gebaren baby zwaaien, klappen, wijzen

Al voordat je baby kan praten, wil hij graag met je communiceren. In het begin doet hij dit voornamelijk door te huilen. Maar al gauw schenkt hij je zijn eerste lachjes en geluiden. Zodra je kindje heeft ontdekt dat hij ook met zijn handen en vingers iets duidelijk kan maken, gaat hij binnen de kortste keren gebaren gebruiken.

Zwaaien, klappen en wijzen

Als de motoriek van je baby ver genoeg ontwikkeld is, gaat hij zijn handen gebruiken als communicatiemiddel. Dit gebeurt meestal rond de zeven maanden met zwaaien en klappen. Wijzen doet hij zo rond de 10 à 12 maanden. Het ballen van zijn vuist en het uitsteken van zijn vinger is namelijk een complexere handbeweging. Het duurt dus wat langer voordat je kindje dit gebaar onder de knie heeft.

Stap in de taalontwikkeling

Als je baby gebaren gaat gebruiken is dit een enorme stap in zijn taalontwikkeling. Hij laat namelijk zien dat hij je niet alleen begrijpt, maar ook dat hij zelf iets duidelijk wil en kan maken. Je kindje begrijpt bijvoorbeeld dat zwaaien “dag, dag” betekent als opa en oma weggaan, of “hoi” als een vriendelijke caissière naar hem zwaait.

Met wijzen laat hij juist merken dat hij iets ziet, waarvan hij graag wil dat jij het ook ziet. Dit kan de hond zijn, de kat of een vliegtuig, maar hij kan ook wijzen naar iets wat er inmiddels niet meer is. Bijvoorbeeld een vlinder die eerder die dag op een bloem zat. Of hij wijst naar iets wat hij graag wil hebben of waarmee hij wil spelen, zoals zijn lievelingsknuffel waar hij net niet bij kan. Je merkt het al gauw, wijzen is een favoriet en multi-inzetbaar gebaar voor je kindje!

De gebaren van je baby stimuleren

Kan je niet wachten totdat je baby iedereen inpakt met zijn schattige zwaai-, klap en wijskunsten? Met de volgende tips help je hem gebaren te begrijpen en gebruiken:

  • Doe het voor. Wijs naar dingen in je huis, de supermarkt of in het park en heel belangrijk: benoem ze ook vooral! Zo leert je kindje niet alleen gebaren te gebruiken, maar voeg je ook woorden toe aan zijn vocabulaire.
  • Speel spelletjes. Blaas bijvoorbeeld bellen en prik ze daarna kapot met je vinger. Je kindje zal vanzelf proberen dit ook te doen.
  • Liedjes zingen. Wie is er niet groot geworden met: “Klap eens in je handjes blij, blij, blij. Op je boze bolletje, allebei.” Hierbij kan je de handjes van je baby vastpakken en naar elkaar toebrengen om hem te laten zien hoe je moet klappen.
  • Moedig hem aan! Word heel erg blij en geef hem complimenten als hij een gebaar maakt. Je kindje is gevoelig voor aanmoediging en dit stimuleert hem om het nog een keer te doen. Voor je het weet zwaait hij de hele buurt bij elkaar.

Je zult merken dat je van nature reageert op de gebaren die je baby maakt. Hierdoor help je hem bij zijn verdere taalontwikkeling en is hij weer een stap dichter bij zijn eerste woordjes.

Meer gebaren leren?

Je baby leert eerder gebaren te gebruiken dan praten. Met een speciale cursus babygebaren, leer je verschillende woorden uit de officiële Nederlandse Gebarentaal. Dit maakt het voor jou en je kindje makkelijker om te communiceren.