De ontwikkeling van de embryo na 20 weken zwanger

20 weken zwanger

Nog 20 weken te gaan... Jullie zijn op de helft!
WEEK 19 ZWANGER WEEK 21 ZWANGER

Gefeliciteerd, je bent op de helft van je zwangerschap! Nog ongeveer 20 weken te gaan tot je kleine wondertje er is. Het geslacht is nu eigenlijk altijd goed zichtbaar met behulp van een echo. Heb je nog geen pret-echo gedaan, dan krijg je (als je dit wilt) het geslacht waarschijnlijk te horen tijdens de 20-wekenecho.

Je baby is zo groot als een...

Je baby is na 20 weken zwanger zo groot als een peenLengte 25,6 cm (hele lengte)
Gewicht
300 gram
  • zo groot als een peen
  • zo zwaar als een paar slippers
  • het geslacht is zichtbaar

Je bent nu...

Je buik na 20 weken zwanger
Uitgerekend
15 tot 22 september
  • 134 tot 140 dagen zwanger
  • in je vijfde maand
  • in het tweede trimester

Je baby in week 20 van je zwangerschap

Na 16 weken zwangerschap kan meestal op een echo het geslacht worden gezien, na 20 weken kan dit zo goed als altijd. Tenzij hij of zij verlegen is en zich verstopt voor de echo. Wordt het een meisje, dan zijn er nu al miljoenen primitieve eicellen in haar eierstokken. Bij een jongetje beginnen de testikels hun afdaling. In beide gevallen ontwikkelen de genitaliën zich de komende maanden verder.

Je baby gaat ook steeds meer vruchtwater slikken in deze periode. Dat is gelijk een goede oefening voor zijn spijsvertering. Hierdoor begint hij met het produceren van meconium. Dit zal ook de eerste ontlasting zijn van je baby. Meconium is meestal zwart en kleverig.

Jij in week 20 van je zwangerschap

Na 20 weken zwanger 5 kg aangekomen

Kan je je niet meer voorstellen hoe het was om niet zwanger te zijn? Niet zo gek als je bedenkt dat je al 20 weken zwanger bent! Aangezien je op de helft zit, kan het aftellen nu ook echt beginnen. Nog ongeveer 20 weken tot de komst van jouw wondertje!

Je bent nu rond de 5 kilo aangekomen en hier komt iedere week ongeveer een halve kilo bij. Dit is helemaal niet erg, sterker nog: dit is goed voor jou en je baby. Dat neemt niet weg dat het belangrijk is dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Eet gezond, neem voldoende rust en blijf bewegen. Wandelen, zwemmen en fietsen zijn fijn om te doen en erg goed voor je.

Geboortekaartjes20 weken zwanger, top 5 geboortekaartjes

De leukste manier om de geboorte van je kleine wonder te delen is door het versturen van een geboortekaartje. Bedenk nu wat je wil, zodat je deze na de geboorte snel kan verzenden. Dit vinden wij de 5 handigste webshops om geboortekaartjes te regelen.

Bekijk de top 5 ➝

Tip bij 20 weken zwanger

De 20-wekenecho

Echofoto van 20-wekenecho

Tijdens de 20-wekenecho kunnen eventuele afwijkingen bij je baby worden opgespoord. Als je het geslacht wilt weten en dit goed zichtbaar is, dan krijg je dit ook te horen. Iedere zwangere vrouw krijgt deze echo aangeboden, maar de echo is niet verplicht. De meeste toekomstige ouders kiezen voor een 20-wekenecho, maar er zijn ook argumenten te bedenken waarom je dit niet zou doen. Lees meer over deze argumenten en waar precies naar wordt gekeken tijdens de 20-wekenecho.