Baby 9 weken oud

Ik hoor het wel, maar ik zie het niet

9 weken oude baby bij moeder in de armen

Gefeliciteerd! Je baby is nu 2 maanden oud. De afgelopen weken waren jullie onafscheidelijk en je kan je geen leven meer zonder hem voorstellen. Je nieuwsgierige aagje ontdekt deze week dat jij geluid maakt met je mond en is reuze benieuwd hoe je dat voor elkaar krijgt! Helaas moet je binnenkort waarschijnlijk weer aan de slag op je werk.

Mijlpalen baby

  • Kent het verschil tussen bekende en onbekende geluiden
  • Kijkt waar geluiden vandaan komen
  • Doet jouw mondbewegingen na
  • Huilt met tranen

Wist je dat...

…je baby de muziek die jij vaak luisterde toen hij in je buik zat nog herkent na zijn geboorte? Het geeft hem een veilig gevoel en maakt hem rustig. Zet je favoriete playlist dus maar lekker op repeat!

Ontwikkeling baby 9 weken

Baby van 9 weken oud onderzoekt de mond van zijn moeder

Je baby van 9 weken oud is een echte onderzoeker en is enorm benieuwd waar geluiden vandaan komen. Zijn interesse verplaatst zich deze week dan ook van je wenkbrauwen naar je mond. Hij ontdekt namelijk dat daar geluid vandaan komt. Hij bestudeert je lippen en bewegingen aandachtig en probeert ze na te doen. Nu nog geluidloos, maar over een paar weken combineert hij zijn mondbewegingen met lieve babygeluidjes. Laat je kleine duidelijk zien hoe jij verschillende klanken maakt door overdreven te articuleren. Voor je het weet zitten jullie gezellig samen te ‘kletsen’.

Hoewel zijn gehoor al helemaal ontwikkeld is, hoort je kleine nog niet zoals wij. Zijn hersenen moeten zich eerst verder ontwikkelen om geluiden goed te registreren en te begrijpen waar ze vandaan komen. Wel is het belangrijk om zijn gehoor nu al te stimuleren. Dit speelt namelijk een grote rol bij zijn taalontwikkeling. Praat dus maar lekker veel tegen je kleine, lees boekjes voor en zing liedjes. Ook al kan hij nog niet praten: hij legt nu al de basis voor zijn taal.

Jouw leven met een baby van 9 weken oud

Moeder en 9 weken oude baby kijken naar elkaar

Jullie vormen al bijna 2 maanden een gezinnetje met je kleine. Jullie zijn dag en nacht samen, maar daar komt mogelijk binnenkort verandering in. Je hebt namelijk recht op 10 tot 12 weken bevallingsverlof en dit zit er waarschijnlijk bijna op. Dit betekent dat je weer moet werken. Of heb jij ervoor gekozen om thuis bij je kleine te blijven? Thuisblijven of werken heeft allebei voor- en nadelen. Je moet vooral doen wat het beste past bij jouw situatie.

Wist je trouwens dat je verschillende rechten hebt met betrekking tot borstvoeding op het werk? Zo moet je werkgever voor een geschikte kolfruimte zorgen en mag jij een kwart van je werktijd besteden aan kolven en/of borstvoeding. Bespreek van tevoren even met je werkgever dat je borstvoeding geeft of wilt kolven, dan kan hij daar rekening mee houden. Bekijk hier alle rechten die je na je bevallingsverlof hebt op de werkvloer. Nog een tip: oefen thuis alvast met kolven. Dit verloopt namelijk niet bij iedereen meteen prettig.

Als je weer gaat werken, is geschikte kinderopvang belangrijk. Je hebt je vast al verdiept in de verschillende mogelijkheden. Het belangrijkste is dat jij je goed voelt bij de opvang van je kleine en hem met een gerust hart achter kan laten. Maak jij je zorgen over de kosten voor de opvang van je kindje? Bekijk dan of je recht hebt op kinderopvangtoeslag.

24Baby.nl app - ontwikkeling baby

Heb jij de 24Baby app al gedownload?

24Baby heeft een gratis app. Hierin volg je de ontwikkeling van je kindje, deel je ervaringen met andere ouders en krijg je handige tips en informatie.

Download hier

Doen met je baby van 9 weken oud

Moeder en kindje doen buitenactiviteit

Je kleine wordt zich steeds bewuster van zijn omgeving en ontdekt veel nieuwe dingen. Neem hem daarom veel mee naar buiten en sta tijdens het wandelen af en toe eens stil. Zo kan je baby de omgeving rustig in zich opnemen: hij hoort de vogeltjes fluiten, voelt de wind op zijn gezicht en ziet de grote vormen van de bomen. Voor jou zijn dit allemaal normale dingen, maar voor je kleine is het een hele nieuwe ervaring. Al die dansende blaadjes in de bomen zijn voor hem een reusachtige babymobile!

Vergeet niet om deze week weer een (groei)foto te maken! Lees bij de tip in baby 4 weken oud nogmaals wat dit ook alweer was.

Volgende week

Baby 10 weken oud

De wereld is één grote beproeving, letterlijk!

Baby 10 weken oud