedraaien
  • Een object expres heen en weer bewegen
  • Onderscheid maken tussen bekenden en vreemden

JE BABY KAN MISSCHIEN...

  • Zijn hoofdje rechthouden als hij met ondersteuning even rechtop zit
  • Van zijn rug naar zijn buik rollen en andersom
  • Proberen zich vooruit of achteruit te bewegen als hij op zijn buik ligt
  • Beginnen met brabbelen

ONTWIKKELING BABY 5 MAANDEN OUD

Baby van 5 maanden leert zitten in de hoek van een bank

Als je baby 5 maanden oud is, kan je proberen hem zelfstandig te laten zitten. Voorwaarde is wel dat hij zijn hoofd al goed rechtop kan houden. De hoek van de bank is de ideale plek om je baby met ondersteuning te laten zitten. Omring hem wel met kussens, want omvallen zal hij zeker doen. Let ook goed op je baby’s rug. Als je merkt dat hij doorzakt of geen rechte rug kan houden, moet je onmiddellijk stoppen. Je baby’s nek- en rugspieren zijn namelijk nog vol in ontwikkeling. Wanneer je baby zijn rug niet goed recht kan houden, zijn de rugspieren nog niet sterk genoeg en kan je zijn wervelkolom overbelasten.

Lees meer over leren zitten.

De volgende fase in de taalontwikkeling is aangebroken. Na het huilen en het uitbrengen van klanken staat nu het brabbelen voor de deur. De klanken “ah”, “eh”, “oh” en “uh” zullen nu aangevuld worden met medeklinkers. Het zal niet lang duren voordat je baby “dadada” of “mamama” zal zeggen. Als je reageert op het gebrabbel, zal je baby doorkrijgen dat hij ook hiermee aandacht kan trekken. Het huilen en uitbrengen van klanken zal dan langzaam plaatsmaken voor brabbelen.

Lees meer over je baby’s taalontwikkeling.

Het hechtingsproces van je baby is al vanaf zijn geboorte in volle gang. Het is daarom belangrijk dat je baby weet dat hij op je kan bouwen. Reageren op zijn behoeftes en quality time met je baby is hiervoor essentieel. Door een goede hechting zal hij zich veilig en zelfverzekerd voelen. In de eerste maanden reageerde je baby op iedereen hetzelfde, hij zal echter steeds meer voorkeuren krijgen. Als je baby 5 maanden oud is raakt hij waarschijnlijk gehecht aan 1 of 2 personen.

JOUW LEVEN MET EEN BABY VAN 5 MAANDEN OUD

Vrouw rent weer 5 maanden na de bevalling

Het ouderschap heeft je leven veranderd. Hoeveel je ook van je baby houdt, het is wel even wennen. Het krijgen van een kindje heeft behoorlijke impact gehad op je lichaam, geest en sociale leven. Het is nu een goed moment om doelen te stellen. Wat vind jij op dit moment belangrijk en wat wil je bereiken? Terug naar je oude lichaam? Dan is sporten belangrijk. Stel je doelen en maak er gelijk werk van. Want we weten allemaal dat van uitstel afstel komt.

Wat staat er op jouw to-do-lijst?

Gratis boekenpakketShoptip baby 5 maanden oud, gratis kwebbels boekenpakket

Kwebbels Kinderboeken stelt met veel zorg elke maand een selectie van de leukste kinderboeken samen. Het pakket wordt volledig aangepast aan de leeftijd en geslacht van je kind. Vraag nu ter kennismaking een gratis boekenpakket aan (je betaalt alleen de verzendkosten).

Vraag gratis aan ➝

TIP ALS JE BABY 5 MAANDEN OUD IS

Moeder praat met 5 maanden oude baby

Je baby’s gehoor staat in directe verbinding met het leren praten. Het is daarom erg belangrijk om veel tegen en mét je baby te praten om zijn taalontwikkeling te stimuleren. Nu je baby steeds meer in staat is te reageren wordt het makkelijker om mét je baby te ‘praten’. Wat voor reactie je baby ook geeft maakt niet uit, als er maar interactie plaatsvindt. Praat dus niet aan een stuk door, maar geef je baby ruimschoots de tijd om te reageren.

Iedere baby is uniek en ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Dit artikel is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Te vroeg geboren baby’s lopen vaak iets achter in hun ontwikkeling. Als je baby op meerdere vlakken achterloopt bespreek dit dan op het consultatiebureau.
ADVERTENTIE