Moeder met baby heeft goede weerstand

In het eerste levensjaar van je baby kan hij wel 10 keer verkouden worden. Hij heeft nog weinig weerstand en zijn lichaam is hard aan het werk om verkoudheidsvirussen te lijf te gaan. De loopneus van je kindje gecombineerd met slaaptekort zorgt er snel genoeg voor dat je zelf ook continu een doos tissues nodig hebt. Je weerstand is helaas niet meer wat het geweest is.

Ziek zijn als mama

Met alle verkoudheden die je baby oploopt, doe jij als mama vaak mee. Je kust en knuffelt je baby, veegt zijn snottebellen af en bereidt zijn eten. Geen wonder dat jullie elkaar regelmatig besmetten met de heersende virusjes. Als jonge moeder slaap je vaak ook minder goed, waardoor je minder fit bent en vatbaarder bent voor verkoudheden.

Met een verkoudheid kan je meestal nog goed functioneren als mama: je hebt een ‘wattenhoofd’ en je neus loopt, maar voor je kindje zorgen lukt nog prima. Als je echter geveld wordt door de griep wordt dat een stuk moeilijker.

Wat is griep?

Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus, dat binnenkomt via de luchtwegen. Je bent vatbaarder voor virussen als je weerstand laag is. Je kleine is daarom ook vaak verkouden of krijgt koorts; zijn immuunsysteem is namelijk nog niet volledig ontwikkeld.

Klachten die bij griep zijn hoesten, koorts en koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn en keelpijn. De koorts en pijn duren vaak enkele dagen tot een week. Daarna kan het nog zo’n 2 weken duren voordat je je weer helemaal fit voelt.

Besmettelijk

Griep en verkoudheden zijn erg besmettelijk; als je met iemand in huis woont die ziek is, is de kans groot dat je het ook krijgt. Niet gek dus dat jij als jonge moeder ook snel met een verstopte neus zit als je baby ziek wordt.

Wist je dat je al één dag voordat je ziek wordt besmettelijk bent voor anderen? Een verkoudheid bij je baby is lastig te vermijden, maar toch kan je het besmettingsgevaar verkleinen. Hoest bijvoorbeeld niet in zijn richting en was extra vaak je handen voordat je hem vastpakt of zijn voeding klaarmaakt.

Tips om je weerstand te verhogen

Als mama van een jong gezin wil je het liefst dat je je gisteren al beter voelde. Vaak is het een kwestie van uitzieken, maar er zijn wel een aantal manieren om je weerstand te verhogen en er weer sneller bovenop te zijn:

  • Goede hygiëne. Was regelmatig je handen met water en zeep en raak zo min mogelijk je neus en mond aan. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze gelijk na gebruik weg.
  • Eet gezond. Probeer zoveel mogelijk vitamines binnen te krijgen, bijvoorbeeld door voldoende groente en fruit te eten.
  • Drink voldoende. Ook al heb je geen eetlust, zorg wel dat je goed blijft drinken. Door minstens anderhalve liter per dag te drinken voorkom je uitdroging.
  • Beweging en frisse lucht. Je hebt er misschien totaal geen zin in als je ziek bent, maar een frisse (loop)neus halen doet soms wonderen.
  • Ventileren. Zorg voor een goed geventileerd huis. Laat ramen of deuren op een kier staan of zet één keer per dag voor 10 minuten een raam open.
  • Huis schoon houden. Let vooral op plekken die vaak vastgepakt worden, zoals deurklinken, kranen en trapleuningen. Maak speelgoed extra goed schoon en was kleding en de favoriete knuffel van je baby regelmatig.
  • Slaap voldoende. Het klinkt misschien onmogelijk als jonge moeder, maar probeer genoeg rust te pakken. Vraag je partner bijvoorbeeld het laatste flesje te geven zodat je vroeg je bed in kan duiken.

Wanneer naar de dokter?

Griep en fikse verkoudheden zijn erg vervelend, maar gaan gelukkig meestal vanzelf weer over. Neem contact op met je huisarts als je last hebt van:

  • Kortademigheid
  • Opvallend veel slijm dat loskomt tijdens het hoesten
  • Sufheid
  • Heel weinig drinken of plassen
  • Koorts die langer dan 5 dagen aanhoudt
  • Koorts die na een aantal dagen weer terugkomt