Vaste bedtijden voor peuters

Je peuter brengt veel uurtjes door in Dromenland. Goed voor zijn ontwikkeling, én voor jouw eigen rustmomenten. Hoeveel uur slaapt je peuter gemiddeld, bestaan er vaste bedtijden en hoe weet je of je peuter genoeg slaap krijgt?

Waarom hebben peuters veel slaap nodig?

Je peuter heeft al vele mijlpalen bereikt in zijn korte leventje. Waar hij als baby niet veel meer kon dan met zijn armen zwaaien en brabbelen, stapt hij nu vrolijk rond en spreekt al korte zinnen. Maar, hoewel je kindje al veel heeft geleerd, is de ontwikkeling van je kleine ontdekker nog steeds in volle gang!

Om alle nieuwe vaardigheden en verkregen kennis te verwerken, heeft je kindje veel slaap nodig. Zijn hersenen krijgen dan de mogelijkheid om alle informatie een plekje te geven, nieuwe hersenverbindingen te maken en oude te versterken. Zo ‘rijpt’ je peuters brein tot een volwassen brein, dat minder slaap nodig heeft.

In samenwerking met het Voedingscentrum

Antwoord op je eetvragen

Na een drukke dag wil je iets makkelijks op tafel zetten. Wat kun je voor lekkers maken, waar je ook je kind blij mee maakt? Het Voedingscentrum geeft antwoord op al jouw vragen!

Meer bekijken

Wat is de slaapbehoefte van een peuter?

Hoeveel slaap een peuter nodig heeft, verschilt per kind en per leeftijd. Het is dus lastig te zeggen wat de ideale slaapbehoefte is van jouw kleine. Gemiddeld slaapt een peuter van 2 jaar 13 uur per dag, dit is inclusief het middagslaapje. Voor peuters van 3 en 4 jaar is dit 11,5 tot 12 uur per dag. In onderstaand schema zie je een gemiddeld slaapschema voor peuters:

Leeftijd Middagdutje Nachtslaapje Totaal
2 jaar 1,5 uur 11,5 uur 13 uur
3 jaar 1 uur 11,5 uur 12,5 uur
4 jaar - 11,5 uur 11,5 uur
Slaapbehoefte peuter

Onthoud dat bovenstaand schema een gemiddelde weergeeft. Dit hoeft dus niet de ideale slaapduur voor jouw kindje te zijn. Misschien heeft hij op zijn 4e nog behoefte aan 14 uur slaap of kan hij op zijn 3e prima uit te voeten met 9 uur.

Middagdut

Ook niet iedere peuter heeft behoefte aan een middagdutje. De meeste peuters gaan tussen de 2 en 3 jaar hun middagslaapje overslaan, maar soms hebben ze het met 1,5 al niet meer nodig. Negen van de tien peuters van 2 jaar slaapt overdag en van de 3-jarigen doet de helft nog een middagdutje. Probeer het middagslaapje in ieder geval af te bouwen voordat je peuter 4 wordt, zodat hij ervan af is als hij naar de basisschool gaat.

Welke bedtijden?

Omdat geen peuter dezelfde slaapbehoefte heeft, bestaat er ook geen ideale bedtijd. Het is vooral belangrijk dat je samen met je kind ontdekt op welke tijd hij het beste in slaap valt. Dit kan een hoop slaapproblemen voorkomen. Om toch een richtlijn te geven: de meeste peuters gaan ‘s avonds tussen 18.30 uur en 20.00 uur naar bed.

Als je kindje nog behoefte heeft aan een middagdutje kan je deze het beste na lunchtijd inplannen. Zo kan je peuter alle indrukken van ’s ochtends verwerken, heeft hij weer genoeg energie voor de rest van de dag en is hij rond bedtijd weer toe aan zijn nachtslaapje.

Bedtijden zijn cultureel bepaald

Het hebben van vaste bedtijden is iets typisch Nederlands en Duits. In veel andere landen bepalen kinderen zelf wanneer zij naar bed gaan. Hebben zij ’s nachts niet genoeg geslapen? Dan halen ze dit bijvoorbeeld tijdens een siësta in of gaan ze de volgende dag iets vroeger naar bed.

Is het naar bed gaan dus een hele strijd? Probeer dan eens wat soepeler om te gaan met de bedtijd, en breng je kindje eens later (of misschien wel eerder) naar bed. Misschien gaat het een stuk beter en valt hij makkelijker in slaap. Ook een vast bedritueel helpt goed voor een fijne nachtrust.

Hoe weet je of je peuter genoeg slaap krijgt?

Meestal heb je snel genoeg door of je peuter genoeg slaap krijgt. Is hij energiek en vrolijk? Dan heeft je kindje voldoende slaap. Is hij hangerig en snel geïrriteerd? Dan heeft hij waarschijnlijk behoefte aan een extra (half)uurtje.