Voorbeeld van een gezellige kerst met je peuter

Kerst met je peuter is natuurlijk heel gezellig, maar kan ook best wat stress opleveren. Alles gaat net even anders dan normaal, je moet veel regelen en je peuter is uit zijn ritme. Hoe maak je van de feestdagen met je kleine een fijne tijd?

Je peuter voorbereiden op kerst

December is een feestelijke en daarom ook spannende maand voor je kindje. In het begin van de maand is er al veel spanning en drukte door Sinterklaas en Pakjesavond, dan volgt Kerst en ook nog Oud en Nieuw. Bovendien is het een tijd waarin veel mensen vakantie nemen, waardoor het normale dagelijkse ritme wordt onderbroken.

Het is daarom verstandig om tussen 6 en 24 december wat extra rust en regelmaat te bewaren. Natuurlijk kan je best wat afwijken van het normale patroon, maar probeer om de slaapjes en de eetmomenten van je kleine niet teveel overhoop te gooien. Zo kan je kleine een beetje uitrusten voordat het grote kerstfestijn begint.

Daarnaast kan je je peuter voorbereiden op de naderende kersttijd met een leuke adventskalender. Die kan je zelf maken of in de winkel kopen. Door elke dag een vakje open te maken, gaat Kerstmis al een beetje leven voor je kindje. Aftellen maar!

Kerstvakantie met je peuter

Tijdens de kerstvakantie is het fijn om tijd met het gezin door te brengen. Als jij ook vrij bent, kunnen jullie samen leuke dingen doen. Ben je gewoon aan het werk, dan kan je de weekenden of avonden hiervoor benutten.

Kersttradities maken met je kindje

Tradities horen bij uitstek bij de kerstperiode. Jaarlijks terugkerende activiteiten maken deze tijd van het jaar extra bijzonder. Nu je zelf een kindje hebt, kan je met jouw gezin jullie eigen tradities starten. Denk bijvoorbeeld aan samen kerstkoekjes bakken volgens oma’s recept, of een speciale kerstbal die je kleine elk jaar in de boom mag hangen. Zo maak je van kerst met je peuter iets speciaals.

Activiteiten tijdens de kerstvakantie

Kerst met je peuter is meer dan 25 en 26 december alleen. Als je vrij bent rond Kerstmis, heb je meer tijd om leuke dingen met je kindje te doen. Geen inspiratie? Denk dan eens aan de volgende activiteiten voor de kerstvakantie:

 • Naar het kindermuseum. Rond Kerst is het meestal te koud voor uitjes in de buitenlucht. Een kindermuseum is perfect om tijdens de kerstvakantie te bezoeken. Er is genoeg vermaak voor je kindje en het is er lekker warm en droog.
 • De binnenspeeltuin. De gewone speeltuin is in december vaak koud en nat, maar de binnenspeeltuin is altijd leuk. Kan je kleine gelijk al zijn energie kwijt.
 • Schaatsen. Een Elfstedentocht zit er waarschijnlijk niet in dit jaar, maar gelukkig zijn er genoeg kunstijsbanen in Nederland. Voor wat oudere peuters is dit op een rustig moment al best leuk. Veel ijsbanen hebben stoelen of andere objecten waar je kleine mee kan oefenen. Levert gegarandeerd leuke foto’s op!
 • Kerstknutselen. Geen zin om de deur uit te gaan? Lekker binnen knutselen is ook altijd een gezellige bezigheid. Kerststerren knippen, kerstkaarten bestrooien met glitters of je eigen kerstversiering maken voor in de boom, met Kerst mag alles!
 • Kerstfilms kijken. Veel van de favoriete programma’s van je peuter hebben speciale kerstafleveringen. Je kan ze via YouTube of Netflix vaak makkelijk terugkijken. Deze kanalen staan ook bol van de gezellige kerstfilms. Knus samen onder een dekentje op de bank, en genieten maar!

Kerstinkopen doen met je peuter

Boodschappen voor het kerstdiner, cadeautjes voor onder de boom en een nieuwe outfit voor bij het diner: de weken voor kerst moet er vaak flink gewinkeld worden. Het kan gezellig zijn om je peuter mee te nemen, maar bedenk wel dat hij het shoppen al snel saai vindt. Neem hem dus bij voorkeur alleen mee voor korte tripjes, en vraag of iemand op wil passen als je langer dan een half uur bezig denkt te zijn.

Kerstdiner met je peuter

Of het nu een sociale verplichting is of het hoogtepunt van je jaar, het kerstdiner is vaste prik in veel families. Voor je peuter kan dit best een lange zit zijn, met veel culinair voedsel dat hij niet kent. Met de volgende tips wordt het diner ook voor je kleine een succes:

 • Dwing je kindje niet om met jullie mee te eten. Als je kleine een avontuurlijke eter is, kan je hem wat laten proeven. Maar er is ook niks mis mee om een ‘gewoon’ potje voor hem te koken. Er is al genoeg anders dan normaal. Eten dat hij kent, is dus misschien wel fijn voor zijn maag.
 • Wees niet te streng. Het is normaal als je kleine tussen de gangen door niet netjes aan tafel blijft zitten. Speel een spelletje of laat hem rondlopen.
 • Geef de kleintjes een eigen tafel. Als er meerdere kindjes zijn, kan je een speciale kindertafel maken. Hier kan je een papieren kleed op leggen waar de kleintjes op mogen kleuren en tekenen.
 • Laat je peuter meehelpen. Sommige kinderen vinden het ook leuk om te helpen met uitdelen van servetjes of koekjes bij de koffie. Op die manier is de kerst met je peuter écht van jullie samen.
 • Houd bij het plannen van de tijd en plaats van het diner rekening met de bedtijd van je kleine. Iets later naar bed gaan dan normaal kan best voor een keertje, maar het is wel handig als je kindje ergens kan gaan liggen als hij moe wordt. Bedenk dus van tevoren of het handig is om een campingbedje mee te nemen.

Kerstcadeaus voor je peuter

Veel kinderen krijgen al cadeautjes op 5 december, en lang niet iedereen in Nederland geeft ook cadeaus met Kerst. Als je geen groot cadeau wil geven, maar je kleine toch met iets leuks wil verrassen, kan je denken aan de volgende cadeaus:

 • Een leuk (voorlees)boek
 • Kleurpotloden of krijtjes
 • Mooie kleren voor het kerstdiner (geven op kerstavond)
 • Een hint voor een leuke activiteit. Bijvoorbeeld een Pardoes-kerstbal als jullie binnenkort naar de Efteling gaan.
 • Iets lekkers, zoals een paar kerstkransjes.

TIP: doneer babyspullen
Heb jij nog bruikbare babyspullen liggen waar je niets mee doet? Doneer ze aan Stichting Babyspullen en maak iemand blij die het minder breed heeft. Zo kan jij helpen >>

Tips voor een gezellige Kerst met je peuter

Kerst een mooi feest, dat de terugkeer van het licht in de duisternis representeert. Daarnaast is het voor veel mensen een familiefeest, dus geniet vooral van jullie gezinnetje. Om de kerstperiode nog fijner te maken, kan je deze tips volgen:

 • Voel je niet verplicht om iets bijzonders te doen. Veel mensen maken een grote gebeurtenis van Kerstmis, maar als jij daar (dit jaar) geen behoefte aan hebt, is het zeker niet verplicht. Kerst met je peuter kan al genoeg stress met zich meebrengen, dus een rustig avondje met alleen het gezin is ook prima.
 • Vergeet niet om foto’s te maken. Kerst is vaak een moment waarop de hele familie bij elkaar komt. Dit is dus een mooie gelegenheid om foto’s van alle neefjes en nichtjes te maken, of van opa met een gekke kerstmuts op.
 • Zet lekkere dingen uit het zicht. Een schaal met kerstkransjes, feeststol en koekjes staat natuurlijk heel feestelijk op tafel. Het is echter ook een bron van verleiding voor je kleine. Zet de schaal met lekkers daarom buiten het zicht van je kindje, en ga af en toe rond.
 • Versier samen met je peuter. Door hem te laten helpen met versieren, voelt je kleine zich betrokken bij de speciale dagen. Glunderend van trots laat hij aan iedereen zien welke ballen hij in de kerstboom heeft gehangen.
 • Kies voor onbreekbare kerstversiering. Je peuter rent waarschijnlijk graag door het huis, en stoot daarbij nog weleens ergens tegenaan. Met onbreekbare kerstballen is het minder erg als er af en toe één op de grond stuitert.
 • Laat los en ontspan. Het geeft niet als de avond niet helemaal verloopt als gepland, of als het toetje mislukt. Kerst met je peuter kan bijna niet perfect gaan, maar dat is helemaal niet erg. Het gaat erom dat jullie het samen gezellig hebben.
 • Bouw tijd in voor je kleine. Tussen al het rennen en vliegen door kan je kindje zich een beetje genegeerd voelen. Zorg dus dat je tijd inplant voor wat een-op-een-aandacht. Speel samen een spelletje of ga even naar buiten. Zo versterk je jullie band ook tijdens de drukte van de feestdagen.