Baby 23 maanden oud

Aanstekelijke lach en verkoudheid

Baby van 23 maanden oud en moeder knuffelen samen

Je baby van 23 maanden oud krijgt steeds meer een eigen gevoel voor humor en haalt constant gekke grapjes uit. Jullie lachen heel wat af samen! Helaas heeft je dreumes ook regelmatig een flinke verkoudheid te pakken, en hij steekt jou dan meteen ook aan. Je bent nog nooit zo vaak ziek geweest als de afgelopen 2 jaar!

Mijlpalen baby

  • Duidt zichzelf met zijn eigen naam aan
  • Begrijpt 250 woorden
  • Begrijpt na uitleg wat er straks gaat gebeuren
  • Trekt een speeltje achter zich aan tijdens het lopen (soms nog wat wankel)

Wist je dat...

…je baby alleen al in het eerste jaar wel 10 keer verkouden kan worden? De weerstand van je baby is dan nog erg laag, en verkoudheid is erg besmettelijk. Gelukkig is het meestal onschuldig. Hatsjoe!

Ontwikkeling baby 23 maanden

Baby van 23 maanden oud heeft humor en doet een kussengevecht met zijn moeder

Je baby van 23 maanden oud is misschien eigenwijs en je kan hem af en toe wel achter het behang plakken, maar jullie hebben samen ook de grootste lol. Je kindje krijgt steeds meer zijn eigen humor en haalt de gekste capriolen uit. Op zoek naar je lepel? Je kleine clown heeft hem achter zijn ruggetje verstopt. Jij kijkt allang niet meer verbaasd op als je ineens een theedoek over je hoofd krijgt, die er vervolgens ietwat hard(on)handig weer af wordt getrokken, KIEKEBOE! Of je lolbroek ontdekt dat hij scheetgeluidjes kan maken met zijn mond. Ook fronsen, de wenkbrauwtjes optrekken en de tong uitsteken veroorzaken de grootste lachbuien, vooral als jij je dreumes nadoet. Mama, je bent zó grappig! Jullie lachen samen heel wat af.

Waar jullie minder om kunnen lachen, zijn alle babyziektes en verkoudheden die je kindje de eerste jaren van zijn leventje doormaakt. Want dat zijn er nogal wat. Het afweersysteem van je kleine is nog niet op volle sterkte en zijn lijfje moet nog een voorraadje antistoffen aanmaken. Hierdoor is hij extra vatbaar voor ziektes. Als je baby 23 maanden oud is, is hij waarschijnlijk al minstens 5x verkouden geweest. Ook koorts is jullie niet onbekend. Bij je baby kan de temperatuur vanuit het niets naar 40 ºC stijgen, wat soms zelfs gepaard kan gaan met koortsstuipen. Dat is schrikken! Het is vreselijk om je kindje zo te zien en je voelt je soms behoorlijk machteloos. Koorts kan overigens duiden op het RS-virus of de zesde ziekte, maar gaat gelukkig meestal vanzelf weer over.

Een andere bekende op het lijstje met kinderziektes is waterpokken. Wie heeft ze vroeger niet gehad? Waterpokken herken je aan rode vlekjes die over het hele lijfje van je baby verschijnen, waarna ze in blaasjes en vervolgens in korstjes veranderen. Het virus is erg besmettelijk, dus als een ander kindje op de kinderopvang waterpokken heeft, kan je er vrijwel zeker van zijn dat jouw baby binnenkort ook een gespikkeld poppetje is. Gelukkig worden de meeste kindjes er niet heel ziek van, maar je dreumes kan wel lichte koorts krijgen. Ook kunnen waterpokken flink jeuken. Bekijk hier hoe je de klachten bij waterpokken kan verlichten.

Jouw leven met een baby van 23 maanden oud

Moeder van baby van 23 maanden oud zit ziek op een stoel met een kop thee

Niet alleen je baby is regelmatig ziek, jouw weerstand is ook niet wat het geweest is. Jij doet gezellig mee met de verkoudheidsmarathon van je baby. Je knuffelt je kleine, veegt zijn snottebellen weg en droogt zijn traantjes. Tel daar je verminderde (nacht)rust bij op en je komt uit op een verminderde weerstand.

Met een verkoudheid kan je gelukkig nog goed functioneren. Heb je een griepje te pakken, dan wordt het een ander verhaal. Waar je vroeger lekker onder de wol kroop, moet je nu ook nog voor je kindje zorgen. Toch is het belangrijk om jezelf de tijd te geven om goed uit te zieken, anders kom je in een negatieve spiraal en blijf je constant grieperig. Schakel desnoods de hulp in van een lieve opa, oma, vriendin of oppas, zodat jij kan aansterken. Probeer je weerstand te verhogen met goede hygiëne, gezond eten, een wandeling in de frisse lucht en voldoende slaap. Je kan het, mama!

Baby van 23 maanden oud zit op schommeldier

Leuk verjaardagscadeau: een hobbelpaard

Je kindje is alweer bijna 2 jaar oud! En dat mag gevierd worden met een mooi cadeau. Wat dacht je van een hobbeldier? Heel veel speelplezier gegarandeerd!

Bekijk hobbeldieren

Doen met je baby van 23 maanden oud

Vader, moeder en baby van 23 maanden oud bouwen samen een blokkentoren

De motoriek en oog-handcoördinatie van je baby wordt steeds beter nu hij 23 maanden oud is. Tijd om samen een grote toren te bouwen! Het maakt eigenlijk niet eens uit waarmee je een toren maakt: een klassieke blokkentoren, een toren van stapelbekers of een zachte toren van een stapel kussens. Zolang je kindje maar mee mag helpen met het maken van die mooie toren en de toren heel hard omver mag duwen. Dolle pret!

Meer spelletjes voor je baby van 23 maanden >>

Volgende maand

Baby 24 maanden oud

Je baby is 2 jaar, gefeliciteerd!

Baby 24 maanden oud