Baby 18 weken oud

Een eerste tandje én eerste schaterlach?

Baby-van-18-weken-lacht-hardop

Deze week

  • Schateren van het lachen

    Binnenkort laat je kindje niet alleen een lach zien, maar ook horen. De ene baby begint met grinniken, de ander schatert het gelijk uit. Een heerlijk geluid!

  • Smakelijke teentjes

    Je baby ontdekt dat de eigen voetjes ook prachtig speelgoed is. Je kleine is erg lenig en stopt met gemakt de tenen in de mond. Fijn om op te sabbelen!

  • Oude en nieuwe klachten

    Sommige zwangerschapsklachten zijn er nog, maar ze worden steeds minder. Het ouderschap kan soms veel van je vragen, wat nieuwe klachten kan geven.

Mijlpalen

  • Schudt met voorwerpen
  • Kan diepte zien
  • Krijgt misschien het eerste tandje
  • Laat eerste schaterlach horen
  • Onderzoekt spelletjes grondig

Ontwikkeling baby 18 weken

Al rond de 6 weken begreep je baby dat glimlachen een manier is om contact te maken met jou. Nu je kindje rond de 4 maanden oud is, kan je binnenkort bij die fantastische smile een bulderende buiklach horen. De eerste schaterlach is daar! Niet elke baby laat gelijk een volle bulderlach horen. Het is ook mogelijk dat je kindje nu vooral lacht met een vrolijk, maar bescheiden gegrinnik. Dat geschater komt echt nog wel. Speel verschillende spelletjes om te ontdekken wat jouw kleine laat rollen van het lachen. Let wel op dat je niet te lang doorgaat. Lachen is gezond, maar ook erg vermoeiend!


Het e-book over slapen

Met de slaapcoaches van Slaaptipsvoorbabys heeft 24Baby de Slaapwijzer voor je baby geschreven. Een e-book met alle basisinformatie over slapen en slaaproutines van 8 weken oud t/m 4 jaar.

Meer informatie

Waar je baby nog steeds mee kan lachen, zijn de eigen handen. Maar rond deze periode komt je ontdekker erachter dat ook de voeten leuke speeltjes zijn. Nu zie je hoe lenig je kind is. Met gemak gaan alle teentjes de mond in. Dit ‘nieuwe speelgoed’ is reuze interessant. Je baby kan er uren mee bezig zijn. Jij vindt het waarschijnlijk helemaal niet erg dat je kleine zichzelf vermaakt: eindelijk even een momentje voor jezelf!

Iets anders waar je kleine nog druk mee bezig is: kwijlen en knauwen op alles wat los en vast zit. Grote kans dat de eerste tandjes eraan komen. Het duurt waarschijnlijk nog wel even voordat ze écht doorkomen, maar de tanden groeien al hard onder het tandvlees. Dit kan best pijn doen. Je kan het ongemak voor je baby wat minder maken met deze tips. Maar het allergrootste wondermiddel is natuurlijk liefde: héél veel liefde.

Als je borstvoeding geeft, kan al dat knauwen voor wat ‘ongemakkelijke momentjes’ zorgen. Je kleine bijt en kauwt op alles om de pijn minder te maken…ook op jouw tepels, oei! Als je baby op je tepel bijt, haal hem dan voorzichtig even van je borst. Zo leert je baby dat bijten geen goed idee is. Wacht even en probeer het voeden dan opnieuw. En onthoud: niet lachen, want dan kan je dondersteentje denken dat het júíst een leuk spelletje is…

Je baby van 18 weken oud

Elke baby is uniek. Baby’s van dezelfde leeftijd kunnen er heel anders uitzien en zich verschillend gedragen. Ben jij benieuwd naar baby’s van dezelfde leeftijd als jouw kindje? Deze drie baby’s van forumleden zijn ook 18 weken oud.

Baby 18 weken oud
Baby 18 weken oud
Baby 18 weken oud

Jouw leven met een baby van 18 weken oud

Hoe gaat het eigenlijk met al je post-zwangerschapskwaaltjes? Als je tijdens je zwangerschap last had van lage rugpijn of bekkenpijn, bestaat de kans dat deze klachten nog niet over zijn. Bekkenklachten kunnen zelfs na de bevalling pas ontstaan. Dan zijn je banden te ver opgerekt tijdens je bevalling. Het verschilt per persoon hoelang het herstel hiervan duurt. Het kan soms wel tot een jaar duren. Wil je graag wat doen aan je bekkenklachten? Een bekkenfysiotherapeut is de aangewezen persoon om je hierbij te helpen.

Je huid is zich steeds meer aan het herstellen. Want waar de één tijdens de zwangerschap bofte met een prachtige zwangerschapsgloed, sloeg de talgaanmaak bij de ander op hol. Resultaat? Negen maanden lang flinke acné. Gelukkig is je huid nu weer een stuk rustiger en ook de zwangerschapsstreep, het zwangerschapsmasker en de (donkergekleurde) striae zijn langzaam maar zeker aan het vervagen. Blijf je huid goed verzorgen en drink veel water. Dit houdt niet alleen je huid soepel, maar is ook gezond voor de rest van je lijf.

Terwijl je lichaam steeds meer de oude wordt, kan het ouderschap mentaal juist uitdagender worden. Je werkt misschien weer. Dan heb je nog het huishouden en natuurlijk je baby om voor te zorgen. Naast de praktische zaken is er veel om in de gaten te houden. Denk aan afspraken bij de dokter of het consultatiebureau, boodschappenlijstjes, of kleding van je kindje nog past, of er nog genoeg wasmiddel en luiers in huis zijn en ga zo maar door. Als een groot deel van deze ‘mentale last’ op jouw schouders rust, kan het soms te veel worden. Het is dan oppassen voor een parentale burn-out. Houd jezelf goed in de gaten, verdeel de taken goed en praat over hoe je je voelt, bijvoorbeeld met je partner.

Tip

Maak vanaf nu je huis babyproof

Je kindje begint in deze periode met rollen en kan zich straks al rollend verplaatsen. Die grijpgrage handjes krijgen dan steeds meer te pakken. Daarom is het tijd om je huis babyproof te maken. Tijd voor stopcontactbeveiliging, traphekjes en deur- en scharnierblokkers.

Doen met je baby van 18 weken oud

Spetterspelletjes in bad

Je baby wordt steeds beweeglijker en is flink aan het trappelen met de benen. Lok dit uit in bad en jullie hebben een groot waterfestijn! Vul een babybadje met een kleine laag water en zet je baby er zittend in of houd je kleine vast. Laat zien hoe je met water spettert. Misschien trappelt je kindje wel vanzelf met de beentjes! Hoe meer er getrappeld wordt, hoe hoger het water komt. Als je dit spelletje vaker doet, ontdekt je waterratje dat híj de spetters veroorzaakt: je kind een harde schaterlach en jij een gesmolten hart!

Poll

Heeft jouw baby al geproefd van de eerste hapjes vast voedsel?

Meer over je baby en jou in deze week

Volgende week

19 weken oud

Nieuwe reflexen en meer slaap

Baby 19 weken oud
19