comfortabel slapen tijdens de zwangerschap

In de eerste maanden van je zwangerschap kun je nog op je buik slapen. Vanaf het tweede trimester wordt het moeilijker omdat je buik in de weg komt te zitten. Als je gewend bent om op je buik te slapen kan het erg vervelend zijn om een andere houding aan te moeten nemen. We helpen je met een paar tips om met je grote buik toch comfortabel te kunnen slapen.

Comfortabel slapen in het kort

 • Slapen op je linkerzij is het beste voor je baby.
 • Slapen op je buik is niet gevaarlijk voor je baby.
 • Slapen op je rug kan voor jou problemen opleveren, maar niet voor je baby.
 • Met een goed matras en strategisch geplaatste kussens kan je een voor jou prettige houding vinden.

De beste houding om te slapen als je zwanger bent

Als je buik echt een flinke omvang begint te krijgen, is het het beste om op je zij te slapen. Op je linkerzij heb je de beste doorbloeding. Dat is het gezondst voor de placenta en voor je baby.

Je bekken kan dan wel weer kantelen. Als je al last hebt van je bekken en rug kan dit minder prettig voor je zijn. Het is daarom raadzaam om een kussen tussen je benen te leggen en je knieën gebogen te houden, zodat je bekken recht blijven als je op je zij slaapt.

Is buikslapen gevaarlijk voor de baby?

Veel vrouwen vragen zich af of slapen op je buik gevaarlijk voor de baby is. Verloskundigen en gynaecologen worden gek van de bakerpraatjes die hierover bestaan! Het advies dat ze geven is om zo te gaan liggen, dat het voor jou het prettigst is.

Alhoewel slapen op je zij theoretisch het beste is voor de doorbloeding, betekent dit niet dat andere houdingen per definitie slecht zijn voor je baby. Slapen op je buik kan voor jou onprettig zijn, maar je baby zit goed beschermd in je buik. Hij heeft vruchtwater om zich heen die hem beschermt, dus hij zal niet geplet worden.

Slapen op je rug

Het kan gebeuren dat aderen worden afgekneld door op je rug te slapen. Afhankelijk van de stand van je baarmoeder en de ligging van de baby, kan de grote lichaamsader bekneld raken. Dit kan problemen opleveren. Ook slapen op je rug is geen gevaar voor de baby, maar minder goed voor jou.

Comfortabel slapen met de buik

Hoe kan je ervoor zorgen dat je comfortabel kan slapen met je buik? We geven je enkele tips!

 • Slaap je normaal graag op je rug? Je kan, naarmate de zwangerschap vordert, last krijgen van duizeligheid omdat de grote lichaamsader bekneld raakt als je op je rug ligt. Ook kan je last krijgen van rugpijn. Probeer dan een andere houding. Op je zij met een kussen in je rug kan werken.
 • Slaap je normaal graag op je buik? Op je zij gaan liggen met een kussen vóór je kan uitkomst bieden.
 • Leer jezelf aan, als je weet dat je zwanger bent of zwanger wilt worden, om op je zij te slapen. Dan heb je een flinke periode om jezelf aan te wennen om op die manier te slapen die het beste voor je baby is.
 • Probeer een ander matras. Sommige matrassen liggen gewoon niet lekker op je zij. Zeker als je je matras al zo lang gebruikt dat deze naar jouw lichaam en normale houding is gaan vormen.
 • Haal een aantal kussens bij je om het je zo comfortabel mogelijk te maken. Een kussen tussen je benen en voor of achter je helpt vaak al goed.
 • In plaats van meerdere kussens, die makkelijk kunnen verschuiven in je slaap, kan je ook investeren in een voedingskussen. Dit is een lang, slangvormig kussen dat je langs je heen kan draperen. Afhankelijk van of je liever op je buik of je rug slaapt, kan je hem voor of achter je langs leggen. (Zorg dat het kussen lang en stevig genoeg is!)
 • Lig je lekker, maar kan je nog steeds niet slapen? Lees dan onze tips om beter te kunnen slapen.