Peuter 40 maanden oud

Grote fantasie en date-time

Peuter van 3 jaar stoeit op bed met papa

Je kindje is alweer bijna 3,5 jaar en zijn hersenen draaien overuren. Met fantasie probeert je kleine de wereld om zich heen te begrijpen. Maar het onderscheid tussen de werkelijkheid en zijn eigen verzinsels vindt hij nog lastig te maken… En dat kan zorgen voor grote angsten en huilbuien!

Mijlpalen peuter

  • Stelt de vragen wie, wat, waar, hoe
  • Kan reepjes papier knippen
  • Begrijpt zo’n 1.250 woorden
  • Kan zelf de handen wassen

Wist je dat...

luizen niet kunnen springen of vliegen? Je kan alleen besmet worden bij direct haarcontact met iemand die luizen heeft.

Ontwikkeling peuter 40 maanden

Moeder met kind van 3 jaar met veel fantasie

Je kindje is alweer bijna 3,5 jaar en zijn ontwikkeling staat niet stil. Vooral zijn brein is hard bezig om de wereld te begrijpen, maar de peuterhersenen zijn nog niet ver genoeg ontwikkeld om alle vreemde en nieuwe dingen te snappen. Om toch alles te verklaren, vult je peuter de ‘gaten’ op met zijn fantasie. Deze werkt nu dan ook op volle toeren en hij kan zelfs een denkbeeldig vriendje ontwikkelen. Helaas kan magisch denken ook voor angsten en huilbuien zorgen. Je peuter kan fantasie en werkelijkheid namelijk nog niet goed uit elkaar houden. Voor hem zijn de angsten heel echt. Neem ze daarom serieus en probeer je in zijn belevingswereld te verplaatsen. De fase van magisch denken gaat weer over als je kindje rond de 6 à 7 jaar is.

Met het veranderen van de hersenen van je 3-jarige, verandert ook zijn manier van spelen. Door het magisch denken, is je kindje in staat om rollenspellen te doen, bijvoorbeeld vadertje en moedertje. Ook fantasiespel (ridders en prinsessen) ontwikkelt zich rond deze leeftijd en hij leert ‘doen alsof’. Daarnaast krijgt je kleine steeds meer interesse in het maken en bouwen van nieuwe dingen. Hij ontdekt dat je met losse blokken één mooi bouwwerk kan maken, zoals een kasteel. Om dit voor elkaar te krijgen, gaat hij doelgericht te werk en kiest zijn blokken of knutselmaterialen bewust uit op kleur of grootte.

Ook de taal- en spraakontwikkeling van je kleine gaat in rap tempo door. Hij begrijpt nu zo’n 1.250 woorden en kan zich beter verstaanbaar maken. In combinatie met zijn verbeterde cognitieve vermogen, leert hij nu abstracte begrippen kennen. Zo begrijpt je kindje steeds beter wat het concept ‘kleur’ betekent. Waarschijnlijk kan hij de primaire kleuren benoemen en leert hij nu onderscheid maken tussen verschillende tinten (licht- of donkerblauw). De ontwikkeling van zijn zintuigen is hierop van invloed. Het benoemen van kleuren is misschien al minder interessant inmiddels, maar werken met kleuren is dat des te meer! Spelletjes waarbij je peuter objecten op kleur moet sorteren, zijn vaak een favoriete bezigheid van je 3-jarige.

Jouw leven met een peuter van 40 maanden oud

Lesbisch stel lachen op bed

Waarschijnlijk ben je inmiddels redelijk gewend aan je ‘nieuwe’ gezinnetje. Hoe is de relatie tussen jou en je partner? Komen jullie nog toe aan tijd voor elkaar? Hoewel jullie gezinsleven waarschijnlijk een soepele routine heeft ontwikkeld, kan het met een peuter in huis moeilijk zijn aandacht voor elkaar te vinden. Een peuter vraagt veel aandacht en heeft misschien een druk weekprogramma (peuterspeelzaal, kinderdagverblijf en activiteiten zoals peuterzwemmen, peutergym of peuterdans). De kans bestaat dat jullie ’s avonds zo moe zijn, dat een romantisch avondje niet regelmatig op de agenda staat. Misschien staat ook jullie seksleven op een lager pitje door een gebrek aan tijd, zin of energie.

Probeer toch tijd voor elkaar te maken. Ook al heb je een kindje, jullie relatie verdient het ook om gevoed te worden. Exclusieve aandacht voor elkaar houdt je relatie gaande. Heb je geen puf om de deur uit te gaan of is er geen oppas beschikbaar, organiseer dan een thuisdate met elkaar. Drink samen een wijntje, speel een spelletje of verwen elkaar met een massagesessie. Zet jullie date gerust in je agenda, dat doe je met andere afspraken immers ook. Een laatste tip: ga eens wat vroeger naar bed, dan komt plezier tussen de lakens er misschien ook weer eens van.

Kind van 3 jaar speelt met kinderfietsje

Kinderfietsje

Op een kinderfiets kan je peuter zelfstandig leren fietsen. Eerst met zijwieltjes, en daarna helemaal zelf. Handig voor als hij straks naar school gaat!

Bekijk kinderfietsen

Doen met je peuter van 40 maanden oud

Moeder en kind van 3 jaar spelen met blokken

Met blokken spelen vindt je kindje misschien al langere tijd leuk. Nu hij motorisch en mentaal grote sprongen heeft gemaakt, zal hij ook anders gaan spelen met blokken. Ging het eerst vooral nog om stapelen, nu gaat het steeds meer om een mooi bouwwerk maken. Laat je peuter zien hoe je een brug bouwt door twee blokjes met een ander blokje te verbinden. Of leg samen verschillende patronen van diverse vormen en kleuren. Benoem de kleuren van de blokken die jullie gebruiken, en tel ze keer op keer. Zo leert je kindje spelenderwijs een heleboel.

Volgende maand

Peuter 42 maanden oud

Taalgenie en zelfbeeld

Naar peuter 42 maanden

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app