Meisje speelt met vader tijdens Kerst 2020

Kerst is een fijn feest om met je gezin te vieren. Je kind vindt al dat lekkers, de lichtjes en de gezelligheid vast prachtig. Wil je nieuwe tradities maken met je kleine? Deze 8 tips zorgen voor inspiratie.

Acht manieren om Kerst te vieren met je kind

Kerst is voor veel mensen een van de gezelligste periodes van het jaar. Wanneer je een kindje hebt, is het bijzonder om samen nieuwe tradities te maken. Vooral de eerste Kerst met je baby is een bijzonder moment. Welke mooie kersttradities kan je samen met je gezin beginnen? Deze 8 tips helpen je om van Kerst een extra groot feest te maken.

1. Vier Kerst buiten

In de winter breng je veel tijd binnen door. Hebben jij en je gezin hier genoeg van en wil je van Kerst een bijzonder feest maken? Vier het kerstfeest dan eens buitenshuis. Als je een tuin hebt en het weer het toelaat, kan je er buiten een fijn feest van maken.

Door lichtjes in de tuin op te hangen, zorg je voor die echte kerstsfeer. Bij een vuurkorf blijven jullie warm en kunnen jullie marshmallows roosteren. Dat vindt je peuter vast een geweldig. Warme chocolademelk en (vega) worstenbroodjes mogen natuurlijk niet ontbreken. Of wat dacht je van een heuse winterbarbecue? Genieten maar!

Meisje geeft baby kusje tijdens kerst met corona

2. Organiseer een online kerstfeest

Heb je familie of vrienden die je niet kan zien, bijvoorbeeld omdat ze ver weg wonen? Spreek dan af om samen te videobellen. Zorg ervoor dat jullie klaarzitten in matching kerstpyjama’s of jullie mooiste kerstoutfit.

Je kan zelfs afspreken om hetzelfde kerstdiner op tafel te zetten en dit tegelijkertijd te eten. Of bedenk gezellige activiteiten, zoals kerstliedjes zingen. Je kindje kan via beeldbellen spelletjes spelen en een boekje voorlezen gaat ook prima via een beeldscherm. Lang leve de technologie!

3. Bestel bij een restaurant

Wil je genieten van een lekker diner, maar zie je het nog niet zitten om met je kindje naar een restaurant te gaan? Bestel dan een kerstdiner bij jullie favoriete restaurant en laat dit bezorgen, of haal het op. Zo kunnen jullie samen smullen van een heerlijk diner. Dat je na afloop zelf moet afwassen, moet je maar even voor lief nemen…

4. Ga de deuren langs

Je kleine maakt in december vast heel wat kerstige knutselwerkjes. Doe ze in een mooi cadeautasje met wat lekkers erbij en breng dit langs bij bijvoorbeeld de buren of opa en oma. Voor het echte kerstgevoel zingen jullie daarbij een kerstliedje dat jullie thuis geoefend hebben. Wat zullen ze verrast zijn.

Kindje viert kerst in 2020

5. Maak een ‘kerstkraam’

Wil je thuis je eigen kerstmarkt maken? Zet dan een tafel in de voortuin of bij de voordeur en nodig vrienden en familie uit. Van de tafel kan je een kerstkraam maken.

Zet er bijvoorbeeld allerlei lekkers op waar het bezoek van kan genieten. Denk aan zelfgebakken koekjes, warme chocolademelk of glühwein voor de volwassenen. Een stapel kerstkaarten om uit te delen maakt het feest compleet. Versier de tafel met kerstslingers en zet een muziekbox neer voor kerstmuziek. Dat wordt een vrolijk kerstfeest.

6. Verspreid het kerstgevoel

Kerst is een feest van gezelligheid en samenzijn. Helaas zijn er veel mensen die de feestdagen alleen moeten doorbrengen. Denk aan mensen in verzorgingstehuizen of in ziekenhuizen. Voor eenzame mensen kan Kerst extra lastig zijn. Daarom is het fijn om samen met je kindje het kerstgevoel te verspreiden.

Dit kan je doen door samen kaarten te maken en deze naar een verzorgingstehuis in de buurt te brengen. Vraag van tevoren wel even of dit mogelijk is. Of woont er misschien iemand in jullie straat die wat extra aandacht kan gebruiken? Wie weet kunnen jullie diegene blij maken met bos bloemen of iets lekkers.

7. Maak een adventskalender

Als je de hele maand lang in kerstsferen wil zijn, kan je een adventskalender maken. Je koopt deze kant-en-klaar of knutselt hem zelf in elkaar. Door iedere dag samen een vakje van de kalender te openen, leven jullie met nog meer aandacht toe naar de kerstdagen.

Je kan kleine cadeaus of snoepgoed in de vakjes doen. Maar je kan er ook spelletjes of activiteiten in stoppen. Schrijf bijvoorbeeld op een briefje dat jullie de kerstboom gaan versieren of koekjes gaan bakken. Zo heeft je kind iedere dag iets om naar uit te kijken.

Meisje verkleed met kerst tijdens corona

8. Knutsel kerstkaarten met je kleine

Kerstkaarten sturen is een mooie traditie die al heel lang bestaat. Met een kerstkaart laat je vrienden en familie merken dat je aan ze denkt. Daarnaast is het een mooie reden voor een knutselmiddag met je kind. Haal karton, verf en glitters in huis en leef jullie uit. Dat je over een jaar nog glitters tegenkomt in huis, moet je maar even vergeten…

Tip: Trek jullie feestelijkste outfits aan en laat jullie op de foto zetten. Daarmee maak je een leuke kerstkaart voor familie en vrienden én een mooie herinnering voor jezelf.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app