20 weken zwanger

Nog 20 weken te gaan: op de helft!

Week 20 baby is zo groot als peen
Wortel
je baby bij 20 weken
25,4 cm
20 weken zwanger buik
Je lichaam
  • Deze week

  • Twee keer zo lang

    Vanaf nu worden ook de benen van je baby gemeten. Hierdoor lijkt het alsof je kind in lengte is verdubbeld.

  • Eerste poep

    Het duurt nog even, die eerste luier. Toch zijn de darmen van je baby al hard aan het werk om deze straks te vullen.

  • De 20-wekenecho

    Een spannend moment: de 20-wekenecho. Hiermee kunnen lichamelijke afwijkingen bij je baby opgespoord worden.

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 9 februari 2022
Je baby is zo groot als een..

Wortel

Je baby is na 20 weken zwanger zo groot als een peen
Gewicht

303 gram

Lengte

25,4 cm

Je baby bij 20 weken zwanger

Nu je 20 weken zwanger bent, is het geslacht van je baby bijna altijd op een echo te zien. Behalve als je baby verlegen is en zich verstopt voor de echo. Ben je in verwachting van een jongetje? Dan beginnen de testikels nu met hun afdaling. Bij meisjes en jongens ontwikkelen de geslachtsdelen zich de komende maanden verder.

Ook oefent het maagdarmstelsel van je baby al met het verteren van voedsel. Dit doet je foetus door vruchtwater in te slikken. Een deel daarvan wordt weer uitgeplast. Maar van afvalstoffen, zoals dode cellen, lanugo en darmsappen maakt je kleine meconium. Dit zwarte, kleverige spul is de eerste ontlasting van je baby.

Was je trouwens verbaasd toen je de lengte van je baby deze week zag? Het lijkt namelijk wel of je kind in lengte is verdubbeld. Het verschil zit in de manier van meten. Tot deze week werd de lengte van je baby gemeten van de stuit tot de kruin. Vanaf week 20 van je zwangerschap kunnen de benen ook goed gemeten worden. Vanaf nu worden deze dus mee gemeten. Vandaar die ‘snelle groei’.

3d baby bij 20 weken
24Baby.nl

In samenwerking met Cybex

Ontdek de kinderwagen die bij jou past

Met welke kinderwagen wil jij straks op pad? Door voor Cybex te kiezen, ga je voor het mooiste design en de beste veiligheid. Je stelt hem helemaal zelf samen. Door de vele mogelijkheden staat geen wandeling jou straks meer in de weg.

Oriënteer je hier

Jij bij 20 weken zwangerschap

Deze week is er een spannend moment! Je heb waarschijnlijk de 20-wekenecho op de planning staan. Het is ook mogelijk dat je hem vorige week al hebt gehad. Met deze echo kunnen lichamelijke afwijkingen bij je baby opgespoord worden. Wil je het geslacht weten en is dit goed te zien? Dan krijg je dit ook te horen. Iedere zwangere vrouw krijgt de 20-wekenecho aangeboden, maar hij is niet verplicht. De meeste toekomstige ouders kiezen ervoor om deze echo wel te doen. Er zijn ook redenen te bedenken waarom je dit niet zou doen. Lees meer over de 20-wekenecho >>

Kan je je niet meer voorstellen hoe het was om niet zwanger te zijn? Niet zo gek als je bedenkt dat je al op de helft bent. Het aftellen kan beginnen. Nog ongeveer 20 weken tot de komst van jouw wonder! Dan breidt jullie gezin zich (weer) uit. Heb je al een peuter in huis? Bereid deze dan voor op de komst van een broertje of zusje. Neem je kind bijvoorbeeld mee naar de verloskundige of kijk samen naar babyfoto’s.

Vanaf de tweede helft van je zwangerschap kan het weer wat zwaarder worden. Zorg dus goed voor jezelf. Eet gezond, neem voldoende rust en blijf bewegen. Wandelen, zwemmen en fietsen zijn fijn om te doen en goed voor je. Je kan binnenkort ook starten met een zwangerschapscursus. Bijvoorbeeld zwangerschapsgym, zwangerschapsyoga of ZwangerFit. Hierbij ben je in beweging en ontmoet je meteen andere zwangere vrouwen.

Je buik bij 20 weken zwanger

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen groeit? Bekijk verschillende buiken bij 20 weken zwanger >>

20 weken zwanger buik
20 weken zwangere buik
buik 20 weken zwanger
buik 20 weken zwanger

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Luister de podcast

20 weken zwanger

Jij als partner bij 20 weken zwanger

Hebben jullie al een naam voor je baby? De naam bedenken is een van de leukste, maar vaak ook een van de moeilijkste dingen. Houd een lijst met favorieten bij die je steeds uitbreidt of weer inkort. Het werkt goed om deze om de paar weken te vergelijken met de lijst van je partner. Zo komt dé naam uiteindelijk vanzelf bovendrijven. Extra tip: let ook op de combinatie met de achternaam. Dies is bijvoorbeeld een stoere naam. Maar heet je Goorman van achteren? Dan krijg je een wat minder gelukkige combi.

Tip

Nachtdiensten

Wist je dat je tijdens je zwangerschap geen nachtdiensten hoeft te draaien? Dit geldt tot 6 maanden na je bevalling. Lees meer bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid >>

Zwangerschapssymptomen

Zwanger zijn is...

Denken dat je fiets gestolen is, terwijl je met de auto bent


Poll

Doe jij een gender reveal?


Volgende week

21 weken zwanger

Koprollen en tijgerstrepen

21 weken zwanger
21