Zwangere vrouw met zwangerschapsstrepen

Een zwangerschapsstreep is een donkere, verticale lijn die op de buik verschijnt tijdens de zwangerschap. De officiële naam voor deze lijn is linea nigra. Hoewel veel vrouwen er niet blij mee zijn, kan de streep geen kwaad. Normaal gesproken verdwijnt de zwangerschapsstreep na de bevalling weer geleidelijk.

De zwangerschapsstreep loopt vaak van het schaambeen tot de navel, maar kan ook nog een flink stuk boven de navel doorlopen. De lijn verschijnt op de plek waar de buikspieren uit elkaar wijken om plaats te maken voor de groeiende baarmoeder. Bij de meeste vrouwen is de streep bruin en ongeveer een centimeter breed. Grofweg driekwart van alle zwangere vrouwen krijgt een zwangerschapsstreep.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wat veroorzaakt de zwangerschapsstreep?

Je hebt hem waarschijnlijk voor je zwangerschap nog nooit gezien, maar de streep zat er al. De linea alba (Latijn voor ‘witte lijn’) zoals die heet, was namelijk zo licht dat deze nog bijna niet te zien was.

Door je veranderde hormoonhuishouding krijg je een verhoogde pigmentproductie. Sommige plekken op je huid worden daardoor donkerder en vallen meer op. Zo ook de linea alba. Als de linea alba donkerder wordt, noemen we deze de linea nigra (Latijn voor ‘zwarte lijn’) of zwangerschapsstreep.

Naast de zwangerschapsstreep kan je de gevolgen van een verhoogde pigmentproductie onder andere zien in je gezicht (zwangerschapsmasker) en het donkerder worden van je tepels.

Zwangerschapsstreep (linea nigra) op buik zwangere vrouw

Wanneer verschijnt de zwangerschapsstreep?

De zwangerschapsstreep wordt meestal zichtbaar in het tweede trimester, maar kan ook al eerder verschijnen of helemaal wegblijven. Het is normaal dat de streep in de loop van de zwangerschap steeds donkerder wordt.

Hoe donkerder jouw huidskleur is, hoe groter de kans is dat je een opvallende zwangerschapsstreep krijgt.

Zwangerschapsstreep voorkomen?

Een zwangerschapsstreep helemaal voorkomen is niet mogelijk. Je kan er wel voor zorgen dat de streep zo licht mogelijk blijft. Dit doe je vooral door je buik uit de zon te houden. Wil je toch met ontblote buik in de zon liggen? Smeer je buik dan goed in, bij voorkeur met factor 50.

Er zijn verder aanwijzingen dat het donkerder worden van de huid samenhangt met een tekort aan foliumzuur. Eet daarom voldoende voeding met foliumzuur, zoals groene groenten en volkoren producten. Als het de verkleuring van de zwangerschapsstreep niet beperkt, is het foliumzuur in ieder geval goed voor je baby!

Wanneer gaat de zwangerschapsstreep weg?

Bij bijna alle vrouwen vervaagt de zwangerschapsstreep geleidelijk na de bevalling. Dit hangt samen met de mate waarin je hormoonhuishouding weer is zoals voor je zwangerschap. Borstvoeding geven heeft invloed op je hormonen. Daardoor is de streep vaak langer zichtbaar als je borstvoeding geeft.

Na ongeveer een jaar is de zwangerschapsstreep bij de meeste vrouwen niet meer of nog amper zichtbaar op hun buik. Een klein percentage van de vrouwen houdt een streep die wat duidelijker zichtbaar is. Als dit bij jou het geval is, zie het dan als een streep die je hebt verdiend!

Zwangerschapsstreep aanwijzing geslacht?

Volgens bakerpraatjes kan je aan de zwangerschapsstreep zien of je een jongen of meisje krijgt. Loopt de streep van je schaamstreek tot je navel, dan krijg je een meisje. Loopt de streep door tot boven je navel, dan krijg je een jongen. Volgens de bakerpraatjes althans, hier is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor.