Baby 12 maanden oud

Bergen luiers en zijn eerste verjaardag!

Als je baby 12 maanden oud is, is hij ook... 1 jaar! Zijn eerste verjaardag vraagt in ieder geval om een terugblik op het afgelopen jaar. Want wat is je baby flink gegroeid. Niet alleen in lengte en gewicht, maar ook in zijn denken en doen. Als je baby een jaar oud is, heeft hij leren kruipen, zitten, staan, brabbelen en misschien zelfs wel leren lopen en praten.

Je baby kan waarschijnlijk...

Je baby kan misschien...

  • De eerste losse stapjes doen
  • Naast “papa” en “mama” ook andere woordjes zeggen
  • Duidelijk maken wat hij wil, door naast te huilen en te wijzen ook een woordje toe te voegen

Ontwikkeling Baby 12 maanden

Baby van 12 maanden leert lopen

Heb jij enig idee hoeveel luiers jouw baby al heeft verbruikt? Het zal je misschien verrassen, maar rond je baby’s eerste verjaardag, heeft hij al bijna 2000 luiers aangehad. Tot de tijd dat je baby zindelijk is, kan dit oplopen tot ruim 5000 luiers. Gauw zindelijk worden is daarom een pre. En daar kan je nu langzaam aan gaan werken. Hoe je baby plast gaat namelijk veranderen. Voorheen plaste je baby automatisch als hij een volle blaas had. Vanaf 12 maanden gaat je baby bewuster plassen. Zo kan hij zijn plas ophouden of juist laten komen.

Als je baby 12 maanden oud is, kan hij volledig met het gezin mee eten. Een gezond voedingspatroon voor je baby bestaat uit de drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes. Bij al dit eten geldt dat het niet te vet mag zijn. Overigens horen zout, sausjes en andere specerijen nog steeds niet thuis in de maaltijd van je baby. Je baby mag na zijn eerste verjaardag ook koemelk drinken. Opvolgmelk en borstvoeding is dan niet meer noodzakelijk. Als je je prettig voelt bij het geven van borstvoeding kan je dit natuurlijk wel blijven doen. De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) raadt zelfs aan je kind tot zijn tweede levensjaar borstvoeding te geven.

Probeert jouw baby zich al lopend te verplaatsen? Als je baby eenmaal interesse toont in het leren lopen gaat het snel. Hij zal zich eerst lopend verplaatsten tussen objecten, maar de afstanden tussen objecten zal al snel steeds groter worden. En dan zijn er de eerste losse stapjes! Een duwkar kan helpen bij het leren lopen. Het loslaten van objecten en vertrouwen op zijn eigen evenwicht kan namelijk best eng zijn voor je baby. Met een duwkar kan hij goed leren lopen, terwijl hij iets vast kan blijven houden.

Jouw leven met je baby van 12 maanden oud

Baby met meptaart op zijn eerste verjaardag

Je baby’s eerste verjaardag is een goed excuus voor een feestje! Je baby is nog te klein om iets van zijn eerste verjaardag te snappen, maar door de omgeving wordt het vaak wel verwacht. Maar hoe vier je de verjaardag van je baby?

Krijgt je baby een meptaart? Vier je het klein of komt de gehele familie en vriendenkring langs? Als je het groot wil gaan vieren moet je er rekening mee houden dat het voor zowel jou als je baby een vermoeiende dag wordt. Onthoud dat wanneer mensen vragen of ze je kunnen helpen, ze dit ook echt menen. Maak gebruik van deze extra handen, zodat jij ook kan ontspannen en genieten van je baby’s eerste verjaardag.

Baby 12 maanden oud, gratis kwebbels boekenpakket

Gratis boekenpakket

Met voorlezen stimuleer je de taalontwikkeling van je kindje. Ter kennismaking biedt Kwebbels een uniek kinderboekenpakket gratis aan (exclusief verzendkosten). Het pakket bevat 4 leuke lees-, leer- en doeboeken van bekende merken.

Gratis aanvragen

Doen met je baby van 12 maanden oud

Een hoop foto's na je baby's eerste 12 maanden

Je baby is al bijna 1 jaar! Wat is het allemaal snel gegaan he? Om niets te vergeten heb je het afgelopen jaar waarschijnlijk wel honderden foto’s gemaakt. Maar heb je de foto’s ook al afgedrukt en in fotoboeken geplakt? Als je dat nog niet hebt gedaan, is dit een goed moment. Voor jezelf en voor de visite is het leuk om, op zijn verjaardag, te zien hoe je kindje het afgelopen jaar is gegroeid en veranderd.